Egy mindentudó entitás és a szabad akarat megfér egymás mellett, vagy a kettő kizárja egymást? (Gondolatkísérlet.)
Szabad akarat = az a képesség, hogy az egyén döntési szabadsága révén több lehetséges jövőkép közül kiválaszt magának egyet. Az egyén múltja tehát máshogyan is alakulhatott volna, ha máshogyan dönt.
A szabad akarat természetesen máshogyan is értelmezhető, én arra szeretnék kérni mindenkit, hogy az általam felvázolt értelmezési keret alapján válaszoljanak, még ha esetleg hibásnak is gondolják a megfogalmazásomat.
Ha egy entitás mindentudó, akkor ismeri a jövőt. Tehát azt is tudja, hogy egy adott helyzetben hogyan fogok dönteni. Tegyük fel, hogy ez az entitás leírja egy könyvbe a jövőmet, és azt, hogy mikor, hogyan fogok dönteni.
Ha az entitás valóban mindentudó, az azt jelenti, hogy nem vagyok képes olyan döntést meghozni az életemben, ami eltér a könyv tartalmától. Még akkor se, ha egyébként ismerném a könyv tartalmát.
Tegyük fel, hogy a könyv megjelenik a boltokban "Bolondos gyakoris kérdező sorsa" címmel, megveszem és elolvasom.
- ha a könyv elolvasása után képes vagyok másmilyen döntéseket hozni az ott leírtakhoz képest ---> az entitás, ami írta, nem mindentudó
- ha a könyv elolvasása után se tudok máshogyan dönteni az ott leírtakhoz képest, akkor valójában nincsen szabad döntési lehetőségem a jövőmmel kapcsolatban --> nincs szabad akaratom
(Attól kérem tekintsünk el, hogy van-e időm végigolvasni a könyvet. :D Akinek ez nem tetszik, az vegye úgy, hogy egyik nap úgy kelek fel, hogy ismerem a jövőmet, mert a mindentudó entitás átadta nekem valahogyan.)
Párszor már volt erről szó.
Igazából a mi világunkban alapvetően 2-féle döntés létezik:
1: egyértelmű oka van,
2: véletlen.
Szerinted ezekből MELYIK a szabad akarat?
2.
Tudnál olyan esetet írni amikor véletlen (szabad akarat) volt a döntésed (tiéd vagy másé ez mindegy) forrása?
Csak felteszem, hogy ilyen van.
"Ha egy entitás mindentudó, akkor ismeri a jövőt. Tehát azt is tudja, hogy egy adott helyzetben hogyan fogok dönteni."
. Azt a feltételt kifelejtjük, hogy egy tökéletes lény (sem) szeg(hét)I meg a logika szabályait. Ha a szabad akarat általad kínált definícióját nézzük, akkor gondolhatjuk azt, logikai képtelenség, hogy valaki előre tudja, hogyan fogok dönteni.
"Szabad akarat = az a képesség, hogy az egyén döntési szabadsága révén több lehetséges jövőkép közül kiválaszt magának egyet. Az egyén múltja tehát máshogyan is alakulhatott volna, ha máshogyan dönt."
Ilyen esetben a mindentudó ismeri az összes variációt.
De ehhez kell a fent említett "véletlen" döntés lehetősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!