Honnan és hogyan lesz a hit? Hogyan állítható elő? Mi a receptje?
Van erről bármi idézet Buddhától vagy Jézustól? Vagy bárki okostól...
Mert tudtommal mindenhol úgy van kezelve, hogy a hit az csak úgy van. Ha te éppen nem találod, vagy nem hiszel, vagy nem tudsz hinni, akkor 1) úgy jártál, ezt dobta a gép, akkor nem csoda ha sz#rban vagy, vagy 2) ejnye-bejnye hát miért nem hiszel...mert legyen hited, mert mi mindenre képes a hit.
De azt már senki nem mondja meg honnan és hogyan...
Ugyhogy akkor en most megkérdezem, hogy honnan...?
Szerintem az ezt dobta a gép verzió a valós. Nagyban függ ez az embertől és attól, hogy milyen hatások érik az életben.
Lényegében egyfajta bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy valaki elhiggye, hogy létezik például Isten csak az a változó, hogy ki mit fogad el bizonyítéknak. Itt a bizonyíték szó az adott személy számára vett bizonyíték nem pedig a tudományos módszertan szerinti bizonyíték ennél fogva pedig változhat is és az adott személynek bizonyítottsága még nem teszi az adott dolgot ténnyé ezért meg marad hitnek.
Ezenfelül még talán lehet a folyamatos ismétléssel, gyakorlással is kialakulhat valami hasonló.
#3 Ez hülyeség.
Én pont az ellenkezője vagyok annak amit írtál.
"hívő egy alapból behódolóbb"
Én nagyon lázadó természetű vagyok.
" És sokszor kell az ide kapcsolódó sikerélmény, a közösség, a megfelelő személy,"
Zárkózott vagyok, még a boltba sem járok vásárolni.
Mindezek ellenére nagyon erősen Isten hívő vagyok.
A hit egyszerűen Isten ajándéka és kész.
De miért érdekel ez kérdező? Talán meg akarsz térni?
Ja Isten ajándéka?
Akkor már értem...
Nincs mieet megtérnem...
De van, csak még semmit sem értesz.
Ha komolyan érdekel a téma amit kérdésedben megfogalmaztál, akkor ránézel erre a videóra:
A legtöbb emberbe belenevelik kiskorában a szülők, a környezet, amibe beletartozik a karácsonyi 'Jézuska hozta', meg az apró mesék, kis történetek garmadája.
Szerintem az bizonyítja ezt, hogy döntő a terület, ki hol él, mert a keresztény világban keresztény hit alakul ki, a muszlimok között meg az Iszlámnak lesznek hívői, meg természetesen ahol más a hitvilág, ott más lesz a befogadott eszmeiség.
Fontos dolog a liturgia, a szertartásokban való részvétel, a körítés, a zenei háttér, bár természetesen elég változatos, hogy kire mi hat jobban.
Nagy ritkán előfordul, hogy valakire másképpen hat valamely apróság, mint a többségre és ateista lesz, vagy más vallás nyűgözi le, de ez ritkaság, ez a kivétel.
A sok évszázad alatt nagyon kicsiszolódott ennek a módja, bár ugye a pszichológiának meglepően korai eredményei is vannak, némelyik ókori filozófus tanulmányozása során tapasztalhatjuk, hogy rendkívül jól közelíti meg a problémákat, de persze azóta sokat finomodtak a módszerek, a reklám és propaganda elképesztően hatékonnyá vált, ha helyesen alkalmazzák.
Aki viszont már elköteleződött valamennyire valamilyen irányba, az könnyen dacossá válhat más nézetekkel szemben, de szerintem fontos az állandó kontroll, a nyomás alatt tartás az ifjaknál, hogy saját gondolatai ne császkáljanak más irányba, erre szolgálnak a vallási oktatási intézmények, meg a megkövetelt és szükséges áhítat a rendszeres miséken, vallási programokon.
Fontosak az imádságok is, mert előbb-utóbb a hit nélkül elszajkózott mondatok is hihetővé válnak, értelmet nyernek és a delikvens egyszer csak bekattan és bármit be lehet így az elméjébe plántálni, csak arra kell vigyázni, hogy ellentétes tapasztalatai azért ne nagyon legyenek, amelyek a bimbózó hitét romokba döntik.
Ezért épül fel a hitrendszer ellenőrizhetetlen dolgokból, a meseszerű túlvilág, Menny, vagy Paradicsom, meg olyan meseszerű lények, mint az angyalok, vagy hurik, amikkel ugyan soha senki nem találkozott még, de erre nincs is szükség, mert teljesen elég, ha az elmében manifesztálódnak, öltenek testet.
