Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tényleg János apostol írta...

Tényleg János apostol írta János evangéliumát?

Figyelt kérdés

- János apostol írástudatlan volt (ApCsel (4:13)),

- az apostolok többsége nem görögül beszélt,

- a szóban forgó evangélium nyelvezete művelt szerzőre vezethető vissza.

júl. 10. 11:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Az, hogy János apostol fiatalon írástudatlan volt, nem jelentette, hogy 80 évesen se tudott írni. Vagy ne tudott volna diktálni. Ettől függetlenül, valószínűleg nem személyesen ő írta, hanem az általa alapított keresztény közösség terméke.

Péter apostol se személyesen írta, hanem írnoka által leveleit. Legalábbis egyiket biztos. De ez nem von le se értékéből, se tartalmából.

Azzal viszont vitatkoznék, hogy az apostolok ne tudtak volna görögül, mert a zsidók körében sokkal jobban elterjedt nyelv volt, mint a héber.

júl. 10. 13:54
 2/12 anonim ***** válasza:
0%

Biztos hogy nem János apostol írta.

János Evangéliuma az 1. század végén vagy a 2. sz. elején keletkezett, János apostol viszont az első század elején született. Tehát közel 100 évesen kellett hogy leírja ami kizárt.

júl. 10. 15:24
 3/12 anonim ***** válasza:

Jó az 80-90-nek is az írás idején, de ilyen melegben tényleg nehezebb számolni, szóval elnézi az ember az ilyen hibát még egy muzulmánnak is.

Egy 80-90 éves ember pedig tud írni, az idősek meglepően jól emlékeznek fiatal korukra és használhatnak írnokot is.

júl. 10. 16:12
 4/12 anonim ***** válasza:

Látom nem megy a matek. Ha az első század elején született és a második század elején íródott, és ha ezt János apostol írta akkor 100 éves volt. Persze behazudhatod azt is hogy 100 évesen is tök jól emlékezett mindenre :)

Egyébként a tudományos álláspont az hogy nem János írta és nem csak az életkora miatt.

júl. 10. 16:20
 5/12 anonim ***** válasza:

Kr.u. 90 körül íródott, a 2. század elejéről az első töredékek vannak. Ne keverd őket össze butácska :)

János apostol pedig nem Jézussal volt egyidős, hanem jóval fiatalabb volt, apostolok közül a legfiatalabb. Szerintem számold újra :)

júl. 10. 19:21
 6/12 anonim ***** válasza:

Honnan veszed hogy 90 körül íródott? Ezt senki nem tudja pontosan szóval ez csak a te téveszméd. Egy időszakot határoztak meg ami az 1. század vége vagy a 2. eleje. És az utóbbi a valószínűbb. Idézek a wikipédiából:

"így a leginkább alátámasztható becslés szerint János evangéliumának a teljesen megszerkesztett változata Kr. u. 100 és 110 között készülhetett el. A keletkezés helye a hagyomány szerint az Égéi-tenger partján fekvő kis-ázsiai Epheszosz városa."

"A szöveg maga sehol nem említi a szerző nevét, a hagyományos „János evangéliuma" cím későbbi írnokoktól és másolóktól származik. Az evangéliumban egyedül a 21. fejezetben található utalás a mű meg nem nevezett szerzőjére: a „tanítványok közül az egyik, akit kedvelt Jézus”.[16] Az egyházi hagyomány felté­telezése szerint a kifejezés János apostolra vonat­kozik. A 21. fejezet azonban nem része az eredeti evangéliumnak, utólag csatolták a mű eredeti lezárása után.[17] A szerző azonosítása nem az evangélista kezétől szárma­zik, azt egy harmadik személy fűzte a szöveghez: „Ez az a tanítvány, aki ezekről tanúságot tett és megírta ezeket. Tudjuk, hogy igaz a tanúsága.”

Tehát nem János írta.

júl. 10. 19:51
 7/12 anonim ***** válasza:

Ha már wikipédia, akkor ott írják, hogy széleskörben elterjedt nézet szeriunt 90 körül íródott. Te nem tettél mást, mint kiválasztottad a legkésőbbi lehetséges dátumot és tényként közlöd, hogy igazolni próbáld ostoba és időseket degradáló, hülyének néző elméleted.

