Tényleg János apostol írta János evangéliumát?
- János apostol írástudatlan volt (ApCsel (4:13)),
- az apostolok többsége nem görögül beszélt,
- a szóban forgó evangélium nyelvezete művelt szerzőre vezethető vissza.
"A Történetkritikai bevezetéstudomány álláspontja a tudományos álláspont."
Ami összesen egy forrásra hivatkozik :)
"Belőled viszont simán kinézem hogy iszol mint a gödény."
Ti csak naplemente után isztok gödény módra.
"Magyarul azt írtad János milyen penge volt 80- 90 éves korában is."
Idézd ahol ezt írtam, köszönöm.
"Ez hazugság, egy normális történész sem állít ilyet mivel a forrás szerint már Mohamed próféta idején összeállították."
Az iszlám mese szerint, de most nem erről van szó. A tudományos álláspont eléggé más:
"A birminghami egyetem professzora, David Thomas arra a következtetésre jutott, hogy képtelenség megállapítani, vajon az idők során változtattak-e a szövegen. Így képtelenség állítani, hogy a ma ismert változatok az eredetivel biztosan azonosak lennének."
"John Wansbrough történész azt fogalmazta meg, hogy a Korán néhány századon át fejlődhetett ki az arab hódítások idején. A zsidó-keresztény írások autentikus tanokként való interpretálása és esetleg létrejött hitviták konklúziójaként alkalmazott finomítások vezethetett a végleges forma kialakulásához."
Aztán még lehetne sok mindent idézni.
"Attól hogy száz évvel később írták le nem jelenti azt hogy nem hiteles."
De, az azt jelenti. Ha 100 évvel később kitalálnak történeteket és leírnak, az mese.
"Ami összesen egy forrásra hivatkozik"
A keresztény mese egy forrásra sem hivatkozik. Ezért mese.
"Ti csak naplemente után isztok gödény módra."
Igen, vizet. Ti keresztények és ateisták viszont naplemente előtt és után is isztok, valami töményet.
"Idézd ahol ezt írtam, köszönöm."
Idéztem, nem látod? Sok volt a tömény? :)
"Az iszlám mese szerint, de most nem erről van szó. A tudományos álláspont eléggé más"
Ez két ember véleménye. Az egyik azt mondja nem lehet szerinte megállapítani ami nem igaz mivel több 7. századi Korán kézirat is létezik ami megegyezik a mai Koránnal. A másik meg azt hazudja a Korán néhány századon át fejlődhetett ki ami könnyen cáfolható mivel létezik 7. századi teljes Korán kézirat és sok másik kézirat is.
"De, az azt jelenti. Ha 100 évvel később kitalálnak történeteket és leírnak, az mese."
Ha bizonyítom hogy 100 éve pontosan az hangzott el amit később leírtak akkor az nem mese hanem hiteles leírás. Pont eztért vizsgálják kritériumok szerint a hadiszokat és ami átmegy az hiteles. Az evangéliumok esetében például semmit nem vizsgáltak, ezért is mese kategória minden evangélium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!