Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jézus Krisztus zsidó volt-e?

Captain Frájer kérdése:

Jézus Krisztus zsidó volt-e?

Figyelt kérdés
A kérdés magáért beszél. Csak azért kérdem, mert felmerült bennem, hogy ha zsidó volt, akkor a zsidók miért nem a saját törvényeik szerint bántak el vele, miért adták ki a rómaiaknak?
2011. febr. 3. 23:46
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Luk 1:31 És íme fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az ő nevét JÉZUSNAK.

Luk 1:32 Ez nagy lészen, és a Magasságos Fiának hivattatik; és neki adja az Úr Isten a Dávidnak, az ő atyjának, királyi székét;

Tehát Dávid (AKI ZSIDÓ)ez szerint Jézus felmenője.

Jézus anyja zsidó,a rokonai legalábbis:)

az ő felesége pedig az Áron leányai közül való vala, és annak neve Erzsébet.

Luk 1:36 És íme Erzsébet, a te rokonod, ő is fogant fiat az ő vénségében; és ez [már] a hatodik hónapja neki, akit meddőnek hívtak:

Luk 1:37 Mert az Istennél semmi sem lehetetlen.

2011. febr. 4. 16:59
 12/23 anonim ***** válasza:

Te fajmagyar.(de csúnya szó)

Ki mondta,hogy Izraelben mindenki zsidó volt akkor?Kit érdekel mindenki?Jézus az volt és ennyi.

2011. febr. 4. 17:01
 13/23 anonim ***** válasza:
52%

Érdekes dolgokat feszegetsz és látom gondolkodsz, mert benned is kétségek merülnek fel.

Menjünk sorba:

- a bibliai írások szerint családfája vissza van vezetve Ádámig, aki biztos, hogy zsidó volt (esetleg "svédcsavar", vagy öngól?),

- itt többen állítják, hogy Isten született le Jézusban - egy mindenhatót hogyan végezhettek ki a rómaiak,

- a zsidók rendkívül utálták, mert ők sem hitték el a "szentlélek" megtermékenyítő hatását (nekik az Isten Sámsont jelenítette meg "Megváltóként"),

- Jézus új vallást talált ki és terjesztette, tehát a zsidók szemében rebellis volt (nemkívánatos személy),

- lehet, hogy "tehetségileg" leépült, kiégett és inkább a halált választotta, mint egy tehetetlen, bukott megváltó szerepét.

Ha van hited és halálod után a mennyországba kerülsz, akkor személyesen is megkérdezheted tőle.

2011. febr. 4. 18:53
 14/23 anonim ***** válasza:
65%

Bocsi, némi beillesztés egy kereszténytől.

- a bibliai írások szerint családfája vissza van vezetve Ádámig, aki biztos, hogy zsidó volt (esetleg "svédcsavar", vagy öngól?),

Ádám nem volt zsidó. A zsidóság akkor még nem létezett.Talán akkor született meg, amikor Jákobot Izráelnek nevezte el Isten. De valóban visszavezethető Jézus családfája Ádámig. Nekünk azonban Dávidig is elég:-))

- itt többen állítják, hogy Isten született le Jézusban - egy mindenhatót hogyan végezhettek ki a rómaiak,

Senki sem állítja. Jézus a megtestesült Ige, egylényegű az Atyával, de személyiségében nem azonos vele. Kettős természete volt a kersztény tanítás szerint: tehát teljesen Isten és teljesen ember volt. az emberi volta megölhető volt, az isteni nem.

- a zsidók rendkívül utálták, mert ők sem hitték el a "szentlélek" megtermékenyítő hatását (nekik az Isten Sámsont jelenítette meg "Megváltóként"),

Isten nem Sámsont jelentítette meg megváltóként hanem Jézust, az összes ószövetségi prófécia erről szólt, csak nem akarták felismerni.

Senki nem tudott a szent lélek általi megtermékenyítésről az apostolokon kívül, Jézust azért végeztették ki, mert egyenrangúvá tette magát az Atyával.

- Jézus új vallást talált ki és terjesztette, tehát a zsidók szemében rebellis volt (nemkívánatos személy),

Jézus nem talált ki új vallást, hanem azért jött, hogy az eredetit tökéletes formájában élje és tanítsa.