„Ez az a tanítvány, aki ezekről tanúságot tett és megírta ezeket. Tudjuk, hogy igaz a tanúsága.”

Ez alapján mondjuk pont János írta. De szerintem is valószínűbb, hogy egyik tanítványa jegyezte le az apostol szavait.

Na de nem az ostoba érved miatt.

júl. 10. 20:12
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

A széles körben elterjedt nézet az a keresztény mese. Amit én írtam az pedig a tudományos álláspont.

"Ez alapján mondjuk pont János írta. De szerintem is valószínűbb, hogy egyik tanítványa jegyezte le az apostol szavait."

Eddig még azt állítottad hogy János milyen penge volt 90 éves korában is :) Most akkor egy tanítványa írta le? Bizonyíték? Ja hogy az nincs. Semmiféle információ nincs arról ki írta le, hogyan és mikor sem arról hogyan adta tovább. Az iszlámban egy hiteles hadisz esetében ez mind megvan.

júl. 10. 21:09
 9/12 anonim ***** válasza:

"A széles körben elterjedt nézet az a keresztény mese."

Legalább azzal lennél tisztában, amit hazudsz :)

Amit keresztény mesének hívsz, az az első oszlop volt az általad bambult wiki táblázatban és azt írta, hogy 70-100 között.

"Eddig még azt állítottad hogy János milyen penge volt 90 éves korában is :)"

Sajnos te az évek alatt egyre csak hülyébb leszel, lehet betesz most neked a nagy meleg is. Ilyenkor azért piát ne igyál ;) Olvasd el szerintem újra a hozzászólásaimat, majd tételesen idézd ezeket az állításokat, ahol én ilyeneket vagy mást kijelentek.

"Az iszlámban egy hiteles hadisz esetében ez mind megvan."

Az iszlámban maga a Korán is teljesen hiteltelen, jóval Mohamed halála után állították össze a történészek szerint. S most hagyjuk a mohamedán mesét. A hadíszok pedig sokszor a Korán után több száz évvel íródtak. Vicces így hitelesnek nevezni bármelyiket is.

júl. 10. 21:18
 10/12 anonim ***** válasza:

"Legalább azzal lennél tisztában, amit hazudsz :)

Amit keresztény mesének hívsz, az az első oszlop volt az általad bambult wiki táblázatban és azt írta, hogy 70-100 között."

A Történetkritikai bevezetéstudomány álláspontja a tudományos álláspont. A többi mind keresztény mese.

"Sajnos te az évek alatt egyre csak hülyébb leszel, lehet betesz most neked a nagy meleg is."

Mikor sértegetni kezdesz, abból tudom hogy rátapintottam a fájó pontra :)

"Ilyenkor azért piát ne igyál"

Muszlim vagyok, nem iszom. Belőled viszont simán kinézem hogy iszol mint a gödény. Ateistáknál és keresztényeknél jó pontnak számít ha iszik.

"Olvasd el szerintem újra a hozzászólásaimat, majd tételesen idézd ezeket az állításokat, ahol én ilyeneket vagy mást kijelentek."

Idézem amit írtál:

"Egy 80-90 éves ember pedig tud írni, az idősek meglepően jól emlékeznek fiatal korukra és használhatnak írnokot is."

Magyarul azt írtad János milyen penge volt 80- 90 éves korában is.

"Az iszlámban maga a Korán is teljesen hiteltelen, jóval Mohamed halála után állították össze a történészek szerint."

Ez hazugság, egy normális történész sem állít ilyet mivel a forrás szerint már Mohamed próféta idején összeállították.

"A hadíszok pedig sokszor a Korán után több száz évvel íródtak. Vicces így hitelesnek nevezni bármelyiket is."

Attól hogy száz évvel később írták le nem jelenti azt hogy nem hiteles. Pont ezért vannak szigorú követelmények egy hadisz hitelességének megállapítására. Az evangéliumok esetében nem kell megfelelni semmiféle követelménynek. Egyszerűen az egyház saját kénye kedve szerint válogatott. Simán választhatott volna másik négy evangéliumot, ami ugyanúgy totál hiteltelen lenne mint ez a négy.

júl. 10. 23:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!