Miért választana Isten egy népet?
Akárhogy is nézem nekem semmi értelme,hogy Istennek legyen választott népe,mint pl.a zsidók!De különben egyáltalán nincs értelme,hogy bármely nép "választott" legyen.
Miért lenne az!Istennek csak ennyi igazságérzete volna,hogy megkülönböztet?!Nem hinném!Ez akkor valaki félisten lehet,mármint a bibliai isten!
És erre nincs semmi meggyőző válasz sem a bibliában,sem sehol!Tehát ez a"kiválasztottsá"dolog nagyon sántit!
én lászló válaszára. Csak mert megszólított.
Eredetileg akartam írni egy hosszú és részletes viszontválaszt, de aztán rájöttem, hogy akinek nem tűnik fel, hogy nem vagyok keresztény és a kérdést pusztán kultúrtörténeti szempontból közelítem meg teljesen felesleges. Egyébként kifelejtett 2 egyszerű dolgot 1) Miben is tévedek? 2) Mit is kellene bizonyítania azoknak az idézeteknek? (Ha engem kérdeznek teljesen random valamik, amiknek közük sincs egyik állításomhoz se a kettőből. :) )
Ha gondolod, ismerd meg az Iszlám szemszögéből is a kérdést!
Azért érzed úgy hogy sántít, a dolog, mert ahogy te is, úgy ugyan úgy, mások is félreértelmezik a kiválasztottságot, legyen keresztény, zsidó, vagy más.
A zsidók nem olyan értelemben voltak kiválasztottai az Istennek, hogy ők közelebb álltak hozzá, mint más, hanem abban, hogy azok akik körülöttük éltek, nem voltak egyisten hívők. De velük párhuzamosan, vagy előttük, is éltek népek, akik közül az Isten prófétát állított, és így azok is "kiválasztottak" a saját környezetükben, mint az egyistenhit megélői, és védelmezői. A másik, pedig hogy ehhez Jézusnak, semmi köze, mert Jézus is a zsidókhoz lett küldve, és nem a világhoz.
Tehát mindenki kiválasztott, aki egyistenhívő! Főleg ha a környezete szögesen ellentétes életet él!
Kiválasztottság=egyistenhívő/egyistenhit, aki védi az igaz hitet!
Szia!
Ehhez a témához Blaise Pascal a híres természettudós gondolatai jutottak eszembe:
"A Jézus Krisztust bizonyító legnagyobb érvek a jövendölések. Istennek ezért rájuk volt a legnagyobb gondja; mert a beteljesedésüket jelentô eseménysorozat olyan csoda, amelyik az Egyház kezdetétôl a világ végezetéig tart. Isten ezért prófétákat támasztott ezerhatszáz esztendôn át; majd az utána következô négyszáz esztendô alatt a világ minden részébe szétszórta ezeket a jövendöléseket az ôket magukkal vivô zsidókkal együtt. Így készítette elô Jézus Krisztus születését, mivel az ô Evangéliumát mindenkinek el kell fogadnia, tehát nemcsak hitre indító jövendölésekre volt szükség, hanem arra is, hogy mindenütt megismerjék ôket, s így mindenki elfogadja az Evangéliumot." (Pascal: Gondolatok 706. töredék)
Üdv. Péter
Isten a zsidó népet arra választotta ki, hogy parancsolatát megőrizzék és hogy közéjük jöjjön el a Messiás. Ez megtörtént. Nincs itt semmiféle hatalomvágy meg egoizmus, a kiválasztottság felelősséggel jár.
EGy példa: Én tanár vagyok. Ha van egy verseny, amire elküldhetek egy diákot, hogy képviselje az iskolát, alaposan meggondolom, kit küldjek el, azt felkészítem és elvárásaim vannak vele szemben. Sokkal keményebben kell dolgoznia, mint bárki másnak, és ami másnál remek eredmény, nála még kevés is lehet.
Nem személyes szimpátia alapján választok, nem is feltétlenül az osztályzatai alapján, hiszen ismernem kell, hogyan tud egy feszült versenyhelyzetben teljesíteni, stb. Tehát a kiválasztás másról szól.
"Isten a zsidó népet arra választotta ki, hogy parancsolatát megőrizzék és hogy közéjük jöjjön el a Messiás. Ez megtörtént. Nincs itt semmiféle hatalomvágy meg egoizmus, a kiválasztottság felelősséggel jár."
Tényleg butaságot írsz.megőrizték a parancsolatát? az egymást öldöklő,egymást kifosztó,nőket megkövező zsidók? mit tartottak be? merthogy a tízparancsolatot,ami rájuk vonatkozott azt nem igazán....
a messiás eljött hozzájuk,ez valóban megtörtént:üldözték,kigúnyolták,megverték,elítélték,félreértették,és végül keresztre feszítették,mert nem azt a hírt hozta nekik,amit ők akartak hallani....mindebben semmi egoizmus nincs,ugye?
Az Isten szándékosan választ magának ilyen népet? Ha ez így van,akkor nem egy következetes fajta...:)
Miért választana Isten egy népet?
Mert talán megigérte a Szavában, hogy így tesz, miután már a zsidók, mint nép elvetettek lettek a szemében.
A Cselekedetek könyve ezt így tárja elénk Károli fordítás szerint(Csel 15:14–18):
"Simeon elbeszélé, mimódon gondoskodott elõször az Isten, hogy a pogányok közül vegyen népet az õ nevének, És ezzel egyeznek a próféták mondásai, mint meg van írva: Ezek után megtérek és felépítem a Dávidnak leomlott sátorát; és annak omladékait helyreállítom, és ismét felállatom azt: Hogy megkeresse az embereknek többi része az Urat, és a pogányok mindnyájan, a kik az én nevemrõl neveztetnek. Ezt mondja az Úr, ki mindezeket megcselekszi. Tudja az Isten öröktõl fogva minden õ cselekedeteit. "
Ami a miénk, az a középpont, a szent.
Ami a másoké, az a perem, a profán.
Nyilván nem létezhet olyan vallás, amelyben az istenünk egy másik népet választ ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!