Hogyan értelmezhető helyesen a Galátcia 6:2, és 5 versei? Látszólag ellentmondásosak.
"Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét." 2.
"Mert kiki a maga terhét hordozza." 5.
Talán a második egy megállapítás, az első meg egy felszólítás.
Az egymás terhének hordozására való felszólítás tehát lényegében egymás segítésére, támogatására való felszólítás, aminek az az indoklása, hogy ez azért szükséges, mert mindenkinek van terhe, és ezért mindenkinek jól jön a segítség.
Találtam egy fordítást, szerintem érzékelteti azt a különbséget, amit a görög nyelv adna vissza:
"Továbbra is hordozzátok egymás terheit, és így töltsétek be a Krisztus törvényét...Mert ki-ki a saját felelőssége terhét fogja hordozni."
Nincs ellentmondás mert kétféle teherről és teherhordozásról szól az idézet.
Elösször azt kell tisztázni mi Krisztus törvénye? és hogyan kell betölteni?
Erre választ a Mt22,34-40 találunk:A farizeusok pedig, hallván,hogy a sadduczeusokat elnémította vala,egybegyűlének;
És megkérdé őt közülök egy törvénytudó,kisértvén őt,és mondván:
Mester,melyik a nagy parancsolat a törvényben?
Jézus pedig monda néki:Szeresd az Urat,a te Istenedet teljes szívedből,teljes lelkedből és teljes elmédből.
Ez az első és nagy parancsolat.
A második pedig hasonlatos ehhez:Szeresd felebarátodat, mint magadat.
E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.
Valamint a Lk 10,25-28 as versekben találunk:
És ímé egy törvénytudó felkele,kísértvén őt,és mondván: Mester,mit cselekedjem,hogy az örök életet vehessem?
Ő pedig monda annak:A törvényben mi van megírva? mint olvasod?
Az pedig felelvén,monda:Szeresd az Urat,a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat,mint magadat.
Monda pedig annak:Jól felelél;ezt cselekedd,és élsz.
A teherhordás a hitben erőssek kötelessége a gyengébek és a hitben gyermekek felé.
Az első tipusú teherhordás amely mások felé irányul.
és a Gal 6,1 ben olvasható milyen jellegű teheről és teherhordozásról van szó:
Atyámfiai,még ha előfogja is az embert valami bűn,ti lelkiek,igazítsátok útba az olyant szelídségnek lelkével, ügyelvén magadra, hogy meg ne kísértessél te magad is.
A második tipusú /sajátt/ teher az azt jelenti,hogy a keresztény élet is teherhordással jár egybe amely az egyéni hitéletben valósul meg.
És célja az ótermészet megfeszítése ahogy Jézust is megfeszitették és erre utalást a Lk 9,23 ba találunk: Mondja vala pedig mindeneknek:Ha valaki én utánam akar jőni,tagadja meg magát,és vegye fel az ő keresztjét minden nap,és kövessen engem
Jézus azt mondja legyünk vele közösségben mert csak igy fogjuk tudni a törvényét betölteni,mások és magunk terhét hordozni:Mt 11,28-30:
Jőjjetek én hozzám mindnyájan,a kik megfáradtatok és megterheltettetek,és én megnyugosztlak titeket.
Vegyétek föl magatokra az én igámat,és tanuljátok meg tőlem,hogy én szelid és alázatos szívű vagyok:és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.
Mert az én igám gyönyörűséges,és az én terhem könnyű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!