Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért alakult ki több kereszté...

Miért alakult ki több keresztény vallási felekezet?

Figyelt kérdés
Miért nem jó mindenkinek mondjuk a katolikus bibliai értelmezés?

2023. júl. 29. 09:48
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, feltűnt-e - de azt írtam, hogy ez 200 évvel Jézus halála után volt.

Nem "ültek", hanem öltek, és nem mindenütt, csak egy pár helyen, ahol már akkor hatalmon voltak. Aztán ezt a hagyományt folytatták a középkorban.

De most már elég belőled, egy gyalázatos gazember vagy. Keresztényhez nem méltó rágalmazó.

2023. júl. 30. 16:40
 22/39 A kérdező kommentje:

"RÉGEN - és néha most is, ahogy a példa mutatja - a keresztény ördögűzés az bizony olyan dolog volt, amibe bele lehetett halni."

Ahogyan a legtöbb orvosi műtétbe is bele lehet halni.

Azt ugye tudod hogy ördögűzés előtt alaposan kiszokták vizsgálni az ilyen eseteket és ha úgy találják mindig orvoshoz vagy pszichológusoz küldik a pácienst. Az ördögűzés csak a legvégső megoldás.

Tehát ha a kórházban az orvos keze alatt hal meg valaki az nem baj, de a szegény ördögűzők nem hibázhatnak egyszer sem.

"ez a középkorban ment, és előtte az ókorban, ahogy írtam."

Na ne szórakozz már. Az ókorban és a középkorban mindenki ölt mindenkit, ha volt keresztény vallás ha nem volt.

Például az ókori Európában több mint ezer nép élt, mire a rómaiak oda értek a gallok, a germánok és kelták javarészt mindet kiirtották.

2023. júl. 30. 17:08
 23/39 Jégszív ***** válasza:
100%

Kicsit eltértetek a tárgytól ezzel az "öléssel".

Előadom az ÉN magyarázatomat, tuti, hogy sokaknak nem fog tetszeni:

Hogy miért több...?

Mert mindegyiket EMBER - NEM ISTEN! - találta ki, így nem lehet olyan tökéletes, mint a "kétszer kettő"! Madách találóan megfogalmazta ezt

Az ember tragédiájában:

"A szent tanok. – –

Ah, épp a szent tan mindig átkotok,

Ha véletlen reá bukkantatok:

Mert addig csűritek, hegyezitek,

Hasogatjátok, élesítitek,

Mig őrültség vagy békó lesz belőle.

Egzakt fogalmat nem bírván az elme,

Ti mégis mindig ezt keresitek

Önátkotokra, büszke emberek."

2023. júl. 30. 17:23
 24/39 anonim ***** válasza:
0%

"alaposan kiszokták vizsgálni"

Kiszokták?

Ezt mióta csinálják? 100 éve?

Azt ugye tudod, hogy most nem erről beszéltem? ÉS ugye azt is tudod, hogy a románok nem így csinálták? Szegény apácát orvos csak a halála után látta.

De a brazilokat az sem zavarta a kiátkozásban, hogy szegény lány meghalna, és az orvos az életét mentette meg.

Ezek nem 100 éve voltak, de nem is 1000 éve.

"mindenki ölt mindenkit"

Persze, soha nem mondtam, hogy csak a vallás okozna problémákat. Valószínű, hogy akik a 2. században gyilkoltak, azok sem csak a vallásuk miatt, és valószínűleg nem is csak gonoszságból öltek.

Akkoriban ez tényleg általános dolog volt... csak mondjuk pont a keresztényektől mást várnék. Elvileg ez ugye a szeretet vallása, nem? Jézus mit mondott erről? És ő hogy oldotta meg a dolgokat, hány embert ölt meg?

Pedig megvolt hozzá a hatalma, nem?

De nézzük meg például, amit Giordano Brunóval csináltak.

