Tényleg igaz hogy a megtérésben van agymosás, és milenne az?
Teljes mértékben igaz. Nekem az egyik vallásos ismerősöm ezerrel nyomatta a szövegeléseit, amiben volt hihető, de volt totál hihetetlen dolog. Ezekre mindig rákérdeztem, elmagyarázta, de nem győzött me sosem vele. Mosta is, hogy mindig van egy pont, amikor már majdnem elfoadom a vallásos nézeteit, azaz a vallást, de ezen a ponton nem tudok tovalendülni. Mert tudom, hogy nem reális sokminden a vallásban, míg mások ezeket benyalják.
Kérdező csak gondolj bele: régen elvilegg voltak csodák a különböző leírások szerint. Ma miért nincs?
Ha megnézel egy hittanfolyamot például... bizonyítás egyetlen szó nincs benne.
Nyomják a szöveget, aztán hidd el, ennyi a dolgod.
Nekik csak az a lényeg hogy elhidd...
Ostobákkal könnyű elhitetni ostobaságot.
A biblikus megtérés az, amikor vki egy Istentől független életből visszatér Teremtőjéhez, és létrejön egy személyes szeretet-kapcsolat az Élő Istennel.
"Agymosásos megtérés" pedig az, amit itt egyesek elég jól leírtak, amikor egy "egyház", felekezet, szervezet, szekta, "vallás" a saját nézeteivel, félremagyarázásaival, kontrollálásával, félelemkeltésével, leuralásával, tetszetős tanításaival stb. megkötözi a tagjait (akik természetesen ugyancsak felelősek ebben), akik nem mernek/akarnak a szervezet által megszabott kereteken kívül gondolkodni, mert jaj nekik akkor, vagy mert tetszik ez így nekik, és így bevesznek mindenféle ostobaságot...
"létrejön egy személyes szeretet-kapcsolat"
Ezzel csak az a gond, hogy ki látott már ilyet?
Például az ilyen azzal kezdődik, hogy beszélgetnek. Valósan. Nem csak képzeletben.
Ha neked ilyen nincs - VISZONT úgy képzeled, hogy mégis van - na, az komoly probléma!
S ha nemcsak képzelem, hanem VAN?:)
"Ezzel csak az a gond, hogy ki látott már ilyet?" - Sokan! De persze sokkal többen nem láttak ilyent. Azért mert te személyesen nem tapasztaltál vagy láttál ilyent, vagy mert jelenlegi észérveiddel nem tudod megmagyarázni, az még nem jelenti, hogy nincs vagy nem lehetséges.
De nem szeretnék sem offolni, sem a végemehetetlen ateizmus vs Isten-hit viták egyikébe belemenni, a kérdésre pedig azt hiszem válaszoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!