Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásosak valójában egyfajt...

A vallásosak valójában egyfajta gamerek?

Figyelt kérdés

Ateista vagyok és szoktam kritizálni a vallást, de úgy még sosem közelítettem ezt meg, hogy a Biblia, vagy a Korán egyfajta ősi virtuális valóságok.

Még a kislányomnak veszegettem régen a SIMS2 egyre újabb részeit, aztán a harmadik verzióból is párat, de ő már közben kijárta az egyetemet én viszont megszerettem az ilyen jellegű virtuális szerepjátékokat.

Azt nem állítom ugyan, hogy bármilyen hitet adna ez, de rendkívül érdekes és vonzó egy virtuális világba beleélni magunkat, annak szabályait követve és megtapasztalni történéseket, amelyekbe bele is lehet avatkozni, lehet irányítani és valahogy olyan érzésem van, hogy van ennek valahogy köze a vallások világához, hiszen ott is megjelenik egy ősi virtuális valóság a legendákon keresztül, amibe sokan úgy beleélik magukat, mint a komputerjáték függők, hogy már élni sem tudnak nélkülük.

Lehet, hogy azért csökkennek a vallások hívőinek száma a világban, mert az ilyen jellegű igények kielégítődnek a modern virtuális valóság játékokkal?

2023. aug. 12. 16:41
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
A Biblia világa sem valóság és filozófiai kérdésekre sem ad jobban választ, mint a Sims.
2023. aug. 12. 21:46
 12/18 anonim ***** válasza:
86%

#9 De mitől gondolod valóságosabbnak a jogaidat, a pénzedet, vagy az országhatárokat mondjuk egy videojáték szabályainál, belső valutáinál, pályáinál? Ugyanúgy leírt szövegeken alapul, amit az emberek egyezményesen igaznak fogadtak el, és az emberek akár önkényesen meg is változtathatják őket. A legfőbb különbséget én mindössze abban látom, hogy mennyi ember hisz ezekben a dolgokban, mennyi ember játssza a játékot. Meg azt, hogy ez előbbiek annyira komplexek, hogy az emberek nem igazán tudják átfogni mindennek a pontos következményét.

Persze, én is azt gondolom, hogy van különbség aközött, hogy kivágnak egy szerverről, vagy tíz év börtönt kapok, de ez a különbség a dolgok léptékében és céljában van, nem a természetében. Én például vallásosként tök komolyan gondolom, hogy a vallásos rítusok lényegében játékok. Csak nagyon komoly játékok, mert nagyon fontos, jelentőségteljes dolgokról szólnak. Ahogyan az emberi szociális érintkezés is mélyen ritualizált, vagyis játékszabályok mentén történik. Ezek is a tudatunkban léteznek, tehát nincs anyagi oka annak, hogy mondjuk mi a megfelelő távolság egy emberrel való beszélgetés lebonyolításához, vagy mennyi a helyes időtartam a szemkontaktus fenntartásához. Mégis észrevesszük, sőt, zavar minket, ha valaki nem a szabályok szerint játszik, például beleáll az arcunkba, vagy nem veszi el a tekintetét.

Szóval Kérdező, én tulajdonképpen egyetértek veled, lehet a vallást virtuális valóságként felfogni, ez nem egy rossz megközelítés, de ha továbbviszem a gondolatot, az jön ki, hogy szinte a teljes megtapasztalt emberi valóság virtuális. De nem minden, például a fájdalom, a szenvedés megtapasztalása sosem virtuális. Többek között ezért is központi eleme annyi bölcsességtradíciónak, hogy mihez kezdünk vele.

2023. aug. 12. 23:39
 13/18 A kérdező kommentje:

Roppant érdekes, amiket írsz.

Az is érdekessé teszi a gondolatot, hogy a játék karaktereinek is vannak virtuális szükségletei, érzelmei és csecsemő kortól gyarapodó tapasztalatai, jártasságai széles körben, amikben tudnak fejlődni, sőt kell is, dolgozniuk is kell, meg akár zenélhetnek, elmehetnek nyaralni és még szex is van benne, persze olyan szinten, ami a gyerekeknek mutatható, vagyis születéstől a halálig minden.

Igazi virtuális valóság és lehet azonosulni kedvenc karaktereinkkel, végigvinni az életpályákat.

Valóban, egy virtuális világ modellezheti a valóságot és talán igazad van abban, hogy mi is így élünk meg sok mindent, a történelmet például, vagy a hiradókban látott híreket.

Érdekes, hogy a játékban a szereplők szintén nézhetnek TV-t, vagy sakkozhatnak, sőt a Sims világ lakói még a Sims játékkal is játszhatnak, ha akarnak, több ilyen dupla csavar is van benne.

Kicsit elálmosodtam, majd holnap folytatom.

2023. aug. 13. 00:23
 14/18 anonim ***** válasza:
Akkor ezek alapján ide tartoznak azok az emberek is akik szerint 72 nem létezik, ugye?
2023. aug. 13. 16:45
 15/18 A kérdező kommentje:
Mi az a '72'?
2023. aug. 13. 17:08
 16/18 anonim ***** válasza:
17%

#13 Azt az álmosságot véletlenül nem a gomba okozta, amit elrágcsáltál? Mert szerintem élő ember még soha nem filozofált ennyit egy relatív buta gyerekjátékon. Lassan ott tartasz, hogy a játékban az egyik sim mond egy fingós viccet a másik simnek és ebből akarod majd megérteni az univerzum működését.

Kicsit lazábban a hallucinogén szerekkel, oké?

2023. aug. 13. 17:13
 17/18 anonim ***** válasza:
17%

"Biblia világa sem valóság és filozófiai kérdésekre sem ad jobban választ, mint a Sims"

Az írtad, hogy "kifejezetten társadalomtudomány, bölcsészet és pszichológia szempontjából adott válaszok" érdekelnek. Akkor hadd válaszoljon most itt egy bölcsész, aki társadalomtörténettel foglalkozik:

De, akár a Biblia, akár más vallás, kezdve a legegyszerűbb animista vallásoktól mind mélyen az emberi élet értelmére keresi a választ. Egy játék nem. Egy játék csak szórakoztat, ezt már a legősibb kultúrák megkülönböztették. (Voltak szakrális célú játékok, lásd az olimpia, de az megint más. Az a játék tudatos, társadalmi szintű szakralizálása. Akármennyien játszanak ma PC-játékokat, senki nem emeli ki ezt a játékot a profánból.)

Más kérdés, hogy te nem fogadod el a Biblia erkölcsi, filozófiai tanítását. Ez a te szubjektív véleményed. Én sem hiszek mondjuk Ganésában. De ettől még nem tekintem játékokkal egyenértékűnek a hinduizmust, mert nem e célból jött létre. Nem mellesleg van bennem annyi empátia, hogy nem szeretnék megsérteni több százmillió hindut.

A tudomány nem így működik, hogy nem tetszik, ezért elvetem, bagatellizálom, kifigurázom.

2023. aug. 13. 19:37
 18/18 anonim ***** válasza:
#17 - te sem játszottad még végig az "AmnesiA" három epizódját! Ha megtennéd - akkor ráébrednél, hogy "milyen mély annak a bizonyos nyúlnak az ürege!"
2023. aug. 13. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!