Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi fog történni a vallásokkal,...

Mi fog történni a vallásokkal, ha egyszer a tudósoknak sikerül az élettelen anyagból élőt csinálniuk? És mi lesz az ateizmussal, ha egyszer újra el jön Jézus?

Figyelt kérdés

Hiszen a vita lényege a vallásosak és az ateisták közt nem is inkább az, hogy közös őstől származik-e a majom és az ember, hanem, hogy hogyan lesz az élettelenből élő. Ha ez megcáfolná az összes vallást, és az ateistáknak lenne igaza.

Ellenben ha Jézus újra eljönne, és mondjuk csodákat téve megkérdőjelezhetetlenül bebizonyítaná, hogy bizony tényleg Isten fia, akkor a vallásoknak lenne igazuk.

Persze itt ez kicsit bonyolultabb, hiszen mi lenne, ha Allah, vagy Buddha, vagy valamilyen más istenség jelenne meg. Az illető vallás bebizonyosodna, a többi meg lógna a levegőben?

2010. dec. 24. 15:41
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
32%

Nos .. hozzászólnék én is a dolgokhoz...

"Világunk létéhez teremtésre van szükség, különben nem létezhetne. Ezt világunk felépítéséből állapíthatjuk meg, tévedhetetlenül. "

Ezt azért ugye tudod, hogy a világ vezető tudósai közül senki sincs ezen állásponton? A mainstream álláspont a szöges ellentéte. Egy értelmes tudós nem gondolja ezt! egyetlen egy sem! akkor honnan ez a "tévedhetetlenség"?

"Pont ettől bizonyított Isten léte, és a teremtés, tudományosan, mert amivel bizonyítod, azt látod, a kezeid közé foghatod, megvizsgálhatod."

Ezerszer elolvastam a tervezésből következő teologikus istenérvet és ezerszer rájöttem, hogy hülyeség!

Ugyancsak a világ vezető tudósaira tudok hivatkozni, hogy SENKI nem tartja ezt az érvet tudományosnak vagy bebizonyítottnak. Miről beszélsz akkor?

"Ez az amit direkt nem akarnak megérteni." Inkább te nem akarod megérteni, hogy ez tényleg nem bizonyíték!

"Tehát ez a kijelentés "élettelen anyagból élőt csinálni" olyan, mintha azt mondanád: "mi lenne, a pirosból, térfogatot sikerülne csinálni?"."

A kijelentés nem olyan. Nem tudom, hogy hallottál-e a periódusos rendszerről, valószínűleg nem, ezért belinkelem neked mire gondolok:

[link]

A kérdés: ha tudjuk, hogy minden élettelen és élő dolog a periódusos rendszer elemeiből jött létre, vajon tudunk-e olyan kémiai körülményeket és folyamatokat mesterséges úton előállítani ami ezen elemekből az élet primitív formáihoz vezethet?

Ez körülbelül a kérdés és erre hajtanak a tudósok.

Nincs semmi paradoxon, sőt amit írsz logikailag sem állja meg a helyét, 2010-12-24 18:34-es gyönyörűen rávilágított.

Valóban az élet előállításától messze vannak a tudósok, de azért nagyon szép eredményeket értek el már most is: 2010-es hírek pl. : sikerült sejtet klónozni valamint elő tudtak állítani olyan baktériumot amely (ha jól tudom) az anyagcseréjében részben helyettesíteni tudja a foszfort arzénnel, amiről eddig azt hitték, hogy teljes mértékben mérgező és nem lehet biogén elem.

Ezeket azért ne értékeljük le!

----------------------------

"kedves kérdező. te vajon mit lélegzel be, miközben Istent kritizálod?"

Kedves válaszadó, te vajon min irkálod válaszodat miközben a tudomány álláspontját idézed helytelenül? Tán csak nem egy tudomány eredményén, egy számítógépen?

Viszont nem értem mi köze van a levegőnek Istenhez kritikájához.

"sten szeret téged, és választ ad a kérdéseidre, ha vagy annyira alázatos, hogy kéred ezt tőle. vagy annyira alázatos?"

Én pont benned nem látom az alázatot! Úgy beszélsz mintha tévedhetetlen lennél!