Azért némi logikai támogatás szükségeltetik, de ez könnyű, mert hamar el lehet vágni a fonalat az olyan kérdésekre, amik cáfolhatnák a gondolatmenetet, mert az isteneknek könnyű dolguk van, ők mindenhatók, meg mindent tudnak, meg halhatatlanok és mindent meg is tudnak csinálni, érdekes, hogy mégis az a fő elfoglaltságuk, hogy minket büntessenek, meg boldogítsanak, de el lehet ezt is ködösíteni olyanokkal, hogy az ő útjaik egyszerű halandó számára amúgy sem érthetőek, kifürkészhetetlenek és azt csak kevesen veszik észre, hogy az ilyen kitérő válaszok a 'nesze semmi, fogd meg jól' kategóriába tartoznak, bár természetesen akinek élesebb az esze, az azért észre is veheti, hogy hülyíteni akarják és ekkor megnehezül a hit kialakulása.
A sikeres hiteknek 3 nagyon fontos alapszabálya van, az előző utalt rá.
1: Magasztos, nehezen érthető misztériumok,
2: Hatalmas büntetések, ha kitérnél, vagy valamit rosszul csinálsz,
3: Nagyon nagy hatalmú barát.
"A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával"
/Voltaire /
Kicsit máshonnan - főleg az ősidőkből - közelíteném meg a kérdést.
- Az emberré válás kezdetén az ősember MEG AKARTA ÉRTENI a körülötte folyó világot.
- Sok mindenre idők folyamán megtalálta az OBJEKTÍV választ: Így alakult ki a TUDOMÁNY.
- Amire nem, azokat hiedelmeivel babonáival pótolta.
- Ezek egy része generációk hosszú során keresztül csiszolódott, finomodott és öröklődött: VALLÁSSÁ ALAKULT!
Oldalági tényezők:
- Ennek a folyamatnak kezdetben markáns HASZONÉLVEZŐI akadtak, akik ezeket a nézeteket konzerválták, terjesztették: ők a PAPSÁG.
- A történelem kezdetétől napjainkig szép számmal élnek emberek, akiket fáraszt a gondolkodás, az igazság keresése. Ők választják a vallásos hit ungabungáit a kutatás, tanulás fáradságos tevékenysége helyett!
Kedves Kérdező, talán még nem "futott ki " teljesen ez a kérdésed -én csak most vettem észre, bocs! Szóval a hit:
egyrészt a definíciója a Biblia lapjairól Zsidókhoz írt levél (vagy Héberek) 11:1 "A hit a remélt dolgokba vetett megalapozott bizalom,a és a nem látható dolgokról való meggyőződés"
EFO-Egyszerű Fordítású Biblia: "Hinni pedig azt jelenti, hogy bizonyosak vagyunk abban, amit remélünk. Aki hisz valamiben, az meg van győződve arról, hogy az a dolog valóságosan létezik, annak ellenére, hogy nem látja"
Károli ford. "A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés."
Látod? Kell egy meggyőződés, ami alapja a hitednek. Ha ez nincs ,akkor hiszékenységről beszélünk. Az sem hit, ha születésedkor belekeresztelnek egy vallásba - ettől nem leszel hívő.
De akkor hogyan lehet hitünk? Tényleg Isten ajándéka? Hát az biztos, hogy nagy ajándék, ha valakinek erős hite van, sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, ha hiszünk Istenben, abban, hogy szeret minket és törődik velünk és hogy segít nekünk. Isten tud segíteni kiépíteni ilyen hitet. De nem Ő dönti el, kinek adja meg ezt és kinek nem - Ő igazságos és mindenkit szívesen fogad, Ő maga kéri az embereket, hogy "Közeledjetek Istenhez és Ő közeledni fog hozzátok" Jakab4:8 Szóval Ő nem rendeli el eleve születésedkor, hogy neked megadja-e ezt az "ajándékot", vagy nem. Ha te keresed, és erőfeszítést teszel, keresel bizonyítékokat a létezésére, a Biblia ihetettségére (bármire, ami segít hinned), akkor Ő ebben támogatni fog.Ezen kívül egy sereg dolog segít még.
A hit tényleges bizonyítékon alapul. A látható teremtésmű egy láthatatlan Teremtő létezéséről tanúskodik - Róma 1:20 "Mert az ő láthatatlan tulajdonságai világosan látszanak a világ teremtésétől fogva, mivel az alkotott dolgokból érzékelhetők, igen, az ő örök hatalma és istensége, úgyhogy nincs mentség az ilyeneknek."
A hited alapja Isten Szava kell hogy legyen :
" A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, valamint a fegyelmezésre, hogy azt tegyük, ami igazságos"
...Nem pedig emberi okoskodások:
"Vigyázzatok, nehogy bárki is rabul ejtsen titeket a filozófia és a megtévesztő, értelmetlen elképzelések által, amelyek emberek hagyományaira és a világ elveire épülnek, nem pedig Krisztusra."Kolossé 2:8
Hát a teljesség igénye nélkül nagyjából ennyi: dolgozni kell a hitért, viszont megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!