Jézus megvallja az atyjának, hogy hazudott az embereknek a Jn 11 42-ben?
38 Jézus pedig újra felindulva magában, oda megy vala a sírhoz. Az pedig egy üreg vala, és kő feküvék rajta.
39 Monda Jézus: Vegyétek el a követ. Monda néki a megholtnak nőtestvére, Mártha: Uram, immár szaga van, hiszen negyednapos.
40 Monda néki Jézus: Nem mondtam-é néked, hogy ha hiszel, meglátod majd az Istennek dicsőségét?
41 Elvevék azért a követ onnan, a hol a megholt feküszik vala. Jézus pedig felemelé szemeit az égre, és monda: Atyám, hálát adok néked, hogy meghallgattál engem.
42 Tudtam is én, hogy te mindenkor meghallgatsz engem; csak a körülálló sokaságért mondtam, hogy elhigyjék, hogy te küldtél engem.
Vagyis tudta, tisztában volt vele, hogy az Atya mindig meghallgatja és megadja, amit kér. Azért, hogy a nép is tudja és elhigyje ezt, ki is mondta ezt előttük, köszönetet is mondva érte.
Jézus sohasem hazudott, és attól még, hogy valaki azt mondja, hogy "ezt csak ezért mondtam" az sem jelenti azt, hogy hazudott.
Pl.: Ha én látnék egy angyalt igaziból, és elmondanám a többi embernek csak azért, hogy elhiggyék, hogy vannak angyalok, akkor sem lenne hazugság az az állítás, hogy:
"Csak azért mondtam hogy láttam egy angyalt, hogy elhiggyék, hogy vannak angyalok."
Az Atya vajon Jézusról?
Zsidókhoz 1,8
Ámde a Fiúról [így]: A te királyi széked óh Isten örökkön örökké. Igazságnak pálczája a te országodnak pálczája.
1#
"Vagyis tudta, tisztában volt vele, hogy az Atya mindig meghallgatja és megadja, amit kér. Azért, hogy a nép is tudja és elhigyje ezt, ki is mondta ezt előttük, köszönetet is mondva érte."
Csakhogy nem ezt kellett elhinni (Isten a prófétáit is meghallgatta) és nem ez volt az állítás, hanem az:
"hogy higgyék: te küldtél engem.”
Csakhogy a prófétákat nem Isten küldte, abban az értelemben, mint Jézust, és a próféták nem is támasztottak fel halottakat, vagyis nem halgatta meg őket az Úr abban az értelemben, ahogy Jézust. Márpedig ez a történet pont erről szól, Lázár feltámasztásáról:
43 És mikor ezeket mondá, fenszóval kiálta: Lázár, jőjj ki!
44 És kijöve a megholt, lábain és kezein kötelékekkel megkötözve, és az orczája kendővel vala leborítva. Monda nékik Jézus: Oldozzátok meg őt, és hagyjátok menni.
45 Sokan hivének azért ő benne ama zsidók közül, a kik Máriához mentek vala, és láták, a miket cselekedett vala.
És pont ezt akarta elérni azzal, amit a 42-ben mondott:
42 Tudtam is én, hogy te mindenkor meghallgatsz engem; csak a körülálló sokaságért mondtam, hogy elhigyjék, hogy te küldtél engem.
A "hívének benne", az pont azt jelenti, hogy elhitték neki azt, hogy több, mint nagy tanító vagy próféta, mivel még a halál fölött is hatalma van, márpedig a halál fölött csak Istennek van hatalma.
Jézus nem hazudik.
Nem érted Jézus szavait, ami nem csoda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!