Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A katolikusok hogyan értékelik...

A katolikusok hogyan értékelik világtörténelmi szemszögből a kereszténység államvallássá tételét Rómában?

Figyelt kérdés

Az adventistákhoz jártam, ott lényegében Sátán győzelmét látták az eseményben. Szerintük a Jelenések könyvében a pergámumi levél, és a harmadik pecsét felbontása (fekete lovas) ezt az időszakot jelenti.

Érdekelne a katolikusok magyarázata is.

Üdv egy agnosztikus ateista.

2022. júl. 22. 15:37
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Szt. Iréneusz jóval a konstantini fordulat előtt, aki később áldozata lett a császári önkénynek, úgy tartotta (Eretnekségek ellen, V. könyv, 24. fejezet), hogy a világi országok kormányzatait nem a Sátán irányítja. Később az ókor folyamán többen is hasonló véleményen vannak.

Tehát nincs akkora a törés a Konstantin / Theodosius előtti és utáni egyház között, mint azt sokan feltételeznék.

2022. júl. 22. 16:03
 2/5 A kérdező kommentje:
Szent Iréneusz hiteles keresztény volt, tehát az ő teológiai nézetei elfogadhatóak.
2022. júl. 22. 16:33
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom pontosan, hogy erre mennyire van hivatalos válasz, mert ránk nem annyira jellemző, hogy minden egyes bibliai igében próféciát látunk bele és egyfajta jóslásként megpróbáljuk adott múltbeli vagy jelenkori eseményeket beleerőszakolni. Már csak azért sem, mert láthatjuk pont az adventistákon keresztül (és a tőlük ki szakadt Jehova tanúin keresztül), hogy ez milyen tévedésekhez, téveszmékhez vezet.

De én úgy látom, hogy Krisztus uralma, ami megdicsőülésével kezdődött, ekkor teljesedett ki. A föld, amit keresztények ezreinek vére áztatott, ahol meghaltak a szent apostolok, ami pogány volt, végül legyőzetett és a kereszténység központjává vált.

2022. júl. 22. 18:09
 4/5 A kérdező kommentje:

Amikor az adventisták a pergámumi levelet magyarázzák, akkor abból azt olvassák ki, hogy a kereszténységnek volt olyan része, ami nem szövetkezett Rómával, de történelmi forrás nincs róluk, ezt maguk is elismerik.

Bart. D. Ehrman: A kereszténység diadala című könyvét olvastam, de nem emlékszem arra, hogy írt volna a Rómával való szövetség ellen hadakozó keresztény hívőről. A pogánysággal elleni erős fellépésről viszont ír Ehrman, erről azonban az adventisták érdekes módon nem beszélnek. Ugye amikor a kereszténység államvallás lett, az egyet jelentett a pogány kultuszok visszaszorításával is.

Én nem vagyok hívő, nem igazán hiszek JHVH-ban, illetve a Sátánban. De ha teológiai magyarázatot kell elfogadni, akkor inkább Szent Iréneuszra hallgatnék. Így értettem az #1-es kommentem.

#2-es

"A föld, amit keresztények ezreinek vére áztatott, ahol meghaltak a szent apostolok, ami pogány volt, végül legyőzetett és a kereszténység központjává vált."

Tény és való, hogy ez nagy dolog volt. Erről írta meg azt a könyvet amit említettem, az agnosztikus ateista szerző, Bart D. Ehrman. Hogy miként lehet az, hogy a kereszténység megtérítette a Római Birodalmat, mi lehetett a győzelem oka (vagyis inkább okai).

2022. júl. 23. 17:19
 5/5 anonim ***** válasza:

én úgy látom, hogy Krisztus uralma, ami megdicsőülésével kezdődött, ekkor teljesedett ki. - érdekes, hogy a Biblia pontosan az ellenkezőjét mondja:

Apcs 20:29 Mert én tudom azt, hogy az én eltávozásom után jőnek ti közétek gonosz farkasok, kik nem kedveznek a nyájnak.

Apcs 20:30 Sőt ti magatok közül is támadnak férfiak, kik fonák dolgokat beszélnek, hogy a tanítványokat maguk után vonják.

Kiteljesedésnek mondani a bukott egyház világhoz való csatlakozását? Nem csoda, hogy az ilyeneknek volt szent az inkvizíció is, ahol fél óráig volt engedélyezett a kínzás, miután elevenen égettek és üstben főzték a pápaságot leleplező keresztényeket. Lehet hülyének nézni az embereket, de az ítélő nem ember és számon tartja a vérbűnt!

2022. júl. 28. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!