-------------------

"hogy hogyan lesz az élettelenből élő. Ha ez megcáfolná az összes vallást, és az ateistáknak lenne igaza. "

A vallást nem cáfolná meg, csak azt mondaná, hogy mesterségesen is létre tudnak hozni életet! Ezzel nem cáfolják istent vagy a deitásokat úgy általában. De tény az, hogy óriási felháborodás lenne, mint ahogy már abból is volt, hogy 2010-ben a sejt klónozásánál azt üzenték az egyház vezetői a tudósoknak, hogy ne játszanak istent!

Nem értem miért támadják az ilyen fajta kutatásokat...

-------------------------

"Nem akarlak bántani, de az nem lenne bizonyíték az ateisták oldalára, hogy az élettelenből élő lesz"

Egyet értek.

"mert mi is az élő? az ami szaporítja magát, ha jól tudom"

Nem tudod pontosan, hadd javítsalak ki:

[link]

Ott vannak az abszolút életkritériumok valamint a potenciálisak. Ha ezzel rendelkezik valamim, akkor élőnem mondjuk azt!

"az igazi "ellentét" az istenhívő és istentagadó közt az, hogy az anyag a véletlenek és vak szerencsék, vagy pedig tudatos és direkt módon jelent e meg. "

Ez annyira rossz. Először is: az ateista nem istentagadó, hanem az ateista nem hisz Istenben(értsd: keresztény istenség, iszlám istenség)/ deitásokban (értsd: japán, görög, skandináv deitások) stb. Azaz, egy ateista nem hisz mindabban amit a "nagymenő" vallások istennek mondanak.

másodszor: tudományos álláspont szerint az anyag mindig is volt a világegyetemben, ha nem más: energia formájában!

harmadszor: hogyha bele akarjuk keverni az evolúciót akkor az a "vak szerencsének" és a "véletlennek" szöges ellentéte!

"Amúgy nem baj, hogy Istent tagadja egy ateista"

nem tagadja, hanem simán nem hisz benne, ugyanúgy ahogy te nem hiszel a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvúban!

"de önmaga isteni mivoltát letagadni kishitűség" ezen már egyszer "vitatkoztunk" :) már akkor sem sikerült dűlőre jutni. Mondjam úgy, hogy ezt nagyon megalapozatlannak találom még mindig, de akkor is "kishitű" jelző sértő, szóval ne használd!

----------------------

"Élettelenből lehet élőt csinálni: egy növény magja nem élő, de ha elültetjük és kihajt, akkor élő növény lesz, nincs igazam?"

A bolygókról amit írtál tökéletesen igaz és nagyon szépen leírtad, viszont az idézett részben nincs igazad :) a magban igen sok élet van már.

------------------------------------

"... és még mondják, hogy az ateisták értelmesek...!"

és így járatja le egy fanatikus a normális keresztényeket! gratulálok suttyókám!

-----------------------------------

"Hívő keresztényként azt gondolom, hogy igazad van. Ha sikerülne élettelenből élőt csinálniuk a tudósoknak, akkor az alapjaiban rengetné meg vallásokat. De annyira összetett a legegyszerűbb élő sejt is, hogy erre (csak a tudományos oldalát nézve) nem sok esélyt látok."

Úgy van! Viszont ne értékeljük le az eddigi eredményeket és bízzunk benne, hogy sikerülni fog. Én legalább is bízom benne, hogy addig sikerül amíg én élek :)

(hozzáteszem, hogy nem a vallási konfliktusok miatt, hanem a tudományos eredmény miatt)

------------------------------

"A gyülekezetben sokszor úgy ülök, hogy csendben hallgatok és magamban fortyogok, hogy a lelkész vajon miért nem vesz a kezébe egy középiskolás tankönyvet, amikor készül a prédikációjára.

Ha Jézus újra eljön, akkor szerintem az ateisták megtérnek. Abban hiszek, hogy Isten mindenkit meg akar menteni és az ateistákat is szereti. Egyfajta végső bizonyíték lesz az, ezért az ő hitük kezdete lesz Jézus megjelenése."

Ez így van!

1. A lelkészek vagy teológusok olykor orbitális nagy baromságokat tudnak mondani 1-2 tudományos dologról amiről jó lenne leszokni.

