A zsidók miért nem fogaják el Jézust a mai napig sem?
Mert az ő messiásképük más, mint a keresztényeké. A két vallás több ponton külömbözik, ez csak egy a sok közül.
Másrészt meg miért kellene nekik elfogadni? Értelmetlen a kérdés.
Jézus megmondta:
"Luk 13:34 Jeruzsálem! Jeruzsálem! ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképpen a tyúk az ő kis csirkéit az ő szárnyai alá, és ti nem akarátok!
Luk 13:35 Íme pusztán hagyatik néktek a ti házatok; és bizony mondom néktek, hogy nem láttok engem, mígnem eljő [az] [idő], mikor [ezt] mondjátok: Áldott, aki jő az Úrnak nevében!"
Mert nem akarták elfogadni. Ilyen egyszerű...
De a válasz megvan az Apostolok Cselekedetei végén is:
"Apcs 28:17 Lőn pedig, hogy három nap múlva magához hívatá Pál a zsidók között való főembereket. Mikor pedig egybegyűltek, monda nekik: Atyámfiai, férfiak, én jóllehet semmit sem vétkeztem a nép ellen, vagy az ősi szokások ellen, mindazáltal foglyul adattam át Jeruzsálemből a rómaiak kezébe.
[...]
[a zsidó főemberek válaszolnak:]
Apcs 28:22 Akarnók azért tőled hallani, micsoda értelemben vagy. Mert e felekezet [ti. a keresztények] felől tudva van előttünk, hogy mindenütt ellene mondanak.
Apcs 28:23 Kitűzvén tehát neki egy napot, eljövének hozzá a szállására többen; kiknek nagy bizonyságtétellel szól vala az Istennek országa felől, igyekezvén elhitetni ő velük a Jézus felől való dolgokat, úgy a Mózes törvényéből, mint a prófétákból, reggeltől fogva mind estvéig.
Apcs 28:24 És némelyek hivének az ő beszédének, mások nem hivének.
Apcs 28:25 Mivel pedig nem egyezének meg egymással, eloszlának, miután Pál ez egy szót mondá: Jól szólott a Szent Lélek Ésaiás próféta által a mi atyáinknak, mondván:
Apcs 28:26 Eredj el a néphez és mondd: Hallván halljátok, és ne értsetek; és nézvén nézzetek, és ne lássatok!
Apcs 28:27 Mert megkövéredett e népnek szíve, és füleikkel nehezen hallanak, és szemeiket behunyják; hogy szemeikkel ne lássanak, füleikkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket.
Apcs 28:28 Legyen azért néktek tudtotokra, hogy a pogány népeknek [eredetiben: ethnosz, vagyis a "nemzeteknek", a nem-zsidóknak] küldetett az Istennek ez üdvözítése, és ők meg is hallgatják.
Apcs 28:29 És mikor ezeket mondotta, elmenének a zsidók, maguk között sokat vetekedve."
És ma is úgy van, hogy "némelyek hisznek, mások nem hisznek" Jézusban a zsidók közül - a vallásos zsidók nagy része nem.
De nagyon fontos látni azt is, amit ugyanez a Pál látott (érdemes végigolvasni a Rómaiakhoz írt levelét, különösen a 10., 11. részt, de a lényeg):
"Róm 11:11 Annak okáért mondom: Avagy azért botlottak-e meg [Izraelről van szó], hogy elessenek? Távol legyen; hanem az ő esetük folytán lett az üdvösség a pogányoké [nemzeteké], hogy ők felingereltessenek.
Róm 11:12 Ha pedig az ő esetük világnak gazdagsága, és az ő veszteségük pogányok gazdagsága, mennyivel inkább az ő teljességük?
[...]
Róm 11:15 Mert ha az ő elvettetésük a világnak megbékélése, micsoda [lesz] a felvételük hanemha élet a halálból?
[...]
Róm 11:25 Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higgyétek, hogy a megkeményedés Izraelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok [nemzetek] teljessége bemegyen.
Róm 11:26 És így az egész Izrael megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat,
[...]
Róm 11:30 Mert miképpen ti egykor engedetlenkedtetek az Istennek, most pedig irgalmasságot nyertetek az ő engedetlenségük miatt:
Róm 11:31 Azonképpen ők is most engedetlenkedtek, hogy a ti irgalmasságba jutásotok folytán ők is irgalmasságot nyerjenek."
Nem kell aggódni tehát, mert már Zakariásnál (12. rész) és sok helyen másutt is egyértelművé teszi a Biblia, hogy a zsidók is fel fogják ismerni a Messiást Jézusban, de ennek időpontját a végső időkre teszi, és amint idéztem, Pál szerint ennek mintegy előfeltétele, hogy "a nemzetek teljessége" (a nem zsidók közül elhívottak) megtérjenek.
Bizonyíték isten létezésére: Biblia
Bizonyíték pókember létezésére: Pókember képregény
Én pókemberben hiszek!
amiért a buddhisták, hinduk és a többi vallás hívői sem hisznek Jézusban, illetve amiért a keresztények sem hisznek Mohamedben, Buddhába, Sivában és a többi vallás istenségeiben/prófétáiban.
Értelmes kérdések rulez!
"Jézus a zsidó vallás prófétájának hirdette magát, de a zsidók nem fogadták el. Ha ennyire alapvető dolgokhoz nem értesz, minek szólsz hozzá?"
És? Mert aztán a kereszténységen belül nem alakult ki rengeteg külön ágazat, amiket nem fogadnak el a többi ágazat követői?
Ráadásul pont ugyanilyen alapon ott van Mohamed, ő is a zsidóság és a kereszténység továbbfejlesztésének tartotta a saját vallását, tehát pont ugyanaz a helyzet, mint Jézus és a zsidóság között, aztán a keresztények mégse fogadják el Mohamedet...
Nem egészen értem, hogy egyeseknek miért okoz ennyire leküzdhetetlen szellemi akadályt annak felfogása, hogy a világon több vallás is létezik, és ebből következően más emberek másban hisznek, mint ők.
Tessék, az alábbi linkeken olvasgathatsz / videókat nézhetsz:
Miért nem fogadják el a zsidók Jézust Messiásként:
A Jew exposes the Truth about Jesus Christ:
http://www.youtube.com/watch?v=ujYH6H4z6Oc&feature=BFa&list=..
Michael Brown vs Rabbi Boteach Debate Common Ground (1of2)
http://www.youtube.com/watch?v=fxpX1V-fYCU&feature=BFa&list=..
[Dr. Michael L. Brown messiáshívő zsidó teológus és dr. Schmuel Boteach rabbi vitája.]
Cikk a kereszténység és a zsidóság viszonyáról:
Shalom. :)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!