A Tizedem egy özvegyasszonynak adom, nem az egyháznak (a helyi felekezetemben joggal csalódtam). Bűnt követek el ezzel?
Kedves kérdező
A bibliai történet szerint, az özvegyasszony valószínűleg két leptont dobott be a perselybe.
Egy munkásnak mindössze 15 percet kellett dolgoznia 2 leptonért. Jézus értékes tanulságot vont le az özvegyasszony adományából, ebből a két kis érméből.
Küzdelmes az élete, és talán még a legalapvetőbb dolgokra is alig jut pénze. Ennek ellenére odamegy az egyik perselyhez, és szerényen bedob két kis pénzérmét.
Talán nem is lehet hallani, ahogy a perselybe hullanak. Jézus tudja, hogy az asszony két leptont dobott be, amely az akkoriban használt legkisebb pénzérme volt.
Ennyi pénzért még egy verebet sem lehetett venni, pedig az a legolcsóbb madár volt, amelyet árusítottak.
Jézust mélyen megérinti ez a jelenet. Odahívja a tanítványait, és ezt mondja nekik: „ez a szegény özvegy mindenki másnál többet dobott be a perselybe. Mert azok [különösen a gazdagok] mind a fölöslegükből dobtak be, de ő mindenét bedobta, mindazt, ami a megélhetésére volt.” Amikor ez az asszony úgy döntött, hogy minden pénzét odaadja, tulajdonképpen Jehovára bízta az életét (Zsolt 26:3).
Ebből a történetből láthatjuk hogy Istennek nem az a fontos, illetve a legjobb, ha minél több pénzt dobunk be, vagy adományozzunk az egyháznak!
És attól sem lesz senki sem nagyobb, hogyha többet tud bedobni mint a többiek.
A biblia egyértelműen nem kötelezi az adományt, viszont ebből a példából láthatjuk hogy Jehova Istennek az a legfontosabb, hogy a tőlünk telhető legtöbbet tegyük meg, fizikailag, szellemileg
És te ebben a helyzetben ezt megtetted.
A 2 legfontosabb törvény az hogy szeressük Jehova Istent, a másik meg az hogy az embereket szeressük.
Tehát a tetted el kimutattad az emberek iránt érzett szeretetedet.
Egyébként ismerek én is különféle egyházakat ahol kötelező, de a biblia egyértelműen ilyenről nem beszél, és ahova én járok ott egyáltalán nem kötelező.
Én is szoktam segíteni embereknek akiknek a nehéz helyzetben, vagy például megváltozott körülmény miatt szüksége van rá.
De ezt mind azért mert a szeretet arra indít.
És Isten a vidám adakozót szereti, ahogyan a biblia is írja.
Vajon az vidám adakozó, akiknél kötelező pénzt bedobni?
Legyen szép napod!
Van kevés tapasztalatom a karitatív munkában és erre azt tudom mondani, hogy bár őszinte és nemes dolog az egyéni adakozás, de szervezetten sokkal többet lehet segíteni. A szegénység mértékét fel kell mérni, ahogy azt is, hogy az adott rászorulónak pontosan mire van szüksége, milyenek az életkörülmények, változtathatók-e az életkörülmények, stb. A szociális munka nem eseti adakozás, hanem egy folyamat. Eseti adakozással nagyjából csak jobban belerögzíti a rászorulót a rászorultságba, de perspektívát nem kíál neki.
Persze, nem tudom, hogy ez az adott egyház végez-e szervezett karitatív munkát. De pl. "tizedet" sem csak pénzben lehet adni.
Most ment először jó helyre. Lehetsz jó ember egyház nélkül is! Sőt, úgy is lehetsz jó ember, ha pénzben nem is tudsz adakozni.
Akinek kevés van, minden fillér számít, 10% havi kiesés már a különbséget jelentheti szegénység és nyomor között. Másnak meg a 10%-a többet ér, mint az egész gyülekezeté összesen, és meg sem érzi a hiányát.
Ha az egyházad így fűnyírószerűen mindenkitől megköveteli (akár csak "erősen elvárt" módon) a tizedt, akkor húzzon el a vérbe, az nem a hívekkel törődő egyház, hanem egy maffia, amelyik védelmi pénzt szed.
Ti komolyan pénzt adtok isten egyik ellenségének, testvéreim?
Jaj drága húgom, vagy öcsém!, nem jó így, nagyon nem jó.
Szenvedésre ítéled magad így. Legalább már kacsintgatsz ki belőle. Azt ajánlom nagyon hamar verd magad észhez, mert nincs sok időd abbahagyni ezt a hatalmas istenkáromlást.
Isten sosem vár el semmit, főleg nem hogy pénzt adj egy olyan szervezetnek, ami ő tőle húzza el az embereket, a gondolkodás, tudás, szeretéstől, a félelembe, nem gondolkodásba, stb, és végtelen pénzessége ellenére is elvárja, hogy adj, nem nézve, hogy neked mi a helyzeted. Ez maga sátán. Te sátánt szolgáltad 20 évig! Nem jó így, nagyon nem jó... Ébredj fel, testvérem, mert már ideje lenne nagyon.
Nem bűn, sőt! Jó cselekedet.
# 4-es, te miért gondolod, hogy jobb, ha egy központi helyre kell miden pénzt beküldeni? Miért gondolod, hogy szervezett keretek között jobb helyre megy a pénz? Gondolom, ehhez a szegényhez nem is jutott volna semmi az adományból, mert a "központban" nem is tudnak róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!