Ha van Isten, hogy lehet őt megismerni?
Az olvasgatásaim során kétféle, eléggé ellentmondó "megismerési módszert" találtam. Az egyik tábor (úgy tűnik a többség) valamilyen "istenélményről" beszél, de olvastam már sok olyant is, akik csak az ésszerűséget, vagy "racionalitást" gondolják itt helyesnek.
Miért van ilyen különbség? És mi a jó módszer?
"De nem utasítják el azt, amire a bizonyítékok mutatnak; sokan úgy utalnak a világegyetemre, mint ami végtelen. Ugyanez az alapelv vonatkozik Isten létére is."
Nem, és meg is mondom, miért nem: idő és tér rendkívül "egyszerű" dolgok abban az értelemben, hogy puszta fizikai dolgok, "jellemzők". Mint amilyen az energia, a gravitáció, a fény, stb. Puszta dolgok, amik saját maguk (tehát még csak nem is kisebb részecskékből állnak össze), és amik egyszerűen csak vannak. Nem bonyolultak, nem összetettek. Egyszerűek.
Ellenben Isten szükségszerűen rendkívül komplex és összetett; még ha egy hatalmas szervezett energiamező is (mondjuk), akkor is van valamiféle szerkezete, mert ha nem lenne, akkor ő maga sem lenne.
Egy szerkezetre azonban már nem lehet rámondani, hogy hát az volt mindig is. Energia, pl., lehetett mindig is. Vagy idő. Vagy tér. Mivel ezek egyszerű, önmagukban lévő dolgok, nem kellett úgymond "összeállniuk". Isten azonban, ahogy írtam is, összetett - tehát rá már nem lehet mondani, hogy mindig is volt, mivel ahogy írtam is, egy szerkezetnek valahogy össze kellett állnia.
"Maga Isten az idő végtelenségében él."
Így tehát ezzel a kijelentéssel egyszerűen csak kikerülöd a problémát egy testcsellel. Lehet azt mondani, hogy az idő végtelenségében él, de miután kimondtad, hogy _ÉL_, ezzel egyben azt is kimondtad (ami egyébként nyilvánvaló), hogy élő, értelmes, gondolkodó, érző, stb. _személy_, _lény_ - ami pedig szintén a fent írtakat támasztja alá, mivel minden lénynek, személynek van szerkezete... a szerkezeteknek pedig ugye valahogy össze kell állniuk. Attól, hogy valamikor valahogy létrejött, még lehet örökkévaló, de kellett legyen kezdete, mivel összetett - ellentétben az idővel vagy a térrel, ami viszont egyszerű, nem összetett.
"Azt hogy elménkkel ezeket a gondolatokat elfogadjuk, el kell vetnünk azt a téves elképzelést, hogy az ember a legintelligensebb lény a világegyetemben."
Nem feltételezem én ezt egy percig se. Csak megfogadom Galielei tanácsát, aki ugye azt mondta: "Nem éreztem kötelességemnek, hogy elhiggyem, hogy ugyanaz az Isten, aki felruházott minket ésszel, értelemmel és intellektussal, azt várná el tőlünk, hogy ne használjuk ezeket".
"Isten és köztünk legalább akkora az értelmi szakadék, hogy nem foghatunk fel még dolgokat vele kapcsolatban."
Viszont ha nem teszünk rá kísérletet újra és újra, akkor se tanulni, se fejlődni nem fogunk, és nem is lesz rá esélyünk soha. Ezért kell próbálkozni.
jött itt sok vålasz de egy se jo mert mèg senki se talålkozott istennel
akkor mègse lètezik ez megse fordult a kis agyatokba
ennyire naivak lennètek
håt mondjuk azt mondjåk nagy az isten ållatkertje
de ezt a hivökre mondjåk vajon
Kedves előttem szóló ! Egészen biztos lehetsz abban, hogy akik a sok jó és bíztató választ adták, mindannyian találkoztak már Istennel, sőt rendszeresen találkozgatnak Vele. És próbálnak a kérdés írójának segíteni, hogy neki is sikerüljön !
Egyébként honnan veszed azt a csacsiságot, hogy senki sem találkozott Vele? Mondjuk inkább így : senki sem találkozott Vele, akinek olyan a hozzáállása, mint neked!
Hidd el, hozzáállás kérdése az egész !
JA persze
èn meg pamela andersont dug tam meg a tegnap èjjel elhiszed na ès mèrt nem pedig ennek reålis esèje lehetne ès elèrhetöbb mint isten
nem jårtatok mèg ugy hogy azt mondtåtok hogy talålkoztatok istennel ès mindenki kiröhögöt benneteket
mert håt ez van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!