Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hitet lehet tanítani?

A hitet lehet tanítani?

Figyelt kérdés
Van olyan hogy hittan ugye de attól még hívő lesz ha valaki hittanra járt? Vagy mi alapján lesz valaki hívő vagy ateista...lehet ez tanítani valahogy?
2023. jún. 4. 13:01
 1/7 anonim ***** válasza:

A hitet nem lehet tanítani. Ahogyan eldönteni sem, hogy miben hiszel.

Hittan órákon arról tanulnak inkább, hogy amelyik vallás követik, amiben hisznek az miről is szól.

Nem kell ismerned a teljes Bibliát ahhoz, hogy hihessél Istenben. De hittanórán többet megtudhatsz róla.

2023. jún. 4. 13:32
 2/7 anonim ***** válasza:
Alsósoknak talán még lehet.
2023. jún. 4. 14:25
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Nem. A hit Isten ajándéka.
2023. jún. 4. 16:51
 4/7 KZitus ***** válasza:
35%

Szia

Szögezzük le, hogy nem hiszékenységről van sz/kérdezel.

A hitet ki építheti magában az ember. Hogyan? A Szentírás ezt mondja: „A hit a remélt dolgok biztosítékon alapuló várása, a nem látható valóságok nyilvánvaló bizonyítása” Héberek 11:1.

A ’nyilvánvaló bizonyítás’, vagyis a meggyőződéshez vezető bizonyíték, olyannyira biztos és erőteljes, hogy már hitnek nevezhető. A hit tehát a reménység alapja, valamint bizonyíték a nem látható valóságokról való meggyőződéshez. Az igaz keresztény ’hit’ nem más, mint azoknak az igazságoknak az összessége, melyekről Jézus Krisztus, valamint ihletés alatt a tanítványai beszéltek.

Jézus ezt mondta Pilátusnak: János 18:37

"Pilátus ezért megkérdezte tőle: „Akkor hát király vagy?” Jézus ezt válaszolta: „Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy tanúskodjak az igazság mellett. Mindenki, aki az igazság oldalán áll, figyel a hangomra.”

Krisztus minden tanítványa elfogadta a tanítását. Pál apostol ezt mondta: "Nem mintha lenne másik jó hír, csak vannak egyesek, akik bajt okoznak nektek, és ki akarják forgatni a Krisztusról szóló jó hírt. De még ha mi vagy az égből egy angyal hirdetne is nektek jó hírként valamit azon a jó híren kívül, amit mi hirdettünk nektek, átkozott legyen! 9 Már mondtuk ugyan, de most ismét mondom: akárki is az, aki jó hírként hirdet nektek valamit azon kívül, amit elfogadtatok, átkozott legyen!" Galácia 1:7-9

Ezek szerint nem mindegy mit hiszünk el. Alaposan utána kell járni ha Istenbe szeretnénk vetni a hitünket. Ezt hittan órán nem tanítják. Inkább az éppen aktuális vallás tantételeit.

2023. jún. 4. 20:46
 5/7 anonim ***** válasza:

Kedves 3-as! Ez azt jelentené akkor, hogy Isten eleve eldönti már előre, kinek ad hitet és kinek nem. Így akinek ő nem ad, az hiába is akarna hinni, el fog pusztult, hiszen a Biblia azt írja, hogy "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni" Viszont akkor egy jó kis ellentmondást találunk azzal, hogy más helyen pedig azt írja, hogy "Isten akarata az, hogy mindenki megmentésre jusson"

Szerintem a Biblia üzenete az, hogy Isten mindenkinek segít, hogy hinni tudjon, aki komolyan akarja és keresi Őt. Jézus is azt mondta a tanítványoknak, hogy imádkozzanak, hogy erősebb lehessen a hitük. Ezek szerint a hitet lehet fejleszteni, de ezért tenni kell az egyénnek is és azt Isten megáldja.

2023. jún. 6. 20:06
 6/7 anonim ***** válasza:

"Kedves 3-as! Ez azt jelentené akkor, hogy Isten eleve eldönti már előre, kinek ad hitet és kinek nem. Így akinek ő nem ad, az hiába is akarna hinni, el fog pusztult, hiszen a Biblia azt írja, hogy "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni"

Ez így igaz. Ezért van az, hogy az ateistáknak mindegy milyen érvekkel hozakodunk elő, mindegy mekkora csoda történik velük az életben, akkor sem tudnak hinni Istenben.

"Szerintem a Biblia üzenete az, hogy Isten mindenkinek segít, hogy hinni tudjon, aki komolyan akarja és keresi Őt."

Ez is igaz. De Isten csak azoknak ad hitet akikről eleve tudja, hogy akarják.

2023. jún. 6. 20:23
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia, 5-ös vagyok és ismét csak azt tudom neked erre mondani, hogy ez egy elég szeretetlen Isten képét vázolja fel. Mivel akkor ő eleve nem adja meg a hit lehetőségét némelyeknek (pl ateistáknak) majd jól elkárhoznak emiatt.

Szerintem ez nincs összhangban azzal, amit a Biblia Istenről tanít, aki "Annyira szerette a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy aki hsz benne, el ne pusztuljon, hanem örök élete legyen..." János 3:16

vagy: "Aki nem szeret, az nem ismerte meg istent, mert Isten szeretet" 1János 4:8

2023. jún. 8. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!