Ugyanakkor azt is hozzátenném, hogy sajnos a legtöbb ateista sem tudja miért az ami és az mit is jelent valójában. Olykor tényleg bunkósággal párosul itt is a tudatlanság.

nade szerencsére van elég sok pozitív példa is.

2. ha Isten eljön akkor én leszek az első kézen fogva Matt Dillahuntyval aki megtér. Persze ha előbb tudományos szkepticizmussal kezelhetem a dolgot. Nem makacsságból ateista egy ateista!

De amíg ez nem történik meg akkor tartsa mindenki tiszteletben azt, amiben nem hiszek!

Üdv mindenkinek! És bocs a terjedelemért!

Miklós

2011. jan. 8. 23:26
 22/30 anonim ***** válasza:

Elsőnek: Ma már lehet szervetlen anyagból szerves anyagot kreálni.

Másodszor: Ha Jézus újra eljön (ahogy ígérte), akkor ugyanaz fog történni velük, mint mindenki mással, aki nem hisz benne, pokolra kerül.

Harmadszor: Allah megegyezik a keresztény Istennel, hiszen a Korán Mózes 5 könyvét tartalmazza, Jézust pedig ők is prófétának tartják.

Negyedszer: Buddha nem fog megjelenni, hiszen ő egy emberi-halandó próféta. Se más istensége nem fog megjelenni a buddhizmusnak, mert a vallás az élet körforgásáról, azaz a végtelenségről szól, nem lesz vége.

2011. jan. 9. 02:41
 23/30 anonim ***** válasza:

00:00

"Vita sohasem az igazságért folyik, hanem a vitázók saját igazáért."

Ez igaz.

"mindig, mindenkinek, mindenben, bizonyos értelemben igaza van"

Csak hát a 'bizonyos értelemben' ez esetben nesze semmi, fogd meg jól.

2011. jan. 9. 11:23
 24/30 anonim ***** válasza:

tegnap 23:26 (Miklós): Nagyon szépen leírtad a lényeget! Kellenek a világnak az ilyen értelmes emberek, a szélsőségesekkel szemben!

Szerintem, ha a tudósok létrehoznak egy bonyolultabb élőlényt(nem baktérium, hanem egy kicsit bonyolultabb), akkor az megrengetné a vallást, de meg nem szünne. Az embereknek mindig kell valami kapaszkodó, ha valami baj van. Pontosan ezért kell a vallás (nem az egyház...)!

Ha viszont Jézus eljön és bebizonyítja, hogy tényleg ő az, akkor is mindenki jól jár (a gyilkosok nem :P), mert akkor tényleg van valaki aki vigyáz ránk.

Igazából a világot a tudomány fejleszti, a vallás pedig összetartja, ezért marad fenn a társadalmunk. Ha valamelyik megszünne, akkor vagy megállnánk a fejlődésben, vagy mindenki lopna, csalna stb.

Engem egyedül a szélsőséges emberek irritálnak nagyon. Akik nem bírják elviselni mások nézeteit! Én személy szerint ateista vagyok, de el tudom fogadni, hogy ha valaki hisz Istenben. Ettől szép a világ.

-shard746-

2011. jan. 9. 19:26
 25/30 anonim ***** válasza:

Kedves Miklós,

tisztelem az álláspontodat, de hadd mondjam el, hogy igenis vannak vezető tudósok, akik a tervezettségben hisznek, csak az új ateista vonulat igyekszik őket kigolyózni. (Dawkins és társai.) De ha tudsz angolul, remek vitákat találsz a youtube-on tudósok között is például a tervezettség kérdéséről.

Én keresztény vagyok. Ettől függetlenül nincs bajom a tudománnyal, az evolúcióval sem, de ismerem több tudós álláspontját, akik a tervezettséget elfogadják.

Csak ennyit akartam mondani.

Freya

2011. jan. 22. 13:05
 26/30 anonim ***** válasza:

Kedves Freya,

amit te új ateista vonulatnak nevezel az létezik, de nem ilyen formában. Az új ateista mozgalom az usából és a brittektől származik, kb. a terrortámadások óta a regisztrálhatjuk, legnagyobb nevei: Dawkins, Sam Harris, Christopher Hitchens. Ők valóban ateisták és ugyanakkor evolucionisták is.

