Nem értem!? A biblia azt írja az első emberpár Ádám és Éva volt. Nekik ugye 2 fiuk született, Káin és Ábel. Akkor innen hogyan tovább?
A testvérek házassága Mózesig nem volt bűn. Isten a világot tökéletesnek teremtette, kvázi génhiba nélkűl. A bűn által jött a halál a világba, vele a hibák, a betegségek. Ha megnézzük, hogy mennyi ideig éltek Ádám és leszármazottai, láthatunk Noéig egy enyhe visszaesést, de a döntő meredekség Noé után látható, mikor is a több száz életév után leredukálódott fokozatosan a "mi szintünkre".
Tehát nem beszélhetünk vérfertőzésről, mert Isten tökéletest teremtett. A testvérek házassága, gyermeknemzése az azonos génhibák miatt nem szabad, mivel nagymértékű a beteg gyermek születése. Ez nem volt a teremtés után közvetlenűl.
Üdv: L
"Ez nem is kis kívánalom, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a
tudományos elméletekről mindez nem mindig mondható el."
Komolyan, Péter, miért érzed görcsösen a szükségét annak, hogy az utolsó tagmondatot állandóan beírd? Ha a tudományos tételek is csak úgy kb.-ra lennének, vagy részlegesen leírva, mint a Biblia, akkor pont úgy lehetne őket tetszőlegesen értelmezni, az aktuális vélt igazság éréséig. Raádásul nem is értesz hozzá.
Ha nem érted, mi a probléma az egésszel, akkor intellektuálisan alkalmatlan vagy az olyan vitára, amiben viszont részt veszel. Ha érted, akkor meg gonosz vagy, esetleg hazudsz. Ez esetben emberileg vagy alkalmatlan.
Kedves kérdező!
Nem tudom olvastad-e, hogy a Biblia szerint az özönvíz előtt, több száz évig éltek az emberek. Ádám is elég hosszú időt megélt:
1Móz 5:5 És lőn Ádám egész életének ideje kilencszáz harminc esztendő; és meghalt.
Ádám és Éva házasságából, ami a sorrendet illeti, csak az biztos, hogy az elsőszülött Káin volt, és aztán következett Ábel, akit a bátyja megölt. Az már egyáltalán nem állítható biztosan, inkább csak elbizakodottan, hogy Sét közvetlenül Káin után született, mert ez a vers:
1Móz 4:25 "Ádám pedig ismét ismeré az ő feleségét, és az szült neki fiat, és nevezte annak nevét Séthnek: mert adott úgymond énnekem az Isten MÁS MAGOT ÁBEL HELYETT, kit megölt Kain."
Nem feltétlenül sorrendet jelent, hanem azt hogy a hitben való járásban és szentségben pótolta Sét Ábelt. Azt a magot kapta vissza Ádám, amely majd a kígyó fejére tapos.
Még Sét előtt, születhetett Káinnak sok testvére:
1Móz 4:3 LŐN PEDIG IDŐ MÚLTÁVAL, hogy Kain ajándékot vitt az Úrnak a föld gyümölcséből.
Olvassuk máshol azt is, hogy Ádám nemzett Káinon és Ábelen kívül is fiakat és lányokat.
A biblia csak két nemzetségi vonalat említ, Káinét és Sétét. A Séttől Noéig tartó nemzetségi vonal, az igaz emberek nemzetségtáblája. Ebből pedig kikövetkeztethető, hogy sorrendben nem az elsőszülötteket említi az irat, hanem azoknak az embereknek a vonalát, akik hitben jártak és segítségül hívták az Úr nevét.
Csak példának említem, hogy Máté nemzetségi táblázata Ábrahámtól Krisztusig van felsorolva, de nem az elsőszülötteket tünteti fel. Mert említi Izsákot, és nem az elsőszülöttet Izmaelt. Majd következik Jákob, és nem az elsőszülött Ézsau. Majd Jákob nemzette Júdát, de itt sem ő volt az elsőszülött, hanem Rúben. Azért így említi Máté, mert pl. Ábrahám után, az elsőszülött Izmael vonalán nem Krisztushoz érkezett volna el. Ugyanígy nem lehet azt állítani, hogy Ábel után közvetlenül született Sét, aki Nóénak az őse volt, hanem Káin és Sét között, kellett hogy szülessen sok fia és lánya Ádámnak, akik közül tudott választani feleséget magának Káin.
