Miért öli meg néha ilyen kegyetlenül Isten a híveit? (Tovább. )
Most olvastam, hát mit mondjak. Ilyenkor azért okkal meginog az ember hite a jóságos Istenben.
Nem lehet az, hogy megmondta az Úr:
"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.
De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják."
Leborul egy fakereszt előtt, a papban bízva, hogy elveszi a bűnét, közbenjárva érte, majd szapulod, hogy miért tett ilyet? Szerintem bízzuk rá. Az élet urát miért kritizálod? Csak jobban tudja, nem? Vagy te idősebb, tapasztaltabb vagy nála? :)
Hogy inoghat meg, ami nincs?
"Mert bizony mondom néktek: Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen amoda, és elmenne; és semmi sem volna lehetetlen néktek."
Üdv: L
Tudod megtérésem előtt nekem is gondot okoztak az ehhez hasonló, sőt ennél sokkal durvább események. Mikor megtértem, megkérdeztem Istentől /letérdeltem, összekulcsoltam a kezem, becsuktam a szemem, és hangosan imádkoztam/ miért engedte meg, hogy 1944-ben 400.000 magyar zsidót Auschwitz poklába vigyenek. /apai nagymamám zsidó lány volt/ Mondom Isten válaszát: Nem az a tragédia, ha egy ember meghal, hanem az, ha a lelke elkárhozik. Ezt az én hitem Isten kezéből el tudja fogadni. De egyetlen pillanatig sem csodálkozom azon, hogy egy ateista, /mivel nem ismeri személyesen Istent/ nem tudja ezt elfogadni, lévén neki ezen a földi életen kívül nincs semmije. Ha ezt elvesztette, mindent elvesztett.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Nyolcszor elvetélt (nyolc kereszteletlen csecsemő), de még mindig a vágyainak engedelmeskedett az Úr akaratával szemben - erre ő taktikát váltott. Lehet, hogy egy még nagyobb rossztól mentette meg, ezt nem tudjuk meg.
De lehet, hogy csak egy fatális balszerencse történt.
Nyolc kereszteletlen csecsemő? Te meghibbantál? Mit számít a keresztség, az csak egy rituálé, az ember lelke megtéréskor változik meg.
Nem az anya vesztette el az életét, hanem a baba az anyját, ez itt a tragédia. ÉS hogy a vágyainak engedelmeskedett? Mégis csak házasságban élt, nem tudtam hogy egy gyerek akkora luxus.
Tudtommal a keresztény felfogásban nem létezik a szerencse fogalma, mindent Isten rendel el, életet, halált, mindent. Tévednék? Vagy Isten csak a jó dolgokért felelős, ha meg baj van, akkor nem?
5ös válaszolótól kérdem, hogy Isten hangját hogy hallotta meg? Vagy csak imádkozás közben rájöttél erre a gondolat menetre?
Szerintem a jóságos Isten nem azért jóságos, mert segít a bajban. Aki ezért hisz, az előbb-utóbb csalódni fog.
Számomra ami ezt legjobban mutatja, az Jézus imája a megfeszítés előtt:
"Atyám, ha lehetséges, vedd el tőlem ezt a keserű kelyhet. De ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem ahogyan Te." (nem pontosan idéztem.)
Láthatjuk, ő is imádkozott sorsa jobbra fordulásáért, a szenvedés elkerüléséért. DE! Elfogadta Atyja akaratát, bármit is tartogat számára.
Nem azért kell hinni, mert akkor Isten jobbra fordítja a sorsunk. Hanem hogy által megértsük azt Isten akaratát velünk. Hogy megtanuljuk megérteni és elfogadni azt, ami velünk történik. Mert ha nem tudjuk elfogadni a szükségszerűt, akkor saját indulatunk, saját vágyunk fog minket kínozni. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell kérnünk Istent. Mikor Istent kérjük, a belé vetett reményünket fejezzük ki.
Persze csak szerintem.
"Nyolc kereszteletlen csecsemő? Te meghibbantál? Mit számít a keresztség, az csak egy rituálé, az ember lelke megtéréskor változik meg.
Nem az anya vesztette el az életét, hanem a baba az anyját, ez itt a tragédia. ÉS hogy a vágyainak engedelmeskedett? Mégis csak házasságban élt, nem tudtam hogy egy gyerek akkora luxus."
Próbálkoztam egy lehetséges magyarázattal. A keresztség szerintem sem számít, csak ha ezt így jelentem ki egy másik kérdésnél, akkor érdekes módon azért kapok ellenvetést - köszönöm a "meghibbantál"-t (tényleg).
Hogy Istennek mik a tervei - ezt nem lehet tudni. Az anya elvesztette az életét - egy ember fiatalon meghalt - ez önmagában is tragédia, ha az az egy gyermeke nem születik meg, akkor is az lenne - a férjéről nem is beszélve, akinek így most van egy lelki támasza (sovány vigasz, de mégis csak valami).
Nem a luxusra gondoltam, hanem arra, hogy nem mindenkinek az a rendeltetése, amit a pillanatnyi vágyai diktálnak. Lehetséges (azaz korántsem biztos), hogy neki valamiért nem volt szabad ennek a vágyának élnie - talán rabjává vált volna. Ez kegyetlenül hangzik, de attól még lehet, hogy egy súlyosabb következménytől lett megkímélve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!