Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jehovat Tanúi! Milyen változás...

Jehovat Tanúi! Milyen változások történtek a szervezeten belül, amik a mindennapokat, összejöveteleket vagy imádatot érintik a Covid időszak óta? Hogyan fogadjátok ezeket?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, a Covid időszak óta (kb. 2020) több változás történt, ami szembement az addigi elrendezésekkel.

Elvileg most már engedett a szakál viselése (férfiaknak), nőknek a nadrág viselése a Kiralyság teremben is, köszönés a hitehagyottaknak és kiközösítetteknek, prédikálás dokumentálásának elhagyása.

1. Ezt megtudjátok erősíteni és felsorolni mi minden változott még?

2. Hogyan érint titeket, miként élitek meg?

3. Lesz további változtatás és enyhítés? Vannak sejtések? (Pl. ünnepek engedélyezése, kiközösítés eltörlése, vértranszfúzió engedélyezése, stb...)

4. Érezhető egy fajta hangulat és felismerés, hogy ez a VT kétségbeesett próbálkozása vagy még mindig a növekvő világosságnak tudjátok be?

Az érdemi válaszokat köszönöm előre is!

jan. 20. 11:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
60%
Figyeld a jw.org-ot, s ha bármilyen változás lesz, onnan azonnal tudomást fogsz róla szerezni!
jan. 20. 12:05
 2/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a semmitmondó válaszodat. Ezért kár volt klaviatúrát ragadni.
jan. 20. 14:11
 3/17 anonim ***** válasza:
65%
EZ a válasz a kérdésedre.
jan. 20. 14:32
 4/17 anonim ***** válasza:
40%

Kedves Kérdező,

valószínűleg nem olyasfajta érdemi választ vársz a számomra inkább költőinek nevezhető kérdéseidre, amit én most adni fogok, ezért elnézést kérek, de azért remélem, közelít. Két megjegyzésedre szeretnék reagálni:

1.) "...szembement az eddigi elrendezésekkel." - írod.

A hangsúly a bibliával való összhangon van, nem az emberi elrendezésen, így szerintem semmi baj nincs azzal, ha szembe megy a saját korábbi elrendezésével, ha felismeri, hogy az nem volt összhangban a bibliával. Emberek vagyunk, így nem vagyunk tévedhetetlenek. Ha rosszul értelmezzük Isten Szavát, Isten nem fog bennünket látványosan figyelmeztetni, de Szavának az állandó tanulmányozása segít azt jobban megérteni. Ellenben, aki nem tanulmányozza, annak nem adatik meg, hogy egyszer majd megérti amit korábban még nem értett, illetve nem fogja felismerni, hogy valamit rosszul értelmezett. Mindettől függetlenül, általában véve úgy gondolom, hogy fontos elismerni, ha valamiben tévedtünk, és nem csak úgy az orrunk alatt dünnyögve, hanem nyíltan felvállalva azok előtt, akik előtt erre szükség van. Ez nekünk embereknek alapvető készség kell(ene) hogy legyen. Szerintem minden normálisan gondolkodó felnőtt ember erre tanítja a gyermekét is.

Persze vannak akik szerint kényelmesebb hallgatni, mintsem az álláspontjuk megváltoztatása miatt vállalni az esetleges negatív kritikát. Biztos vagyok benne, hogy élete során minden ember többször kerül olyan helyzetbe, hogy valaminek a hatására megváltoztatja a korábbi véleményét. Az emberiség történelmét formáló nagy alakok is nem egyszer javították ki a saját maguk által felállított elméleteiket. Miért lenne ez másképp a JT vezető testületével?

2.) "...ez a VT kétségbeesett próbálkozása..." - írod.

Miből gondolod, hogy a kigazítás kétségbeesésükben történik?

Miért vannak szerinted kétségbeesve?

jan. 20. 15:33
 5/17 A kérdező kommentje:

4-es válaszóló:

1. Ez megint nem érdemi válasz, csupán terelés és szócséplés. Nem gondolom, hogy annyira kacifántosat kérdeztem volna, hogy ne lehessen konkrét válaszokat adni rá. Egyáltalán nem költői célzattal írtam. Nem tudom mi volt benne a költői, de szívesen várom ezzel kapcsolatban az észrevételedet, hogy tanulhassak belőle.

Úgy gondolom konkrétumokkal, pár szóval meg lehet válaszolni a már feltett kérdéseket.

1. Milyen változások történtek?

2. Hogyan érintett téged?

3. Várható-e még kiigazítás?

4. Milyen az általános fogadtatása ezeknek az kiigazításoknak?

2. Tekintve, hogy a Covid járvány előtt már a később eszközölt változtatások felvetése is kistermes beszélgetéssel, fegyelmivel, rosszabb esetben kiközösítéssel járt, így egyértelmű mert Covid járvány elülte után drasztikus változtatásokra volt szükség. Mivel visszaesett a gyülekezetbe járók száma, illetve a prédikálással eltötött órák, mely negatív mutatókat nem engedhette a VT, ezért eltörölte a havi órajelentést és gondolom morál javító célzattal kezdődtek a látszat intézkedések.

jan. 21. 11:56
 6/17 anonim válasza:
25%

1. Az általad felsorolt változások igazak.

A hónap végén többé nem szükséges beszámolni a prédikálásban eltöltött órákról és elterjesztett irodalmakról.