Eleve azzal kezdték, hogy meg se vádolták mindennel. Csak azzal, amit ott helyben tudtak bizonyítani. Nem az volt a cél, hogy pontosan tisztázzák a dolgokat, hanem az, hogy azonnal mehessen a máglyára.

Ráadásul, mivel nem tagadta a tanait, meg se kínozták. Ebből is látszik a sietség, meg hogy semmi gonoszság nem volt a dologban. Egyszerűen: másképp gondolkodik = azonnal elégetni.

Kész.

És arról beszéltem, hogy a kereszténység ma is pontosan ugyanezt csinálná - HA meglenne hozzá a hatalma.

EZ abból látszik, hogy a világon mindenütt mindent megcsinálnak, AMIHEZ MÉG OTT MEGVAN A HATALMUK.

Amihez már nincs, azt persze nem. Ezért lehetsz te abban a tévhitben (ha még az országból se nézel ki), hogy ez micsoda szelíd vallás.

Hát nem az.

Nem is különösebben vad, de nem szelíd - és legkevésbé sem a szeretet vallása.

2023. júl. 30. 17:37
 25/39 anonim ***** válasza:
19%

"Nem tudom, feltűnt-e - de azt írtam, hogy ez 200 évvel Jézus halála után volt."

Miért hazudozol? Hiszen ezt írtad:

"Szóval korán kezdték, és azóta is ezt csinálják, ahol csak van rá lehetőségük."

6-os hozzászólásodban bárki láthatja.

2023. júl. 30. 18:21
 26/39 anonim ***** válasza:
0%

Melyik részét nem értetted annak, hogy "ahol csak van rá lehetőségük"???

Konkrétan gyilkosságokra mostanában NINCSEN lehetőségük.

A többit csinálják.

Ott, ahol megtehetik.

Már harmadszor írom le.

2023. júl. 30. 18:26
 27/39 anonim ***** válasza:
100%

"Az a baj, hogy már 200 évvel Jézus után is halállal jutalmazták azt, aki nem akart keresztény lenni. Ott, ahol már hatalmon voltak.

Szóval korán kezdték, és azóta is ezt csinálják, ahol csak van rá lehetőségük."

Oké, akkor újra kérdezem, hol csinálják azóta is? Hol jutalmazzák jelenleg halállal, ha valaki nem lesz keresztény?

Hiszen ezt állítottad. Vagy valld be, hogy hazudtál.

2023. júl. 30. 18:29
 28/39 anonim ***** válasza:
0%

"Hol jutalmazzák jelenleg halállal"

-> #21

Most már csak ezt fogom csinálni, ahol hazudsz.

2023. júl. 30. 18:34
 29/39 anonim ***** válasza:
100%

"Szóval korán kezdték, és azóta is ezt csinálják, ahol csak van rá lehetőségük."

Te állítottad, nem én :)

2023. júl. 30. 18:37
 30/39 anonim ***** válasza:
51%

Jó, ha nagyon bele akarsz kötni... ez a gondom a kereszténységgel, jóindulat sehol sincs bennük.

MA MÁR valóban nem szokás a kereszténység nevében ölni. A románok se szándékosan ölték meg az apácát, csak éppen így jött ki.

Gondatlanságból elkövetett emberölés.

Azt se gondolom, hogy a mai keresztény vezetők alapvetően így akarnák megoldani a problémákat.

DE az összes többi attól még működik!

A kiátkozás, a gondatlanság és főleg: a rosszindulat.

És - mint mondtam - ez NEM azért van, mert ez a vallás annyira jó lenne.

Ha megnézed a muszlim világot: ott még van ilyen. Hivatalos egyházi bíróság is ítélhet halálra, vallási tétel megszegéséért.

Volt is ilyenre pár példa nemrég.

És a kereszténység 500 éve még pont ilyen volt.

MA MÁR azért nem ilyen EURÓPÁBAN, mert az államhatalom megfékezte.

Ami azt jelenti, hogy ha visszakapnák a hatalmat, VALÓSZÍNŰLEG a következő generációban már ugyanúgy ölnének.

2023. júl. 30. 18:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!