A vallásos emberek skizofrének lehetnek amiatt, mert egy ember által kitalált barátban hisznek, amit Istennek neveztek el? Mik a tapasztalataitok az általában megszállottan vallásos emberekkel kapcsolatban?
Nem.
Nem "skizofrének". Olyan van, hogy valakinek a pszichés betegsége (pl. OCD, pszichózis) vallásos tartalmú tunetben nyilvánul meg, de azt a betegséget általában nem a vallásosság váltja ki.
Azonkívul nem "egy ember által kitalált barátban hisznek", de nyilván nem erre várod a választ.
Igen, #3-as.
És az is kérdés, mi van azokkal akik hisznek Istenben, de nem vallásosak?
Mondjuk a családjuk nem vallásos, így gyerekkori indoktrináció nem volt. Elvégeztek pár egyetemet, tudományos fokozatuk van... szóval nem "hiszékenyek" és idős korukra meggyőződnek istenben.
?
5. Mint annyi minden mostanaban itt.
Birom, mikor az ateistak hatulrol jonnek, artatlanul hizelegve, magukat neha hivonek kiadva, aztan az elso reakciojaban jon a teveszme, a kepzeletbeli barat, mesekonyv, vallaskarosult, kitalalt mesealak, bizonyitatlan, hiszekeny, csak ugy bofogik fel Dawkins-t meg az imadott performance ateistaikat.
Nem ez a kerdezo, o mar azonnal kezdi:
"egy ember altal kitalalt baratban hisznek, amit Istennek neveztek el"
Kerdezo, az a gyakori szabalyzata, hogy mielott felteszel egy kerdest, nezd meg, nincs-e mar valahol megvalaszolva - tartsd be legy szives a jatekszabalyokat, ez mar sokszor volt.
Ha ugy erzed, hogy szol hozzad az Ur, akkor ket lehetoseg van: vagy skizofren vagy, vagy szol hozzad az Ur.
Ha nem hiszel benne és úgy szól hozzád , akkor skizofrén vagy.
Ha hívőként erkölcsi késztetést érzel, hogy halgass rá, akkor nem.
Ha hívőként hangokat hallasz, és az " úr" tőle idegen dolgokra akar rávenni, akkor is skizofrén vagy.
7. Nem, a skizofréniát nem úgy diagnosztizáljak, hogy "hangokat hall? az Istent hallja? hisz benne? nem? akkor skizofrénia."
Ez ennél jóval bonyolultabb. Nem mindenki skizofrén, csak mert bármilyen hangokat hall.
Akinek komplett hallásos hallucinációi vannak, az azért vagy skizo, vagy szerhasználó.
A kérdező a gondolati beszélgetést keverte a hallucinációval, azt akartam szétszálatni neki.
Szerintem aki meghallja az emberi agy által kitalált "Úr" hangját, annak komoly mentális problémái lehetnek.
Én azt tapasztalom, hogy a mentálisan labilis, szomorú előéletű, szenvedélybeteg emberek(pl.drogosok, alkoholisták) a vallási fanatizmusba, tehát egy másik függőségbe menekülnek és el kezdenek hangokat hallani, ami szerintem eléggé ijesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!