Hogyan hihetik még mindég olyan sokan, hogy a brutális kivégzés, mint a keresztre feszítés, a szeretet bizonyítéka?
Hogyan hihetik még mindég olyan sokan, hogy valakinek a halála kell ahhoz, hogy mások élhessenek? Hogy tudják több ezer éven át szépíteni a gyilkosságot, egy ügyű mesével?
A keresztény egyház , miért éppen a a brutalitás eszközét (keresztet) választotta jelképének, és mikor, Jézus előtt vagy után? Ezzel akarták ijesztgetni a "feketén" (templomon kívül) papolókat, akik Jézushoz hasonlóan, privát tanítottak jóra?
ma 17:37 "Úgy hogy mi (te én meg mindenki) bűnösen születünk, mert anno Ádám és Éva bűnbeesett avval a gyümölcsel, de ezd gondolom tudod."
Nem. Nem így tudom. Úgy tudom, hogy minden ember szabadnak és ártatlanul születik. A Keresztény vallás szerint is Jézus (volt) kereszthalálával váltotta meg az embereket a bűneiktől. (bár én ebben nem hiszek) Nem azt mondta, hogy a büntetést megúszhatja aki kárt csinál másoknak.
A Budhista vallásban van olyan elmélet, hogy a bűnösök születnek újra a földre.
Kedves Péter!
Köszönöm az ismertetőt.
Azonban :
"Jézus Krisztus feltámadása kellett ahhoz, hogy mások élhessenek. Úgy gondolom nincsen szó szépítésről, Krisztus kereszthalála szörnyű és megrázó esemény, éppen azt bizonyítja, hogy hova vezet a bűn."
Nagyon régi történet. Felmerült bennem, hogy a felismerés , miszerint értelmetlen az öldöklés s ártatlanok is áldozatai lettek (bizonyára nem csak Jézus), vezetett oda, hogy hivatalosan beszüntették a keresztre feszítéssel kivégzést. S az ilyen kivégzések utcai "látványosságok" voltak, bizonyára súlyosan veszélyeztették a gyerekek egészséges szellemi és lelki fejlődését.
Ahhoz, hogy mások élhessenek, nincs szükség valakinek a halálára. Jézus népszerű volt a maga korában, s ezért lett szóbeszéd tárgya a története, amiből kiderül, hogy valójában ártatlan volt s úgy ítélték halálra. Mindenki felelősséggel tartozik a saját tetteiért, és senki nem köteles magára vállalni olyat, amit nem követett el. Jézus népszerű volt a maga korában, s bűnbakot csináltak belőle. Azt gondolom, hogy érett volt az általános helyzet a változtatásokra, s Jézus aktivistája volt az ügynek. Abban a korban az információ szerzés egyetlen módja volt, hogy élő beszédeket hallgattak az emberek,akik még írni-olvasni sem tudtak.
600 évre volt szükség ahhoz is, hogy a köztudatban általánosan elfogadottá tegyék :a Föld gömbölyű.
Manapság, szerintem nem kellenek évszázadok, hogy egy-egy hasznos ismertet közkinccsé váljon.
Vidiripi
Kérdező!
Róma 3:23mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. 24 Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által.
Róma 6:23 Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.
Ha a gyermek amely világra jön nem lenne bűnös akkor nem is halhatna meg. Nem ártatlanul születik.
"Úgy tudom, hogy minden ember szabadnak és ártatlanul születik."
Rosszul tudod.
"Jézus népszerű volt a maga korában, s ezért lett szóbeszéd tárgya a története, amiből kiderül, hogy valójában ártatlan volt s úgy ítélték halálra."
Ezt már halála előtt is tudták. Pilátus nem véletlenül mosta meg a kezeit. A kézmosás jelképes is volt egyben.
Akkor rosszul tudod, mert Jézus tisztítása nem azt jelenti hogy most már csinálhatsz akármit, lophatsz csalhatsz, gyilkolhatsz, mer' meg van bocsátva. El kell hinned hogy bűnös vagy, és bocsánatot kérni nap mint nap. Nincs a földön olyan ember, (Jézuson kívül, de ő nem ember, tehát nem számít) aki egyetlen bűnt sem követ el. Gondolj bele, te is követtél már el bűnöket. Akkor Jézus "megnyitotta az átjárót" ahol ledobhatod bűneidet, de minden nap újra meg újra oda kell menned, és ledobni, mert rajtad marad.
A bűnös ember pedig nem újászületik, hanem megsemmisül.
Miért kellene elhinnem, hogy bűnös vagyok, ha nem vagyok az? Értelmetlen bűntudat kreálása. A bűnözésnek gyakorlati megnyilvánulása van. Pl. ha valaki szó szerint megöl egy másik embert. A halál nem büntetés, hanem egy biológiai folyamat végállomása. Az emberi test olyan anyagokból áll össze, mely anyag folyton változik (átalakul). Minden , az élettelen is változik idővel, a naprendszer is "meghal" egyszer, mikor a nap magába kebelezi a bolygókat, köztük a Földet is. A folyamat végén kihűlt, élettelen fehér kisbolygóvá alakul.
A halál nem büntetés! A vádakat bizonyítani kell, senkire nem lehet csak úgy ráfogni hogy bűnös!
Vidiripi
Kérdező!
