Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért nem mondta el az...

Isten miért nem mondta el az akkori embereknek,hogy hogyan lehet áramot, és elektronikai eszközöket csinálni?

Figyelt kérdés

Miért kellett ennyi időnek eltelnie, hogy magunktól fedezzük fel?

Simán elmondhatta volna.

2022. aug. 14. 19:54
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Vagyis #9-nek ment a 10-es válaszom
2022. aug. 15. 13:41
 12/16 anonim ***** válasza:
33%
Ha arra kérdez valaki, hogy Isten miért ezt vagy azt teszi vahy nem teszi, akkor nyilván teológiai és spirituális keretek között lehet megválaszolni. Emiatt nincs érvénye annak, hogy ez vagy az nem "tény", mivel ezzel egy logikailag teljesíthetetlen kritériumot rendel az érv elfogadásához. Ha a kérdés feltételezi Isten létét, akkor nem lehet egy választ azzal elutasítani, hogy nincs Isten. Ettől még lehet valakinek ez az álláspontja, de nem működhet ellenérvként, ugyanis ebben az esetben a kérdezővel áll fenn a nézeteltérés, és nem a válaszolóval.
2022. aug. 15. 15:44
 13/16 anonim ***** válasza:
77%

"Ha a kérdés feltételezi Isten létét, akkor nem lehet egy választ azzal elutasítani, hogy nincs Isten."

Ha egy gondviselő Istent feltételezünk, akkor tanítania kellett volna az emberiséget, és nem azon a tudatlan szinten hagyni, amint a régi korokban volt. Rengeteg anya halt meg amiatt, mert nem ismerték fel a fertőtlenítés fontosságát, egészén addig, amíg Semmelweis Ignác meg nem jelent, és felismerte, hogy nem kellene koszos kézzel nyúlkálni a terhes nőkhöz. Ha Isten létezne, ezt a "trükköt" hamarabb is elárulhatta volna az emberiségnek, megmentve ezzel a teremtményeit. De mivel nem tette, így ő sem létezik.

Ha pedig a kérdés egy deista Istenre irányul, akkor arra az a válasz, hogy nem foglalkozik az emberekkel, így sem a fertőtlenítésről, sem az elektromos áramról nem kívánt felvilágosítást adni.

2022. aug. 15. 16:19
 14/16 anonim ***** válasza:
33%

„Ha Isten létezne, ezt a "trükköt" hamarabb is elárulhatta volna az emberiségnek, megmentve ezzel a teremtményeit. De mivel nem tette, így ő sem létezik.”

Ez nem érvényes logikai következtetés.

„Ha pedig a kérdés egy deista Istenre irányul, akkor arra az a válasz, hogy nem foglalkozik az emberekkel, így sem a fertőtlenítésről, sem az elektromos áramról nem kívánt felvilágosítást adni.”

Magad is beláttad, hisz tudtál egy választ úgy adni, hogy nem kellett Isten létét elvitatnod. És ehhez csak annyi kellett, hogy Istenről alkotott képet felülvizsgáld, céljait tágabban értelmezd. Na, ugyanígy létezik válasz gondviselő Istennel is, csak még jobban felül kell vizsgálni hozzá az Istenről alkotott képet. Ez nem ellentmondás, csak egy komplex helyzet.

2022. aug. 15. 17:18
 15/16 anonim ***** válasza:
82%

"Ez nem érvényes logikai következtetés."

Titus, jogod van elvetni a következtetésem. De én meg úgy gondolom, hogy reálisan látom a helyzetet.

2022. aug. 15. 17:21
 16/16 anonim ***** válasza:
39%
Hisz csak azt vezettem fel, amire magad mutattál rá az azt követő részben. Valaki, akit gondviselőnek jellemzünk, nem segít akkor, mikor hatalmában áll, nem az következik, hogy nem létezik (bár ez is lehetőség), hanem az is lehetséges magyarázat, hogy nem egy gondviselő, vagy valamilyen más ok felülírja ezt a szándékát. De, ahogy én láttam, ezzel te is egyetértettél, hiszen utána elővezetted azt a lehetőséget, hogy nem egy gondviselő. Én ezt is egy érvényes feloldásnak tartom, csak annyit tettem hozzá, hogy akár még ezen túl is lehetséges feloldás, ha kellő részletességgel vizsgáljuk a helyzetet. Nem vitattam az állításod, csak kibontottam.
2022. aug. 15. 17:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!