A bibliai kivonulásnál a zsidók merre jártak 40 évig és hova kerültek?
Kedves kérdező!
Amikor Isten kimentette Izraelt (nem csak a zsidókat, azaz Júda leszármazottjait, hanem mind a tizenkét törzset) az Egyiptomi rabszolgaságból, akkor egyenesen a megígért föld felé vezette őket, amit el kellett volna foglalniuk. Az odaút - a Sinai hegynél eltöltött hónapokkal együtt, amikor megkapták a rendeléseket és parancsolatokat - kábé 1,5 év volt (de ha tévedek, javítson ki egy hozzáértő). Amikor megérkeztek kánaán földjéhez, a nép engedetlenül állt hozzá Isten utasításához, hogy bátran bemehetnek arra a földre, nem lesz bántódásuk, inkább hittek az előreküldött kémeknek, akik azt mondták, nincs esélyük elfoglalni azt a területet. Emiatt történt az, hogy Isten attól a nemzedéktől (akik akkor felnőttnek számítottak, tehát felelősen döntöttek) megtagadta a bemenetelt arra a jó földre, és emiatt kellett nekik még 38 és fél éven keresztül ugyanazon a viszonylag kis területen a (Holt-tengertől keletre eső vidéken) vándorolni "körben", újra meg újra, amíg az a nemzedék, akik ellenkeztek Istennel, teljesen kihalt.
"Elég már e hegyet kerülgetnetek..."
1. Na de 40 évig???
2. A Sínai félszigetet már a kőkori rétegig feltúrták és semmi nyoma nincs,hogy egy nagyobb népcsoport ott kolbászolt volna körbe-körbe.
Kedves 4-es válaszoló!
Nem muszáj elhinni, amit a Biblia ír, én csak a kérdezőnek válaszoltam, aki az Írások alapján kérdezett, így én is erre támaszkodtam.
Ami a régészeti nyomokat illeti: milyen nyoma kellene legyen egy olyan vándorlásnak, amely során hordozható sátorokban éltek, állandó épületeket nem készítettek; az égből hullott mannát ették, nem termeltek sem nem vadásztak semmit; a ruháik nem koptak el, nem cserélgették; egyetlen láthatatlan Istenben hittek, nem készítettek vallásos tárgyakat, amit hátrahagytak volna (a sátorszentély felszerelését magukkal vitték kánaán földjéig).
Valahova csak binciztek a táboron kívül.Nem hinném,hogy nyomtalanul felszívódott minden,amit megettek.Csak voltak használati tárgyaik,amit néha itt-ott esetleg elhagyhattak.Ráadásul a környező népek sehol se tesznek említést egy 61 100 km2-es területen (jócskán kisebb,mint Mo.) 40 évig körbe-körbe bolyongó nem is kis lészámú csoportról.Ennyi idő alatt azért feltűntek volna pont az Egyiptomot és a közel-keleti térséget összekötő kereskedelmi útvonalon valakinek.Persze lehet erőlködni,hogy biztos a déli részén voltak,csak ezzel az a gond,hogy a félsziget már a kőkorszak előtt is lakott volt.
Összegezve:
Ennyi ideig,ennyi ember pont ezen a helyen biztos nem "vándorolhatott" feltűnésmentesen.
Persze hinni mindig kell valamiben.Legjobb az,ha nem is gondolkozunk el néha,talán nem is úgy történtek dolgok,ahogy azt elénk tárják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!