- lehet, hogy "tehetségileg" leépült, kiégett és inkább a halált választotta, mint egy tehetetlen, bukott megváltó szerepét.

Ezt akár egy zsidó is mondhatta volna. A baj az, hogy ha ismernéd a messianisztikus próféciákat, azt látnád, hogy pl Ésaiás, Zakariás pontosan megmondta, hogy mi fog vele történni és hogyan fog meghalni. Jézus az önmaga által vállalt halál által győzedelmeskedett. Nem volt ő sem bukott sem kiégett, azt tette amiért küldték.

bocsi, csak szerintem egy két dologgal nem vagy teljesen tisztában.

2011. febr. 5. 14:05
 15/23 anonim ***** válasza:

ma 14:05 -

Látom "kezeled" a Bibliai leírásokat, akkor léci segíts értelmezni, hogy én is tisztábban lássak:

- Ádám... én úgy tudtam, hogy az Ó-testamentum a zsidókról szól, ezért mertem feltételezni zsidó mivoltát,-

- Sámson: olvasd el a Bírák könyve 13/5,9,22 és kíváncsi lennék saját magyarázatodra,-

- Jézus: akkor miért járt-kelt az emberek között és "térített", mint mondjuk ma a Jehova Tanúi térítői, és a másik, hogy Jézus saját maga is meg akart halni, miért?

Köszi.

2011. febr. 5. 19:46
 16/23 anonim ***** válasza:

- Ádám... én úgy tudtam, hogy az Ó-testamentum a zsidókról szól, ezért mertem feltételezni zsidó mivoltát,-

Ádámot tartja a Biblia első embernek, és az első ígéret Évának lett téve a megváltóról,de nem volt körülmetélt zsidó. Aztán Ábrahámnak tett ígéretet Isten, majd fiának, Izsáknak. Az ő fiát Jákobot már Izraelnek nevezte. Isten kiválasztott egy vonalat, (a kiválasztott nép) és ők lettek az a nép, akivel szövetséget kötött, és akiknek kijelentette magát. Ezt nem az érdemükre való tekintettel tette.

- Sámson: olvasd el a Bírák könyve 13/5,9,22 és kíváncsi lennék saját magyarázatodra,-

A saját magyarázatom pontosan az, ami a címben áll: Sámsonnak angyal jelentette be a születését. Elválasztott volt Isten számára, de ezzel a szereppel nem volt egyedül. (Gondolj Sámuelre) Valóban fölfedezhető egy hasonló vonulat de míg Sámson "csak" a filiszteusok hatalmától szabadította fel a népet, addig Jézus a bűn hatalmától. De abban igazad van, hogy a zsidók egy Sámson féle figurát várnak. Ezt vesd viszont össze Ésaiás könyvével, amivel a zsidók a mai napig hadilábon állnak. Ki az a szenvedő szolga,aki a pogányoknak a világossága, és aki üdvösséget hoz, mégpedig úgy, hogy elveszi a nép bűneit (ti.áldozat) Kb. a 9.fejezettől kezd kibomlani ez a szál. A mai napig egyetlen zsidó van, aki a pogányokat Izráel Istenéhez vezette: a názáreti ácsfiú, Jeshua. Mit mond róla Ésaiás? Többek között: kínoztatott pedig alázatos volt és száját nem nyitotta meg, mint bárány mely mészárszékre vitetik stb.(53) a 11.fejezetben:És gyönyörködik az Úrnak félelmében (tiszteletében) és nem szemeinek látása szerint ítél és nem füleinek hallása szerint bíráskodik (emlékszel, amikor megbocsátott a bűnösöknek, paráznáknak?)Igazságban ítéli a gyöngéket és tökéletességben bíráskodik a föld szegényei felett stb.

A megígért Messiás nem az a hadvezér figura, akit a zsidók vártak. Bár hozzáteszem, rengetegen követték, tehát nem lehet ezt így kijelenteni, hogy a zsidók nem ismerték fel. Csak nem elegen.

- Jézus: akkor miért járt-kelt az emberek között és "térített", mint mondjuk ma a Jehova Tanúi térítői,

Nem úgy járt. Nem házalt és térített, hanem szolgált, gyógyított, tanított és aki vendégül látta, annál megszállt. De ha nem volt hol, akkor a szabad ég alatt aludt. Jézus úgy magyarázta az Igét már gyermekkorában, hogy az öreg bölcs írástudók nem értették, honnan is van az ő nagy tudománya.(Lk2, 41től) Mindenesetre ő maga mondta:

"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább hogy betöltsem.(..)"

