Ehhez mit szóltok?
A zsidók eltévelyedéséről ugye sokat olvashatunk az Ótestamentumban, ahol kb ötvenoldalanként lesújt Jahve/Isten haragja a bálványimádásért.
Viszont a cikk szerint csak kevesen voltak monoteisták az ie. VI századig, ami miatt kicsit más a leányzó fekvése.
Szerintetek nem kérdőjeleződik meg emiatt a Biblia 100%-os igazsága?
Csúsztatás és ferdítés. A különböző elhajlásokat a Biblia maga tárja fel őszintén. Ez pedig már önmagában erőteljes bizonyíték a Szentírás hitele mellett, hiszen az ókorban nem volt jellemző az ilyen szemérmetlenül őszinte írás, mint amit a Bibliában lehet olvasni.
Akik ezen kívül spekulálnak, azoknak a szándékuk nem az igazság kiderítése, hanem a saját egójuk fényezése.
Övezd fel magad Peruccsia és taníts engem!
"Az oxfordi kutató szerint a Királyok Könyvében arról olvashatunk, hogy Jahve jeruzsálemi templomában Isten feleségéért is imádkoztak a hívők – ezt az elméletet először 1967-ben Raphael Patai teológus hirdette, amelyet Francesca Stavrakopoulou, az Exeteri Egyetem Teológia és Vallásügyi Tanszékének oktatója porolt le."
Meséld el légyszíves, hol is van ez? Egyszer azt mondja, hogy olvashatunk erről, aztán, hogy ezt az elméletet 1967-ben hirdette. Akkor most olvashatunk erről, vagy nem?
Isten szavát semmibe veszed, ismeretlen emberek kijelentéseit hírhajhász honlapokon készpénznek?
Üdv: L
Üdv: L
Én úgy tudom, hogy Jehova/Jahve csak egy isten volt egy egész bandában. Tehát volt felesége Ashera, meg voltak különböző dolgokért felelsős istenek Baal, stb... Ezek egy vallási körhöz tartoztak. És akkor valamikor a zsidók szövetséget kötöttek a Jehova nevű termékenység és vihar istennel és így alakult ki a zsidó egyistenhit. Mondjuk Asherában nem vagyok biztos, azt a wikipédián olvastam. De a többit a legtöbb vallástörténeti felsőoktatási intézményben így lehet tanulni. Meg egy MTA-tag is írt róla.
"A zsidó vallás kialakulása nomád nyugati sémi népcsoportok, a héber törzsek kanaáni honfoglalásával, a zsidó nép etnogenezisével vette kezdetét. A vándorló nomádok vallási világképe, mitológiai hagyománya ebben az idõben alig különbözött a nyugat-sémi népek közös szellemi világától. A Kanaán termékeny földjére áhítozó törzsek körében egy õsi vihar- és termékenységisten, Jahwe alakja volt ebben az idõben meghatározó, aki - a hagyomány szerint Mózessel, a nép vezérével szövetségre lépve- a zsidók istenévé, monolátrikus kultuszuk fõalakjává lett."
Tehát akik a mai keresztény istent imádják azok azt az istent imádják, akinek a spanja Baal, Moloch, stb...
Szóval TÉNY, hogy Jahwe annó CSAK egy isten volt a sok közül, akit a zsidók imádtak.
5Mózes 4:3
"Saját szemetekkel láttátok, mit tett Jehova a peóri Baál ügyében, hogy minden embert, aki a peóri Baál után járt, kiirtott Jehova, a te Istened teközüled."
Egyébként meg Isten csak EGY van.
5Mózes 4:35 "Azért láthattad mindezeket, hogy megtudd, Jehova az igaz Isten; rajta kívül nincs más."
Isten nem tűri el más istenek imádatát. Hamis istenekét, mert csak egy igaz Mindenható Isten van.
5Mózes 4:24 "Olyan Isten, aki kizárólagos odaadást vár el."
Cselekedetek 7:39 Ősatyáink nem voltak hajlandók engedelmeskedni neki, hanem félrelökték, és szívükben visszafordultak Egyiptom felé, 40 ezt mondva Áronnak: »Készíts nekünk isteneket, hogy előttünk járjanak. Mert nem tudjuk, mi történt ezzel a Mózessel, aki kivezetett minket Egyiptom földjéről.« 41 Borjút készítettek hát azokban a napokban, és áldozatot vittek fel a bálványnak, és vigadozni kezdtek kezük munkái láttán. 42 Így hát az Isten elfordult, és átadta őket, hadd végezzenek szent szolgálatot az ég seregének, mint ahogy meg van írva a próféták könyvében: »Ugye nem nekem ajánlottatok fel áldozati állatokat és áldozatokat negyven éven át a pusztában, ó, Izrael háza? 43 Hanem Molok sátrát és Refán isten csillagát emeltétek a magasba, a képmásokat, melyeket azért készítettetek, hogy imádjátok őket. Ezért elhurcollak titeket Babilonon túlra.«
NO COMMENT...
A Bibliából bármit kihagyhattak,és hozzárakhattak,tehát lehet igaz is a cikk.helyenként korántsem feddhetetlen emberek írtak bele Isteni beszédeket,ez megmutatkozik néhány zavaros ellentmondásban,én ezért sem veszem 100%-nak.
Üdv.L
Gondolom te ismerted azokat az embereket,akik a Bibliát írták....
Leginkább Mózes korára gondoltam, egyre valószínűbb hogy akkor még pogányok voltak. Gondoljatok csak Mózes feláldozására, amely Álmoséhoz hasonlatos. Csak persze az ie VI. században át lett írva minden a monoteizmusnak megfelelően.
És ahhoz mit szóltok, hogy egyes tudósok szerint a hikszószok/hükszószok elkergetett csoportjaiból és a helyi kánaánitákból alakultak ki a zsidók.
Tehát Mózest sem a fáraólány fogta ki a folyóból, hanem biza Mózesék akkor az egyiptomiak felett álltak ezért volt olyan magas rangú, s nem elmenekültek, hanem megunva a rabigát el lettek kergetve.
"Szóval TÉNY, hogy Jahwe annó CSAK egy isten volt a sok közül, akit a zsidók imádtak."
És ezt mondja a Biblia is, csak te erről nem tudsz, mert nem tanulmányoztad azt alaposan!
És ez pedig nem zárja ki azt, hogy az egyetlen LÉTEZŐ Igaz Isten nyilatkoztatta ki magát a Bibliában JHVH (Jehova/Jahve) néven. Miből tudhatjuk, hogy Ő az igazi?
Olvasd el és tanulmányozd át a Róla szóló könyvet és ha ezt őszinte szívvel teszed, akkor meggyőződhetsz, hogy Ő az.
ma 00:05
Nem! Tévedsz, nem csak erről van szó. Hanem arról, hogy jehowa/jahwe/adonáj (ahogy tetszik) a kánaánita istenek közül egy volt, nevezetesen termékenység- és viharisten! Érted?! Nagy a különbség! Olyan mintha a görög istenek közül kiválasztanák mondjuk Posszeidont és arra fognánk, hogy csak ez az egy isten volt/van csak a többiek még másokat is imádtak mellette.
Baal, Moloch, Jehova és a többi spanjai annó egy VALLÁS voltak! Ez tudományos tény. Azért mert vakon hiszel még ne ferdítsd el az igazságot!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!