Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nevezhető-e a bibliai ószövets...

Nevezhető-e a bibliai ószövetség haragos és büntető istene démonnak?

Figyelt kérdés
Annyi rettenetes dolog olvasható az ószövetségi írásokban, Mózes 5 könyvében, a tórában ez engem arra enged következtetni, hogy nem is valós szerető istennel állunk szemben,hanem egyesek javára egy megkülönböztető démonnal, törzsi istenképpel.
2011. okt. 10. 15:41
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Akkor ki az ószöv istene?
2011. okt. 12. 18:56
 12/14 A kérdező kommentje:
Aki Egyiptomban vérrel festette be népével a szemöldök fát.
2011. okt. 13. 11:33
 13/14 anonim ***** válasza:

Ha szó szerint vesszük, mint történetet, akkor valóban véres történetek vannak. Ha engedünk egy mitológiai értelmezésnek, akkor Izrael népének szabadulása és vándorlása kicsit hasonlóvá válik más népek mítoszához, ahol szintén ők maguk a jófiúk, és a többi nép jobbára a gonosz ellenség, akiket le kell győzni. Ez lehet egy szimbolikus értelmezés egyetlen ember számára is, aki a saját magában lévő negatív tulajdonságoktól igyekszik megszabadulni, ugyanakkor szólhat egy néphez is.

Például az iszlámban a dzsihád is ezt jelenti (egyik formája az egyén küzdelme, a másik a nép háborúja a haza és vallás megvédéséért), szemben azzal a téves elképzeléssel, hogy a vallást tűzzel-vassal terjeszteni kell.

A Biblia mítoszként való értelmezése materialista napjainkban tűnik lealacsonyító jellegűnek, holott nem az. A mítoszok bennünk élnek, a lelkünk anyagtalan világát tükrözik.

2011. okt. 13. 13:27
 14/14 anonim ***** válasza:
Ha kapok egy ajándékot ugy hogy nem erdemeltem meg, azonnal elteszem, ugyanugy mintha megérdemeltem volna
2019. ápr. 12. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!