Ő maga azért jött a zsidókhoz, hogy megmutassa, hogyan kell igazi zsidónak lenni. De az áldozata kiterjedt az egész emberiségre,ezért feltámadása után meghagyta hogy tegyenek tanítványokká minden népeket.

és a másik, hogy Jézus saját maga is meg akart halni, miért?

Jézus pontosan tudta, hogy halála engesztelő áldozat. Ő maga választotta, hogy megteszi ezt az emberiségért. (Azt mondta, hogy leteszi az életét hogy újra felvegye, mert hatalma van arra hogy letegye. Tehát ez saját döntés volt az Atya akaratával összhangban.)

Hogy miért? "Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad, ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem. A ki szereti a maga életét elveszti azt, és aki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt. "(Jn 12, 24-25) ha tovább olvasod, azt látod, hogy ő maga is tusakodott a rábízott feladattal (Jn 12,27) de tudta, mi lesz az eredménye (12,31-32)

"Én vagyok a jó pásztor, a jó pásztor az életét adja a juhokért."Jn10,11

Több most nem jut eszembe.

2011. febr. 5. 21:58
 17/23 anonim ***** válasza:

Egyik arc írja, hogy Jézus zsidó volt, és egy keresztény nem lehet antiszemita. Én nem vagyok antiszemita, de néha igen kemény véleményem van a zsidóságról. Nem a személyekről különállóan, a hívőkről, hanem a közösség ideológiájáról. Továbbá Izrael tevékenysége se túl szemet gyönyörködtető számomra. Harmadsorban a holokausztról is megvan a véleményem, habár arról nem lehet, mert megyek a bíróságra akkor.

Jézus nem volt zsidó, megvetette a zsidóságot, a zsidó papokat, de ugyanakkor szerette is őket, hisz még a bűnösöket is szereti Isten.

Nem igazán értem a zsidókat, miben hisznek, miért élnek, de talán nem is az én dolgom. Ellenben a kirohanásaiktól néha kivagyok.

2011. febr. 5. 22:37
 18/23 anonim ***** válasza:
Jézus nem vetett meg senkit, az távol állt az ő természetétől. De rámutatott a farizeusok és más írástudók kétszínűségére. Izraelt pedig nemcsak földjének tekintette: sírt amikor megjövendölte Jeruzsálem pusztulását.
2011. febr. 6. 20:08
 19/23 anonim ***** válasza:
Hiába sírt fölötte, Izrael ma nagyobb népirtó állam, mint bármelyik eddig.
2011. febr. 6. 20:43
 20/23 titak ***** válasza:

Nézzük vissza Mária családfáját is. Érdekes történet.

Egy 2. századi apokrif könyv mondja, hogy Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták, ....

A legenda elbeszélése szerint Anna szüleit Stolanusnak és Emerenciának hívták, és Betlehemben éltek. Anna a Názáretben élő Joachimnak lett a felesége, s mindketten Júda nemzetségéből és Dávid házából származtak.

Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. ......

.... azonban megjelent neki Isten angyala és megvigasztalta. Megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért gyermeket szül, mégpedig egy leányt, akit majd Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. .....

Anna az ígéret szerint fogant és megszülte a kislányt, akit Máriának neveztek el. Joachim ezután hamarosan meghalt.

- 1. Következtetés: Mária anyja - Anna - származása mindent kizáróan zsidó, míg apja "isteni eredetű". Itt felvetődik a kérdés (bennem): Jézus vérfertőzésből született?

- A történetnek van folytatása is:

Anna másodszor is férjhez ment egy Kleofás nevű férfihoz, kitől ismét lánya született, és azt is Máriának nevezték. Kleofás halála után Anna harmadszor is férjhez ment egy Salamon nevű férfihoz, akitől újra leánygyermeket szült, és e harmadik lányt is Máriának nevezték el.

- 2. Következtetés:

Anna termékenységével nem volt semmi baj, de a fejében valami nagyon nem volt rendben.

2011. febr. 6. 21:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!