Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mik a veszélyei annak, hogy...

Mik a veszélyei annak, hogy ha valaki fanatista módon gyakorolja vallását?

Figyelt kérdés
Szerintem túlzottan elrugaszkodhat a földi élettől, önmaga zárkózhat, más dolog nem fogja érdekelni, nem fogja érdekelni a körülötte levő emberek sorsa, megkeseredhet könnyen élete, intoleránsá és indulatossá válhat, naivvá és félrevezethetővé válhat, nem képes témát váltani, nem fogja örömét lelni hitében
2012. jún. 1. 19:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
57%

Magad meg is válaszoltad. Amúgy én, amikor vallásos voltam, akár a világot(!) is felrobbantotta volna Istenért. Ezért tartom veszélyesnek a vallást (a vallással mindig együtt jár egy kisebbség fanatizmusa)! Olyan dologgal hiteget (mindegy, hogy valós vagy sem), amely értékesebb (lehet) a Földön bárminél, ezért bármi és bárki feláldozható ezért a célért.

Példámnál maradva: mégis kit érdekel, ha felrobbantanám a világot, és mindenki meghalna, jók és rosszak, gyerekek és felnőttek, vallásosak és nem vallásosak, ha ebben a "jóban" részesülnének? Akkor végül is nem lenne mitől félniük, én csak jó helyre juttatnám őket. Szóval ezért tartom undorítónak a vallást. Véleményem szerint (ez csak az én szerény véleményem), ha nem lenne vallás és mindenkiben tudatosulna, hogy csak egyszer élünk, akkor ez a világ jobb hely lenne. Azért, mert akkor az élet szentségének és megismételhetetlenségének felismeréséből mindenki vigyázna mindenkire, mindenki óvna mindenkit; nem lenne terrorizmus és közösen egy szebb élhetőbb, boldogabb világot építenénk, mert az emberekben tudatosulna, hogy nincs más csak az amit mi magunknak megépítünk ebben a földi paradicsomban. Igen, ez a bolygó maga lenne a földi paradicsom és a képzetek helyett itt próbálnák létrehozni a "mennyek országát". Ez a véleményem. Mehet a lepontozás!

2012. jún. 1. 19:45
 2/14 A kérdező kommentje:

19:45

"Mehet a lepontozás!"

Miért kéne mennie? Sok jó dolgot mondtál, sok mindennel (de nem minddel) egyetértek veled, s véleményed is tisztelem

Amiről viszont Te írtál, az az önzés (mindenre képes vagyok hogy nekem jobb legyen), ez pedig nem csak vallások esetében alakulhat ki, illetve a fanatizmus sem

De igaz ami igaz, az élet Szent és roppant fontos (ha nem a legfontosabb) érték

2012. jún. 1. 20:01
 3/14 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem túlságosan általánosítva fogalmaztál: először is kérdés, hogy melyik vallást; aztán hogy mit is értesz pontosan vallás és fanatista módon való gyakorlás alatt...

Én hívő keresztény vagyok, nem is szeretem a "vallás" kifejezést, mert a kereszténység igazából Jézus Krisztus követését jelenti; élő hitet, nem pedig ceremóniákat és rituálékat. Akik valóban így élnek, azokra egyáltalán nem jellemzőek, amiket leírtál, sőt, ellenkezőleg: kinyílnak a többi ember felé, és adandó alkalommal - lehetőségeik szerint - segítenek nekik; toleránsak lesznek másokkal, mivel tudják, hogy Isten őket is feltétel nélkül szereti.

És ebbe egyáltalán nem fér bele az, hogy szándékosan ártsunk másoknak.

A naivitással és félrevezethetőséggel sem értek egyet, mert normális esetben egy hívő is ugyanúgy tanul és gondolkodik, mint akárki más.

Szerintem inkább akkor van probléma, ha valaki tényleg csak "vallásoskodik"; vagy ha nem őszinte még saját magához sem, s azt gondolja, vele minden okay. Persze ezt általában nem is tudja az érintett, sőt, felháborodik és tagad, ha szembesítik a problémákkal.

De ismétlem: szerintem ez így túl általános, konkrétabb esetekről jobban lehetne beszélgetni.

Üdv. :)

2012. jún. 1. 20:06
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Én azt gondolom,hogy nagy kulonbség van fanatikus vallasgyakorlo es Krisztust koveto hivo ember kozt.Ha en Jézust kovetem akkor nem fogok senkinek ártani,mert Jézus legnagyobb parancsa a szeretet,és ez a Krisztusi szeretet tesz engem toleránsá nem pedig intoleránsa.Én nem tartom magam vallásosnak,en Isten gyermekének tartom magam Jézus kegyelme által és ennek nincsenek veszélyei csak áldásai.
2012. jún. 1. 20:35
 5/14 anonim ***** válasza:
0%

"Amiről viszont Te írtál, az az önzés (mindenre képes vagyok hogy nekem jobb legyen), ez pedig nem csak vallások esetében alakulhat ki, illetve a fanatizmus sem"

Miért önzés az, ha valaki követi Isten állítólagos parancsait?

