Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Ádámnak és Évának csak két...

Ha Ádámnak és Évának csak két fiuk volt akkor mégis hogy szaporodtunk el?

Figyelt kérdés
Mert a Bibliában nincs szó a második emberpár megteremtéséről.
2011. okt. 16. 18:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
0%

Tudod az egész Biblia szimbolikus. Az én kérdésemre az itt jelenlevő nagy tudású, gondolkodó válaszolóktól ezt kaptam.

Mivel a Bibliát több ezer évvel később írták le, szájhagyomány útján, mint ahogy a történések végbementek, megkérdőjeleződik a hitelessége. Ráadásul nem mindenre emlékeztek és az egyháznak a cenzúrázásnál "összhangot" kellett teremteni, ezért van benne sok ellentmondás.

A Bibliában minimum két teremtés létezik (ami le is van írva), de a magyarázók annyit gondolnak bele, amennyit akarnak.

Mivel Éva ősanya volt és összesen négy férfi vette körül, így mindegyikkel nemzethetet még több gyereket, fiúkat és lányokat. Isten is azt adta neki parancsba, hogy sokasodjatok és szaporodjatok.

Az utolsó napok jelei jelen vannak az életünkben, elszabadult a pokol, így most is vannak akik ismétlik a "családi nemzést" - ha akkor nem volt bűn, akkor ma sem.

2011. okt. 16. 19:39
 12/25 yuda ***** válasza:
40%

Ravasz kérdésnek tűnhet elsőre, de csak azoknak, akik nem olvasták még a bibliát, csak hallottak róla valahonnan.

Egyszerű és logikus a válasz,idézem:

1.mózes 5.4

És telének Ádám napjai, minekutánna Séthet nemzette, nyolcszáz esztendőre, és nemze fiakat és leányokat.

Ha valaki érti amit leírtam, ott az áll, fiakat és lányokat nemzett- számuk nincs meghatározva, lehetett tucatnál is több. Belőlük három van nevesítve csupán.

Vérfertőzés azért nem lehetett, mert Isten teremtette az embert jónak, genetikailag is tisztának- így nem volt honnan örökölje a genetikai torzulást. Az később jött csak be, mert az embernek minden gondolata szüntelen gonossza vált..1.móz.6.5.

De ez egy folyamat volt. Kezdetben még nem volt gond velük.

A bűnbeesés csak kezdet volt, ezt még sok-sok engedetlenség, Isten elleni cselekedet követte később...

2011. okt. 16. 19:49
 13/25 titak ***** válasza:

Ádámnak nem csak 2 fia volt. De nem is ez a lényeg. Isten az embert már Ádám előtt megteremtette.

» Mózes első könyve - A teremtésről » 1. fejezet

...

26

És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

27

Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.

És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

Ádám csak a 2. felvonásban kapott szerepet.

2011. okt. 16. 20:14
 14/25 anonim ***** válasza:
43%

"Covenantnak igaza van ha nem tudnám hogy ő covenant akkor még ment is volna a zöld kéz."

Tudom, hogy igazam van. Hogy melyik mancsot nyomod, az a te bajod. Nem érdekelnek a százalékok ;)

2011. okt. 16. 20:24
 15/25 anonim ***** válasza:
59%

Szia!

A Biblia kezdetben látszólag egyáltalán nem tesz említést leánygyermekek születéséről, csupán közli, hogy "Kain ismerte az ő feleségét..." (1Móz 4,17).

Mózes első könyve 5. fejezetében a negyedik versben azonban már azt olvassuk, hogy "Ádám nemzett fiakat és leányokat". Annak az oka, hogy a Biblia alig tesz említést a lányokról, a korabeli társadalmi szemléletben és értékrendben keresendő, ami gyakorlatilag az egész Biblián végigvonul, és érezteti hatását. Ti. a férfiak társadalmi szerepét, jelentőségét és felelősségét többre értékeli. Ez a jelenség nem is olyan régen még nálunk is ismert volt.

A probléma másik oldala a vérfertőzés, azaz a vérszerinti testvérek házasságkötése, amelyből köztudottan nagy valószínűséggel fogyatékos utódok születése várható, ezért a mai polgári törvények tiltják is. Itt ismét a Biblia szemléletét kell figyelembe vennünk, amely gyökeresen eltér az általában uralkodó történelemszemlélettől. Az evolúciós felfogás szerint egy folyamatos fejlődés, felívelés jellemzi az emberiséget és annak történelmét, míg a Biblia ennek éppen az ellenkezőjéről, a szüntelen és egyre erősödő hanyatlásról beszél, amelynek kiindulópontja a kezdeti tökéletes állapot volt, és gyökere az erkölcsi hanyatlásban keresendő, de bizonyos vonatkozásokban az anyagi világra is kihat (l. pl. "Átkozott legyen a föld miattad... Tövist és bogáncskórót teremjen neked..." 1Móz 3,17-18). Így azok a ma ismeretes rendellenességek, amelyek testvérházasság esetén az utódok genetikusan meghatározott megbetegedései hátterében meghúzódnak (a sérült DNS, amely a különböző örökletes tulajdonságok átörökítésért felelős molekulalánc), minden bizonnyal ismeretlenek voltak egy olyan világban, ahol "minden igen jó" volt, ill. amikor még éppen csak megindult a romlás folyamata a bűnesetet követő időkben. Hogy a Biblia üzenete ebben a vonatkozásban is mennyire valószerű, éppen az bizonyítja, hogy Mózes idejére - i. e. XV. sz., azaz kb. 2500 évvel a teremtés után később - már ugyanúgy megjelenik a testvérházasság tilalma, ahogyan az napjainkban is ismert (lásd. 3Móz 18:6,9). Ebből kitűnik, hogy a Biblia előtt sem ismeretlen a jelenség és az általa hordozott veszély, de arra is utal, hogy ez nem volt mindig így.

