Buddha tanítása közelebb áll a modern spirituális ember gondolkodásához, mint pl. az istenhívő vallások?
"Buddha nem tagadta meg Istent, csupán kijelentette: Ne törődj olyan kérdésekkel, mint hogy létezik-e Isten? Ne vesztegesd az időd és energiád fölösleges vitákra! Gyakorlatban légy vallásos! Tisztítsd meg a szíved! Uralkodj elméd felett! Élj erkölcsös életet! Így elnyered a nirvánát, a megszabadulást vagy az örök boldogságot.[11]"
Forrás: [link]
Nekem szimpatikus Buddha tanítása. Végső soron nem lehet tudni azt, hogy létezik-e Isten, vagy sem.
A modern ember gondolkodásától igen.
De én a modern spirituális emberre értem a kérdést.
Nem hiszem, hogy akár a buddhizmus, akár más komolyan vehető, hagyományos vallás feladata az igények kielégítése lenne. Ez nem szórakoztatóipar.
Szerintem ami közös ezekben a vallásokban az, hogy formálni akarják az embert valami jobb felé. És a buddhizmus ilyen szempontból igen sokat követel az egyéntől.
Az én szubjektív definícióm szerint olyan ember, akit érdekel, és akinek igénye van a spiritualitásra, de távol áll tőle a dogmatikus vallásosság, és az istenkérdésben sincs egzakt véleménye. Màshogy képzeli el Istent, mint az átlag teista, vagy nem is igazán hisz benne.
Tehát a kérdés úgy szól, hogy egy agnosztikus, ezoterikus ember ideológiájához közelebb áll-e a buddhizmus?
A válasz erre, igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!