2012. jún. 1. 20:52
 6/14 A kérdező kommentje:

20:52

"Miért önzés az, ha valaki követi Isten állítólagos parancsait?"

Nem az az önzés, hogy követi a parancsokat, hanem hogy amit te is írtál, "Felrobbantani az egész világot hogy részesülhessen a jóban" és hasonlók, mert ezzel az elvetemült tettével csak magának akarna jót, amellett hogy ártatlanokat ölne meg

"Véleményem szerint (ez csak az én szerény véleményem), ha nem lenne vallás és mindenkiben tudatosulna, hogy csak egyszer élünk, akkor ez a világ jobb hely lenne."

Voltak sokan akik így gondolták, méghozzá nem is olyan régen, a Szovjetunióban, ahol a magas beosztású emberek nem lehettek vallásosak, a vallásos embereket pedig sokszor megvetették, de mindenképpen titkolni kellett a dolgot. Viszont véleményem szerint senkinek semmi joga megszabni hogy ki miben higgyen, nem várhatod el az egész világtól hogy ateista legyen, s kierőltetni sem szabad, mert minden bizonnyal mindig is lesznek emberek akiknek fontos lelki szükségletük a hit. És nem, nem feltétlen azért mert "Nem képesek szembenézni a ténnyel hogy egyszer élünk", hanem mert segítség számukra a mindennapokban, a nehézségek leküzdésében, s attól hogy hisznek valamiben még simán maradhatnak két lábbal a földön

2012. jún. 1. 21:08
 7/14 anonim ***** válasza:
Semmi sem veszélyesebb annál,mint amikor egy ember gondolkodás nélkül,vakon,követ egy vallást! az ostoba hívő az nem kérdez,nem kételkedik.stb.csak hisz,mert úgy mondja a pásztor(persze nem biztos hogy jól)amikor olyat lehet olvasni a bibliában,hogy -Bizodalmad legyen az úrban minden felett,és a saját értelmedre ne támaszkodjál- akkor itt jöhet a képbe a vak hit. mert ha pl.beteg vagy és szedsz rá gyógyszert és közben imádkozol,hogy gyógyítson meg téged az Úr. a felekezetben meg azt mondja a "vezető",hogy már nem hiszel eléggé,mert akkor nem szednéd be az orvosságot! nos,itt kezdődik az elmebeteg kategória!
2012. jún. 1. 22:02
 8/14 anonim ***** válasza:

"...mert ezzel az elvetemült tettével csak magának akarna jót, amellett hogy ártatlanokat ölne meg"

Önzés egy vallást követni? Miből gondolod, hogy egy állítólagos Isten-jelenés nem összeegyeztethetetlen a vallással? Miből gondolod?

"Voltak sokan akik így gondolták, méghozzá nem is olyan régen, a Szovjetunióban, ahol a magas beosztású emberek nem lehettek vallásosak, a vallásos embereket pedig sokszor megvetették, de mindenképpen titkolni kellett a dolgot."

Tudsz róla, hogy a kommunizmus is egy vallás? Unom, amikor hívők az ateisták számlájára írják a kommunizmust...

"...hanem mert segítség számukra a mindennapokban, a nehézségek leküzdésében, s attól hogy hisznek valamiben még simán maradhatnak két lábbal a földön"

Csak azt nem tudod elfogadni, hogy a vallással együtt jár mindig egy kisebbség fanatizmusa. A vallás által ígért dolgok - még egyszer hangsúlyozom - bármit megérnek a fanatikusok számára, emberélet, a Föld sorsa nem igazán mérhető az örök élet és -boldogság hazugságához. A technológia és a tudomány rohamosan fejlődik, mi lesz, ha a kezükbe kerül egy világot elpusztító fegyver?

2012. jún. 2. 11:39
 9/14 anonim ***** válasza:

"...nos,itt kezdődik az elmebeteg kategória!"

Nos, tudtad, hogy tudósok kiderítették, hogy a hit hasonlít az elmebetegségre? Az agy ugyanazon a területén hoz működésbe ingerületeket... Ez mindent el is mond.

2012. jún. 2. 11:42
 10/14 anonim ***** válasza:
En nem tartom magam elmebetegnek azert mert hiszek Istenben,es hiszem,hogy Jezus altal orok eletem van,es probalok Jezus tanitasa szerint elni,en hit nelkul nem szeretnek elni,nem lenne ertelme az eletemnek ha nem hinnek Istenben,es ha nem bizhatnam ra az egesz eletem,ettol meg nem vagyok elmebeteg csak boldog vagyok es bisztosan tudom hogyha barmi is tortenik ezzel a vilaggal Isten kezebe van az eletem es nincs vege itt a foldon mindennek mert van egy orok elet aminek soha nem lessz vege.Most nyugodtan lehet offolni meg lepontozni, engem nem zavar,de en akkor is ebben hiszek.Isten aldjon titeket
2012. jún. 2. 14:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!