Igen, a testvérnők is hordhatnak nadrágot mindenféle összejövetelen (gyülekezet, kongresszus) és szolgálatban is.

A férfiak viselhetnek szakállt és már a nyakkendő sem szükséges.

Kiközösített és elkülönült személyeknek lehet köszönni, de nem szabad továbbra sem barátkozni velük.

Nem szükséges gyülekezetbe járni, Zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni.

2. Egyrészről örültem, hogy többé nem szükséges bejárnom és számadást adnom a szolgálatról, másrészt kissé szánalmasnak tartom, hogy a korábban magát önajnározó vallási szervezet, mennyire a szétesés felé halad. A Covidnak legalább ennyi haszna volt, hogy megroppantotta a Társulatot.

3. Biztos vagyok benne. Nagy a külső nyomás, sokan nem járnak, csappan bevétel, sok a bírósági eljárás, a neten mostmár mindenki hozzáfér az igazsághoz. Hogy milyen változtatások lesznek, nemtudom, de csak az összeomlást odázza el. Hacsak...teljesen át nem reformálja magát és a hitnézeteit a Társulat, akkor talán valamennyire tudja menteni a menthetőt.

4. Vegyes. Vannak a fanatikusak akik egész életüket ebben élték le, mindent feláldoztak, azok a végsőkig kitartanak. Vagy azok, akik újonnan lettek kinevezve tisztségre, azok most próbálnak emberkedni. De általánosan elmondható (legalábbis arról a gyülekezetről ahova járok), hogy mostmár sokakat nem érdekelnek és inkább maradnak otthon, vagy élnek normális életet és másod- harmadlagos lett a vallás az életükben.

jan. 21. 17:23
 7/17 A kérdező kommentje:

6-os.

Köszönöm! Egy konkrét válasz a kérdésemre.

Ha jól értelmezem te már nem vagy Tanú? Vagy fél lábbal kint, fél lábbal bent?

Hogyan változott az életed vagy mindennapjaid a Covid előtthöz képest, vagy a bejelentett intézkedések hatására? (ha volt ilyen hatása)

jan. 22. 08:18
 8/17 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem kétségbeesés miatt történt.

A Covid időszakban sem lanyhult a prédikálás, sem a gyülekezetbe járás. Az óraszámok növekedtek.

Sőt nemrégiben átléptük a 9. millió fős létszámot.

Ezt azok nevezik "kétségbeesésnek" akik úgy vélik, hogy ezért vannak változások. Előttem valaki írta, hogy miért vannak változások. Sőt még lesznek is, szerintem.

De egy biztos, a vérátömlesztés tutira nem lesz megengedhető, sem a paráznaság, sem a világi ünnepeket sem fogjuk ünnepelni. Azokat akik eltávolodtak a gyülekezetből, lehet köszönteni és örülni, hogy itt van velünk, mert a Biblia alapján magyarázat van ennek a változásnak az okára.

Azonban ez nem jelenti, hogy további beszélgetés folytatható vele.

Isten még nem tekinti a gyülekezet részének, még nem tanúja Istennek.

Ezek a kérdéseid csak arra valók, hogy azt terjeszd el, hogy Isten nem tekinti már bűnnek a bűnt.

Tévedsz.

jan. 23. 23:20
 9/17 anonim válasza:

8-as.

"A Covid időszakban sem lanyhult a prédikálás, sem a gyülekezetbe járás. Az óraszámok növekedtek."

Ne hazudj! Nem tudom milyen csoda gyülekezetbe jársz, de világszinten több mint 2 évig (2020 március - 2022 április) minden gyülekezeti összejövetel, emlékünnep, körzet- és regionális kongresszus Zoom-on keresztül volt megtartva. Nem lehetett összejövetelt Királyság teremben tartani. Nyilván akik becsatlakoztak Zoomon (ha becsatlakoztak), akkor tettek vettek közben, háttérzajként funkcionált.

Ugyanúgy a házról házra végzett szolgálat, közteres állványos tanúskodás is tiltva volt 2022 szeptemberéig teokratikus elrendezés alapján.

Szóval ha azt mondod, hogy a két legtöbb szántóföldi órát generáló tevékenység tiltása ellenére nőttek az óraszámok, akkor hazugnak kell neveznem téged tesvérem vagy pedig megszegted az előírásokat és veszélyeztetted embertársaidat.

jan. 26. 05:18
 10/17 anonim ***** válasza:

Viszont volt más lehetőség a prédikáló szolgálatra.

Úgy látom Te erről nem tudsz, vagy egyáltalán nem vettél részt ebben.

jan. 26. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!