Viszont nem csak ők, vagy jobban mondva: nem nekik van a legnagyobb hangjuk a tudományos tekintély megvédésében és az evolúciót érő kritikák feloszlatásában. Nagyon sok hívő tudós érvel az ID ellen és az evolúció mellett, ajánlom figyelmedbe Ken Millert (aki egy római katolikus biológus), valamint a 2005-ös Kitzmiller v. Dover ügyet, annak biológusait.

A youtube-os vitákat ismerem. Ha ID-s tudósra gondolsz akkor remélem nem Kent Hovind-ra gondoltál, mert ő egy vicc. John Lennox-nak (aki szokott vitázni "Dawkins és társaival" ) meg sok köze nincs a biológiához, mivel matematikus, az evolúció tényét nem fenyegeti.

Még egy dolog: 2001 óta gyűlnek doktori fokozatú ID támogató tudósok és 800 főt számolnak petíciós formában.

Zömének nincs élettudományi képesítése.

Érdekes, hogy az evolúciót támogató tudósok 2005ben, a Doveri ügy hatására kezdtek petíciót gyűjteni és 4 nap alatt 7,733 tudós írta alá.

[link]

"A total of 7,733 scientists signed a statement affirming their support for evolution over a 4 day period."

Kicsit elenyésző az a 800 fő emellett, nem igaz?

Valamint létezik egy Project Steve nevű kezdeményezés, amiben a "Stephen" keresztnevű evolúciót támogató tudósok írnak alá: [link]

A "Steve-o-meter" -en látszik, hogy számuk meghaladja az 1100 tudóst.

Emellett az ID petíciót csak 8 Stephen írta alá.

Nekem személy szerint úgy tűnik, hogy az ID-t támogató tudósok valójában a tudósvilág igen kis százalékát teszik ki, egy nagyon pici kisebbség.

Az igazi kérdésem viszont az, hogy miért ilyen nagy a hangjuk? Valamint, hogy honnan kapnak annyi pénzt kampányra? Tán csak nem az egyházi pénzekből? (ami sokszor politikai érdekeltségű, lásd nálunk -> KDNP)

Az ID továbbra sem egy tudományos elmélet és továbbra sem kell/szabad annak tulajdonítani. A kreacionizmus reinkarnációja amit a Doveri ügy szépen leleplezett.

Tisztelem az álláspontodat és a hitedet, viszont továbbra is válaszolok majd azokra a dolgokra amit nem találok pontosnak, amit sértőnek találok vagy ha esetleg csak 1-2 megjegyzés hiányzik; persze amíg van energiám, időm és türelmem :)

Sajnos egyre a több a provokátor, így köszönöm a hangnemedet!

üdv!

Miklós

2011. jan. 22. 17:46
 27/30 anonim ***** válasza:

Kedves Miklós,

Köszönöm amit írtál, utána fogok nézni. Kérlek, ha pontos ismereteket akarsz, nézz utána A.E. Wilder Smith-nek, Francis Collins, head of human genome project, (Hitchens barátja, de Hitchens meg van kattanva, mert nem érti, hogyan lehet ilyen intelligens ember ennyire "ciki" véleményen.) Továbbá egy vita: Russel Cowburn és Lewis Walpert. Aztán ott van Gerarld Schroeder, a legjobb a témában. És egy dokumentum film: expelled. Azokról a tudósokról, akiket az ID-be vetett meggyőződésük miatt valóságosan kigolyóztak.

Persze mindez, csak ha tényleg érdekel.

Üdvözlettel,

Freya

2011. jan. 22. 17:56
 28/30 anonim ***** válasza:

Érdekel, természetesen utána fogok nézni annak amit nem ismerek. Köszönöm a tippeket! :)

itt egy videó a Dover ügyről: [link]

ásványvíz és kaja mellé tökéletes program!

2011. jan. 22. 18:13
 29/30 anonim ***** válasza:

Freya azt elfelejti megemlíteni, hogy Francis Collins teljes mértékben elfogadja az evolúciót.

Wilder Smith meg egy vicc.

2013. ápr. 11. 01:50
 30/30 anonim ***** válasza:
Valamint Francis Collins teljes mértékben elhatárolódik a tudomány ellenes ID-től.
2013. ápr. 11. 01:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!