Az ördögöt miért ábrázolják kecskefejjel, holott a kecske növényevő állat?
Utolsó: pl. Dante.
Amúgy, még ha nem is állítja senki, az ördög az ijesztgetés eszköze volt És én speciel nem igazán tudok megijdeni egy kecskétől...
Én is csak nemrég találtam meg rá a választ:)
12-es vagyok
ezt elfelejtettem:
A középkorban a sátán ábrázolását gyakran használták arra, hogy riogassák és félelemben tartsák az írástudatlan embereket, fegyelmezzék a gyerekeket. Kecskebak alakúnak, szarvakkal és villa alakú farokkal is ábrázolták, amint egy háromágú vasvillát tart. Ezek a rajzok nem a Biblián alapultak, hanem Pán és Dionüszosz ókori görög istenek hasonmásai voltak, illetve a különféle pogány állatmaszkos szertartások hagyományaiból táplálkoztak.
Nem csak Pán, hanem a filiszteus Baál illetve az egyik babiloni isten személyéről mintázták az ördögöt.
Jó, mi? Akit utálok, annak az istenéből gonosz démont csinálok. S ezt még a keresztények és a muszlimok is átvették.
Érdekes, a leigázott indiánok vagy tahitiek nem csináltak gonosz démont Jézusból, dehát ők csak primitív bennszülöttek voltak, örüljenek hogy a csodálatos igazhitűek egyáltalán leereszkedtek hozzájuk.
Azért ábrázolják úgy, mert akkoriban az volt a félelmetes, és baromira hatásvadász hit a katolicizmus, ami csak a félelmeidre épít. Maga a Biblia cáfolja meg ezt a képet, miszerint az ördög "a legszebb volt az angyalok közül", úgyhogy, ha én rajzolnám le most, egy bájos, mindenkit ámulatba ejtő, kívánatosan szép arcot rajzolnék arányos, esztétikus testtel, és viszonylag uniszex kinézettel (hogy azon lehessen vitázni, hogy fiús lány, vagy lányos fiú, de mindenkinek szép) de én nem tudok így rajzolni...
Tehát: Nem logika. Mumus. Ezzel lehetett ijesztegetni a jónépet, ezzel lehetett fenyegetni, megfélemlíteni. Az érdekes az, hogy én még nem láttam újfajta értelmezésű Ördög-képet sehol hivatalosan, pedig sok hibáját kikozmetikázta már az egyház.
"Jó, mi? Akit utálok, annak az istenéből gonosz démont csinálok."
Ezzel az érveléssel az a baj, hogy az adott vallások maguk csináltak gonosz démont az isteneikből. Moloknak saját gyermekeiket áldozták fel, és az ember áldozat majd minden kultúrában jelen volt, még a római és görögben is, bár csak bizonyos helyeken, nem mindenhol. Az egyiptomiak is maguktól jöttek elő Anubisszal és társaikkal.
A sátán meg a gonoszság és hazugság antropomorf formája, naná, hogy gonosz démon képében ábrázolják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!