A Passió című film végén, a keresztrefeszíteteknek
miért törték el még a lábukat is (a római katonák)?
Figyelt kérdés
2012. ápr. 16. 17:17
1/6 anonim válasza:
"A halál oka a rekeszizom kifáradása miatt bekövetkező fulladás volt. (Minden egyes lélegzetvételhez ki kellett emekednie az elítéltnek, mivel a súlya a keresztre feszítette.) A halált többféle módon tudták gyorsítani. Az egyik ilyen módszer a lábszárak eltörése a térd alatt (crucifragium), (általában, ha megfizették a pribékeket!) melynek következtében a lábtámasz megszűnt, és a karokra tevődött át a tartóerő, és a test a keresztre préselődött. Az áldozat nem tudta felnyomni magát a lábai segítségével, így félórán belül megfulladt. A másik mód a lándzsaszúrás volt, (biztonsági okokból) mellyel ki lehetett küszöbölni a tetszhalál lehetőségét. Az 5-6. borda között a szívet célzó szúrás egyből végzett az áldozattal. A harmadik lehetőség az volt, hogy a kereszt alatt tüzet gyújtottak szalmából és keserűfüvekből, melynek füstjét belélegezvén az áldozat egy idő után eszméletét vesztette, és utána hamarosan megfulladt."
Wikipedia
2012. ápr. 16. 17:23
2/6 anonim válasza:
gondolom, hogy a delikvens ne tudja magát megtartani lábbal- a Nagy Mesekönyv szerint a katonák siettek, mert másnap ünnep volt, ezért hogy felgyorsítsák a folyamatot, odazúztak. Ezáltal a gravitáció gyorsabban intézte dolgát, mert nem volt akkora ellenerő. Gondolom összeomolhatott a légzőrendszer. Legalábbis így emlékszem, kényszerkatolikus koromból.
2012. ápr. 16. 17:23
3/6 anonim válasza:
ha meg akarták gyorsítani a halált akkor törték el alábat,mert akkor nem tudtak támaszkodni és megfulladtak
2012. ápr. 16. 17:41
4/6 anonim válasza:
De jó, ma is tanultam. Én azt írtam volna, hogy esély se maradjon a menekülésre.
2012. ápr. 16. 20:41
5/6 anonim válasza:
"De jó, ma is tanultam. Én azt írtam volna, hogy esély se maradjon a menekülésre."
A keresztre feszítés egy kivégzési mód, a legkegyetlenebbek közül. És mint kivégzés, eleve nincs esélye a megmenekülésre. Ha nem törik el a lábát napokig szenvedhetett volna.
2012. ápr. 16. 22:14
6/6 anonim válasza:
A zsidó vallás szerint szombat napján nemcsak dolgozni nem lehet, hanem kivégzést tartani sem. Jézus és a két lator keresztrefeszítése ugye Nagypénteken történt, délután. A kereszten sokkal tovább életben maradtak, mint ahogy mi most azt el tudjuk képzelni. Az életösztön azt diktálta, hogy ahhoz, hogy a tüdőbe elég levegő jusson, a lábukkal nyomják fel magukat a keresztrefeszítettek. Attól tartottak a zsidók, hogy a szenvedésük még órákon át tartani fog és így átnyúlik szombatra a haláluk időpontja. Emiatt, mint feljebb is írták, a láb eltörésével meggyorsították a halálukat. Törött lábbal nem tudta magát feljebb nyomni, hogy több levegőt kapjon. De Jézusnak nem törték el a csontját, de ez már egy más történet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!