Az elképzelhető, hogy van Isten, csak egyáltalán nem intelligens?
Én lenni nem intelligens isten. Én mondani: az a nem intelligens, aki mondani nem intelligens.
De én is kérdezni tőled valami:
Az intelligens lenni-e , aki kérdezi, lenni e Isten elképzelhető?
Elképzelni bármit el lehet, ha el akarod képzelni, de egyrészt ettől még nem lesz az az elképzelt valami a valóságban, másrészt nincs is erre szükség, mert a mostani változat szerint sem képzeli el senki az Istent, hiszen meg lehet ezt kerülni olyanokkal, hogy elképzelhetetlen, meg mindenható, meg a rosseb tudja milyen, mert meghaladja az értelmünket, így senki nem fárasztja magát valójában még az elképzelésével sem, mert valójában tökmindegy, Isten milyensége alapból definiált, hogy például jó és ez nem vita tárgya, mert teljesen mindegy, milyen szörnyűségeket lehet esetleg hozzá kapcsolni, attól az még nem lesz soha rossz, mert ismeretlenül is ő az etalon.
Pedig a szándékai kifürkészhetetlenek, mert hiszen mint vágyálom csakis kívánatos lehet, teljesen mindegy milyen irányból, aspektusból közelítjük meg és egy ilyen vágyálom, mint Isten, nem igényel semmilyen elképzelést, mert nem tökmindegy, hogy egy vágyálom hogyan néz ki? vagy kinéz e egyáltalán valahogy?
Hogy specifikáljam a kérdést, egy teremtő Istenre gondoltam. A világegyetem fizikai megteremtéséhez feltétlen intelligensnek kell lenni?
Van olyan baktérium, amivel inzulin fehérjét lehet gyártani, ami nagyon jó egy cukorbetegnek, de ettől az a baktérium még nem intelligens - emberi értelemben biztos nem.
Mint írták elképzelni sok mindent lehet. Azonban ha általánosságban beszélsz egy istenségről akkor nem árt kis "i"-vel írni mert ekkor nem egy tulajdon névről van szó és a leírás alapján nem is a Bibliából megismerhető Istenről.
Ezenfelül nem ártana definiálni, hogy mit tekintesz istennek.
Ha például nem intelligens az a világot teremtő isten akkor mi különbözteti meg bármiféle fizikai jelenségtől? Ha pedig semmi akkor mitől is lenne istenség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!