Nem írtam hogy el kell hinned. Igen nekem sem olyan könnyű ezt elfogadni. De ezt örökölte az ember az ős apától. (Ádám)
De ez nem azt jelenti hogy bűntudatodnak kell lennie. Úgy vagy bűnös hogy örökölted azt. Tökéletlen emberek lettünk ez miatt.
"A halál nem büntetés, hanem egy biológiai folyamat végállomása."
Minden élőlényben ott van az életösztön. Igaz?
Minden élő szervezet belső rendje egyetlen sejtből alakul ki, ami osztódik. Igaz?
Az élőlény kialakított egy életösztönt is, hiszen nem létezik olyan élőlény, ami meg szeretne halni.
Hogy létezik az, hogy ennek a csodálatos struktúrának, aminek sikerült elhagyni az élettelen anyag állapotát, és önmagát az agy és a fizikai test komplexitásáig eljuttatni, időben nem sikerül fenntartania ezt a komplexitást?
Tehát öregszik és meghal. S ez igaz az összes élőlényre.
"A halál nem büntetés! A vádakat bizonyítani kell, senkire nem lehet csak úgy ráfogni hogy bűnös!"
Hogy a halál büntetés vagy nem az egy bonyolult kérdés.
De mond azt egy gyermekét sirató szülőnek hogy a halál egy biológiai folyamat végállomása. (érzelmek)
1Mózes 2:16 Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, 17 de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod.
A bűn elkövetésének bizonyítéka a halál. Mert ha nem követte volna el Ádám akkor nem halnánk meg.
< Felmerült bennem, hogy a felismerés , miszerint értelmetlen az öldöklés s ártatlanok is áldozatai lettek (bizonyára nem csak Jézus), vezetett oda, hogy hivatalosan beszüntették a keresztre feszítéssel kivégzést. S az ilyen kivégzések utcai "látványosságok" voltak, bizonyára súlyosan veszélyeztették a gyerekek egészséges szellemi és lelki fejlődését. >
Aha, nem lenne rossz gondolat. Csakhogy aztán jött a keresztre feszítés helyett büntetésként a ...
- lefejezés (bárddal, később guillotine-nal),
- megégetés (máglyákon)
- kerékbe törés
- felnégyelés
- akasztás
- golyó általi halál (lőfegyverekkel)
Mindezek nyilvánosan, többnyire "össznépi rendezvény" szinten. Hiába no: színházak már voltak helyenként (az ókori Görögországtól kezdve), de se mozi, se cirkusz, se tévé, se videó, az internetről nem is beszélve. Valami szórakozás meg csak kellett a népnek... Jut eszembe, egy ideig még az amfiteátrumokban vívott gladiátorharcok is igen népszerű (és ingyenes) szórakozásnak számítottak. "Panem et circensis" volt a jelszó.
Tehát a nyilvános kivégzések végigkísérték a történelmet a világ számos helyén; Európában, ezen belül Magyarországon is. Még kb. 55 - 65 évvel ezelőtt is veszélyeztette a gyermekek egészséges fejlődését a fákon vagy villanyoszlopokon lógó akasztott emberek sora vidéken és Budapesten egyaránt. Igaz, ezek nem mind törvényes eljárás utáni ítélet-végrehajtások voltak, hanem statáriumok és aljas vérengzések eredményei, de az a kor is lehetővé tett ilyesmit.
< Abban a korban az információ szerzés egyetlen módja volt, hogy élő beszédeket hallgattak az emberek,akik még írni-olvasni sem tudtak. >
Ez ma is így működik a világ számos pontján. Még Magyarországon is vannak analfabéták ma is. Az ókori Izraelben viszont nagy hangsúlyt helyeztek a tanításra, tanulásra, így a lakosságnak magasabb hányada tudott írni és olvasni, mint a környező országokban. És nem csak a gazdag családok gyerekei tanultak, mint pl. Egyiptomban... De nem vitatom, hogy a köznép többsége írástudatlan volt.
< 600 évre volt szükség ahhoz is, hogy a köztudatban általánosan elfogadottá tegyék :a Föld gömbölyű. >
Mihez képest 600 év, honnan is számolod?
Nem mintha nem lenne mindegy, ugyanis már az ókorban tudták, hogy a Föld gömbölyű. A Biblia is ugyanezt állítja... A mai fogalmaink szerint ugyan a Föld geoid alakú, mivel nem pontosan gömb, de úgy tűnik, ilyen apróságon te sem akadtál fenn.
# 17 Időpont ma 12:21
"Hogy a halál büntetés vagy nem az egy bonyolult kérdés.
De mond azt egy gyermekét sirató szülőnek hogy a halál egy biológiai folyamat végállomása. (érzelmek)
1Mózes 2:16 Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, 17 de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod.
A bűn elkövetésének bizonyítéka a halál. Mert ha nem követte volna el Ádám akkor nem halnánk meg."
Szerintem nagyon egyszerű és egyértelmű a kérdés és válasz,miszerint a halál NEM büntetés.
Az emberek találták ki a halálbüntetést.
Az idézet nem arról szól, hogy bűn a fáról enni!
S arról sincs szó, hogy a halál az büntetés.
A halál tehát nem bizonyítéka annak, hogy bűnt követtünk el! A halál bizonyítéka a mese szerint, hogy ettünk a jónak és rossznak tudásának fájáról! ENNYI
Egyébről nem vagyok meggyőződve a mese alapján!
Vidiripi
Kérdező!
S mi a helyzet a többi dologgal amit írtam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!