Miért nincsenek arra utaló jelek, hogy a világot teremtették? Milyen jel kell?
Mivel látom, hogy megint szóba került a tervezettség - és ez újra és újra felmerülő érv a bizonsos vallásos embereknél - ezért erről is pár szót:
Amikor egy vallásos ember tervezettségről beszél, akkor már egyértelműen jelzi, hogy neki nincsenek természettudományos ismeretei. Ha lennének, akkor (talán) nem használná ezt az érvet, ami 2024-ben már nagyon komolytalan.
Semmiféle nyom nincs a tervezettségre, ellenben számos bizonyíték van arra, hogy a természet úgymond megtervezi saját magát. Tekintsetek például a hegyekre! Isten teremtette/tervezte őket?
Nem!
Van egy folyamat, amit lemeztektonikának neveznek. Ajánlom tanulmányozásra:
A Föld felszínének a formálasában a felszín alatt a kőzetlemezek csúszkálása játszik nagy szerepet. Ezek alakítják ki (folyamatosan) a felszínt. Hegyek, völgyek, földrengések stb. keletkezése teljes mértékben magyarázható a lemeztektonikával, nincs szükség semmiféle tervezőre.
Isten létezésének a bizonyítására a földi/földi élet tervezettsége nem jó, ugyanis ezt már cáfolta a tudomány!
Más utat kell találni.
#2, #5 voltam
Milyen jel kell?
Jó párszor leírtam már:
1: Valamilyen márkajel az ÖSSZES tervezett dolgon. Ennek nyoma nincs.
2: Tervező MŰHELY.
3: Tervek. Olyanok is, amelyek sose készültek el. Elrontott tervek, félkész tervek.
4: Elrontott példányok (elkülönítve). Kísérleti példányok. Ezek nem kerülhetnek ki az életbe!
5: Végül: maga a TERVEZŐ. Nem, nem csak rá utaló jelek.
Attól függ.
Egy végtelen isten ezt is gond nélkül megoldja. Nehogy azt hidd, hogy ezért nem jött még le.
A többire mit mondasz?
Én egyébként azon a véleményen vagyok, hogy ha Isten létezik, ő nem tervezett semmit, csak megadta a kezdő lökést a világnak, és figyelte, hogy mi lesz belőle.
#11 voltam
"figyelte, hogy mi lesz belőle"
De akkor ő nem a keresztények istene, mert neki ilyenre nincs szüksége.
Lehet. Bár a keresztények istene is figyeli, hogy mi történik a Földön. Szóval ebből fakadóan figyelhette a történelem előtti eseményeket is.
Persze, csak neki nem kell találgatnia, mert előre tud mindent. Tehát nem ezért teremtette a világot.
Akiről pedig te beszélsz, az egy kísérletező isten, aki a tudását szeretné növelni.
Ismeritek a királylepkét?
Ajánlom olvassatok róla, a válaszoló tudja miről beszél!
Mit gondoltok a periódusos rendszerről?
Nemcsak úgy általában!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!