Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan és hogyan lesz a hit?...

Honnan és hogyan lesz a hit? Hogyan állítható elő? Mi a receptje?

Figyelt kérdés

Van erről bármi idézet Buddhától vagy Jézustól? Vagy bárki okostól...

Mert tudtommal mindenhol úgy van kezelve, hogy a hit az csak úgy van. Ha te éppen nem találod, vagy nem hiszel, vagy nem tudsz hinni, akkor 1) úgy jártál, ezt dobta a gép, akkor nem csoda ha sz#rban vagy, vagy 2) ejnye-bejnye hát miért nem hiszel...mert legyen hited, mert mi mindenre képes a hit.

De azt már senki nem mondja meg honnan és hogyan...

Ugyhogy akkor en most megkérdezem, hogy honnan...?

2023. júl. 7. 15:05
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A saját hitedet magyarázod a Bibliád sulykolásával, de ez nem ad magyarázatot magára a hitre, annak kialakulására.

Azon kívül, hogy egy csomó mindenben lehet hinni, például ateisták is hihetnek mindenfélében, ufókban, vagy akár lapos Földben, globális összeesküvésben, stb..., ha csak az istenhiteket vesszük, ezerszámra hisznek, vagy hittek emberek tömegei különféle istenekben, amiknek még az is egy fura jellemzői, hogy többé-kevésbé kizárják egymást, ezért ha az illető hívő nem hinné vallásos elvakultsággal a saját hite igazát, azonnal rá kellene döbbennie, hogy semmi biztosítéka nincs arra, hogy pont az ő hite az igaz és nem valamelyik másiké, ám ezen nem kell többnyire aggódnia, mivel az esetek túlnyomó többségében a többi hitrendszert nem is ismeri, hogy összehasonlíthatná a sajátjával. Pedig ekkor - nem kell hozzá különösebb logikai ismeret -, mégis, honnét tudhatná, hogy nem valamelyik másik hit az igazi, ha egyszer nem is ismeri, hogy az miről szól?

Ha csak a mai világot nézed, elárulom muszlim jóval több van, mint keresztény és nem lehet azt mondani, hogy nem hinnének eléggé a hetvenkét hurijukban, meg a többi nekik mantrázott szentenciákban, mivel látványosan képesek öngyilkos merényletekre képzelt istenük vélt parancsát követve, de ez így van évezredek óta, ismerünk egy csomó vallást a történelemben, amelyek egymástól alapvető módokban különböztek, meg aztán ha csak a kereszténységet nézzük, vajon miért van annyi felekezet?

Miért hisznek egy csomóan így, vagy úgy alaptéziseket másképpen?

Nem semmiség ez, mivel egy csomó embert eretneknek bélyegeztek, de ők eszelős hittel ragaszkodtak saját változatukhoz, így máglyán elégették őket, például kiirtották az ariánusokat, akik ugyanúgy Krisztusban hittek, de a keresztény Egyház szerint nem jól, ezért 'kigyomlálták' az írmagjukat is, de nem adták fel a hitüket.

Ha csak a katolikus-református ellentétet veszed, már nem alapozhatsz a Bibliára, észre kell venned, hogy nem az abban leírt szavak miatt hisz egyik, vagy a másik felekezet a saját változatban, mivel a szent könyvük nagyjából ugyanaz, eltekintve attól, hogy az egyik kicsit hosszabb.

Szerintem jobban tennéd, ha nagyobb figyelemmel olvasnád azokat a válaszokat, amelyek máshol keresik az igazságot ebben az érdekes kérdésben, de úgy sejtem, nem fogod ezt tenni, mert neked nem tetszene esetleg a konklúzió, meg amúgy is megvan már a magyarázatod, mindegy, hogy az ezer sebből vérzik, de nem számít neked az igazság, a fő, hogy passzol ahhoz, amiben eddig hittél és ezután is elvakultan hinni fogsz.,

2023. aug. 4. 19:26
 12/13 anonim ***** válasza:

Igzad van 11, bármiben lehet hinni, de mivel a vallás-valláskritika témakörben tették fel ezt a kérdést, kizártam az ateista és egyéb filozofikus nézeteket, ezen kívül mivel általában "keresztény" vallások merülnek itt fel 80%-ban, ezért ebből indultam ki.

Mindentől függetlenül a válaszom a Kérdezőnek szólt - persze nyilván bárki kifejtheti a véleményét , mégis érdekes, hogy neki nem jelentett problémát a válaszom, de te feltétlenül szükségét érezted, hogy kioktass. Bár a te hozzászólásod sem visz minket közelebb az eredeti kérdésre keresett válaszhoz.

2023. aug. 5. 18:58
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy válasz mindenkinek szól, ez egy nyilvános fórum és én előzőleg kifejtettem a hetes válaszban, hogy szerintem hogyan keletkezik a hit.

Azt sajnálom, hogy kioktatásnak vetted, mert csak sima cáfolatnak szántam az előbbi kommentet, de talán nézzük a 10. válaszod meghatározásait, amelyet a Bibliából idéztél.

"A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés."

Le a kalappal előtted, hogy keresztény létedre elismered, hogy a muszlimok hite valóságon alapul - ez a hablaty ugyanis ezt is jelenti. ha nem vennéd észre.

Nem kioktatásnak szánom, hiszen láthatóan elkerülte a figyelmedet.

" A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, valamint a fegyelmezésre, hogy azt tegyük, ami igazságos"

Ezzel az a baj, hogy ugyanaz az írás mondja magáról, hogy igaz, de sajnos ennek nincs bizonyító ereje, de ha szerinted mégis van, akkor megint csak ugyanott vagyunk, mint az előbb, mert a Korán (és minden más szent könyv) Ugyanezt írja magáról, Így ha a Biblia igazságát elfogadod, akkor ugyanazon az alapon a Koránt sem cáfolhatod, márpedig az olyasmit ír, hogy - Allah az egyedüli isten és Mohamed az ő prófétája és ugyanarra az isteni sugallatra hivatkozik a Korán is, mint a Biblia, amit azért kell elhinni, mert az adott isten sugallatára íródott.

Vagy mindkettőt elhiszed, vagy egyiket sem, de sajnos a két írás cáfolja egymást.

Jól látható tehát, hogy a hit nem ettől van, mert akik ezeket elhiszik, már régen hívők, akár muszlim az illető, akár keresztény, ez a trükk csak a már meglévő hitnek a megerősítése, visszacsatolása mindkét esetben, olyan módon, aminek semmilyen valóságos alapja nincs, mert hibás érvelés, ami csak a már hívővé vált emberekre hat.

2023. aug. 5. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!