Gyakran találkozhatunk a bibliai kijelentések és a tudomány eredményeinek összehangolására vagy éppen egymást kizáró voltának bizonyítására, ellentétbe állítására irányuló próbálkozásokkal. Azért is valószínűtlen, hogy ezek eredményre vezetnének, mert a két megközelítési mód teljesen különböző, tehát egy bizonyos ponton túl ezek a kísérletek nem járhatnak eredménnyel. A Biblia nem a tudományos kételyek kizárásának vagy minden felvetődő kérdés megválaszolásának igényével íródott. Ami elvárható, hogy belső összhangot találhatunk benne, azaz ne kerüljön önmagával ellentmondásba. Ez nem is kis kívánalom, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tudományos elméletekről mindez nem mindig mondható el.

Üdv. Péter

2011. okt. 16. 21:36
 16/25 anonim ***** válasza:

Én egyáltalán nem vagyok hívő, de már engem is az őrületbe kergetnek ezek a kérdések.

Ha már Bibliát akarsz kritizálni, annak ott kellene kezdődnie, hogy legalább kinyitod.

Bennem is felmerült már, hogy a Bibliában az özönvíz felsorolt több száz évig élő emberek halálát vajon írói tévedés miatt nem sorolták-e véletlenül az özönvíz utánra, de mielőtt hülye és provokatív kérdést tettem volna fel, megkerestem és utána számoltam így van-e.

Ezt javaslom neked is, különben magadból csinálsz hülyét.

2011. okt. 16. 21:55
 17/25 anonim ***** válasza:
*özönvíz előtt felsorolt
2011. okt. 16. 21:57
 18/25 A kérdező kommentje:
Ismerem a bibliát,én is hívő vagyok.de erre attól még kiváncsi voltam és nem kaptam választ rá a Bibliában, de lehet,hogy elnéztem, ezért kérdeztem meg itt,végülis erre van ez a webhely....nem akartam provokálni.És köszönöm annak aki a kérdésemre válaszolt:)
2011. okt. 16. 22:08
 19/25 anonim ***** válasza:
Ha komoly válaszokat akarsz kapni ilyen jellegű kérdésekre,ne itt,ill.ne csak itt tedd fel.Ha hívő ember vagy,akkor valószínű van a környezetedben olyan ember,aki olvasottabb,informáltabb,okosabb ebben a témában és ráadásul ha ismered,akkor megbízhatóbb és hitelesebb is lesz a válasza számodra.Lehet egy lelki vezető egy egyházi személy,akiben bízol.Szerintem erről az oldalról is közeledni kell.
2011. okt. 17. 15:54
 20/25 anonim ***** válasza:

Persze, ez az oldal azért van, hogy lehessen kérdezni.

A szabályzat meg azért, hogy legyen mit megszegni, ugyebár...

Szerintem elég érthetően le van írva, hogy a kérdés kiírása előtt illik a keresőt használni, hátha választ kapsz a kérdésedre úgy is...

Na, mindegy, ezt megléptem helyetted, ráadásul a Google-lal; az első öt oldalt érdemes átböngészni, aztán válogass kedvedre a kérdések között.

[link]

Én viszont offolni fogok, mert nekem meg az a szabály nem szimpi. :)

Off:

Komolyan javaslom megnézni mindenkinek a kategória toplistát:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__toplista_..

Ez ugyan naponta változik, de túl nagy eltérés nem igazán lesz pár napon belül. Szintén csak az első öt oldalon a kérdésekre kapott pontok alapján több olyan felhasználó is van, aki – a 30 nap átlagát számolva - minden egyes napon kiír egy kérdést. A rekorder minden vitán felül Kercza, a tapír, jelenleg 105 ponttal, amit akárhogy számolok is, napi 3,5-re jön ki az átlag...

Plusz elgondolkodtató, hogy a szándékos provokációkon felül az összes kérdésnek hány százaléka kamu, azaz kitaláció...

Ha te abszolút ártatlan vagy ebben, kérdező, akkor elnézést, hogy pont itt morgok; de tényleg furcsa, hogy egyesek lassan már azt is itt fogják megkérdezni, hogy reggel milyen színű zoknit vegyenek fel a különböző vallási előírásokra való tekintettel, vagy a helyi népszokások és az etikett figyelembe vételével.

De lehet, hogy már volt is ilyen kérdés. :)

Üdv. :)

2011. okt. 18. 02:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!