Csak összehasonlításképpen, hogy az első emberpárnak, Ádámnak és Évának, még a saját életük idejében mennyire szaporodhatott el az emberi faj, vesd össze Ábrahám magjának a leszármazottaival. Akikről elolvashatod a II. Mózes könyvében, hogy Ábrahámnak egyetlen leszármazotti vonalán, azaz Izsák vonalán, 400 év alatt, az Egyiptomból való kivonulásig, mennyi férfi leszármazottja volt:
2Móz 12:37 És elindulának Izrael fiai Rameszeszből Szukhóthba, mintegy hatszáz ezren gyalog, csupán férfiak a gyermekeken kívül.
Több Bibliamagyarázó másfélmilliósra becsüli Izrael népének számát a kivonuláskor. Mindez a népesség, Ábrahám magja volt, egyetlen vonalon, 400 év alatt. És itt nem jegyzi fel a Biblia Izmaelt, aki szintén Ábrahámtól született, és neki is voltak leszármazottai bőven.
Ebből nagyjából kikövetkeztethető, hogy miért írja mindjárt a kezdetnél a Biblia, hogy Káin várost épített az egyik fiának, Hánókhnak a nevéről.
Mert még Ádám élete idejében, az a 930 esztendő alatt, valószínű hogy már több tízmillió ember származott tőle.
1Móz 6:1 Lőn pedig, hogy az emberek sokasodni kezdének a föld színén, és leányaik születének.
Nekünk a mai embereknek annyira idegen a testvérek közötti házasság, hogy úgy érezzük mintha ez sohasem lett volna szabad. Pedig az első időkben ez nem volt bűn, hanem ez volt a szükség. De mi európaiak undorodunk a kutyaevéstől, vagy a majom agyának friss fogyasztásától, vagy különféle giliszták meg bogarak evésétől, van ahol meg ez a szokás. Mostmár a földi és az égi törvények is tiltják ezt a cselekedetet, de akkor nem volt más választás, és csak az bűn, ami nincs hitből. Isten pedig azt parancsolta az embereknek, hogy szaporodjanak és sokasodjanak, és ott volt nekik valamelyik testvérük házastársul, így nem kételkedtek, sem nem kárhoztatták magukat abban, amit jónak láttak. Így vettek feleséget a testvéreik közül.
Az Újszövetség is megerősíti, hogy egy vérből teremtette Isten az emberi fajt:
Apcs 17:26 És az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejüket és lakásuknak határait;
Én csak azt nem értem hogy ki a fene nulláz itt le mindenkit? Nem azt kell lenullázni amivel nem értesz egyet hanem ami sértő vagy felesleges válasz. Itt pedig elég részletes és érdekes válaszok érkeztek.
Az özönvíznek és főleg Jézus halálának és feltámadásának köze nincs a teremtéshez. Az eredetmítosz értelmezése soha nem ugyanaz mint egy történelmi eseményé.
Ha Jézus Krisztus idézett az I. Mózes könyvéből, akkor én nem merném a teremtést mítosznak nevezni.
Márk 12:26 A halottakról pedig, hogy feltámadnak, nem olvastátok-e a Mózes könyvében, a csipkebokornál, hogy mi módon szólott neki az Isten, mondván: Én vagyok Ábrahám Istene, és Izsák Istene, és Jákób Istene.
1Móz 1:27 Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket.
Bocsánat rosszul másoltam be a két verset.:-)
Máté 19:4 Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-e, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonnyá teremté őket,
1Móz 1:27 Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket.
Amit ma mítosznak nevezünk, azt sokan a mese vagy a valótlan történet szóval helyettesítenek be.
Amit én mítosznak neveztem (jobb szó híján) az egy szimbolikus történet. Szimbolikus, tehát minden sora jelent valamit, nálánál nagyobb igazságra utal. De a nyelvezete (mint minden ősi szent iraté) archaikus, analógiás, nem a mai ember agyával írták. Ezért nem a mai ember gondolkodására van méretezve. Minden szava igaz, de nem úgy, ahogy mi definiáljuk az igazságot. Jézus még értette ezt.
Náluk is igaz volt:
A nagyját az apja csinálta,az apraját meg a nagyja...
"L"
De Noé után (illetve vele) is volt egy vérfertőzés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!