Az ábrahámita vallások közül az iszlám áll a legingatagabb alapokon?
A zsidók és a keresztények szent iratai már régen készen voltak, amikor az iszlám keletkezett. Azt állítják, hogy a Biblia meg lett hamisítva. Nos, a szövegkritika valóban kimutatott a kéziratok között eltéréseket, de a tudósok folyamatosan frissítik a tudományos bibliakiadásokat, és rekonstruálják az eredeti szöveget.
Ami azonban itt érdekes, hogy olyasmire, amit az iszlám állít, nincs bizonyíték.
Például úgy tudom, hogy az iszlám szerint Izmael volt feláldozva Izsák helyett. Nincs ilyen ószövetségi szövegvariáns!
Azt is hallottam, hogy az iszlám szerint Jézus nem halt meg a kereszten. Nincs olyan újszövetségi kézirat, amiben ez lenne.
Én nem vagyok keresztény, tehát nem a kereszténységet akarom védeni. De úgy látszik, hogy a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás közül a harmadik áll a legingatagabb helyen.
Nézd, mivel te muszlim vagy, ezért másképp látod a dolgokat. Én szekulárisan gondolkodom, az én látásmódom megint más.
De nem baj, ha nem értünk egyet.
Sztem sem baj ha nem értünk egyet.
Csak ismeretet igyekszem àtadni.
Az önmegtagadàs szerves része a vallàsomnak, akàr nőkről akàr férfiakról legyen szó. A Ramadan is része ennek. Ha megtagadod magadtól az evilági élvezetek egy részét, rájössz hogy nincs is szükség ràjuk annyira. Ez megnyugvàst és békét hoz. Ezért az Iszlám a béke vallàsa.
"Például úgy tudom, hogy az iszlám szerint Izmael volt feláldozva Izsák helyett. Nincs ilyen ószövetségi szövegvariáns!"
Keresztényeknek mi a bizonyítékuk arra hogy Izsák lett feláldozva? Semmi, csak a Biblia írja.
"Azt is hallottam, hogy az iszlám szerint Jézus nem halt meg a kereszten. Nincs olyan újszövetségi kézirat, amiben ez lenne."
Keresztényeknek mi a bizonyítékuk arra hogy Jézus halt meg a kereszten? Semmi, csak az Újszövetség írja. Minden állítólagos tárgyi bizonyítékról kiderült hogy hamisítvány. Nincs semmilyen másik korabeli forrás ami leírná ezt. Igazság szerint az Újszövetség sem korabeli mert még keresztények szerint is Jézus után 30-40 vagy könytől függően akár 70 évvel később íródtak, a legkorábbi szövegtöredékek pedig átlag Jézus után 2-300 évvel későbbiek.
Szóval kérdező, elég érdekesen érvlesz. Szekulárisnak mondod magad de nagyon távol állsz az onbjektív szemlélettől. Nálad az már bizonyíték hogy a Biblia azt írja :)
Az a baj, hogy ha én keresztényként azt mondom, hogy egyet értek a kérdezővel, akkor arra könnyű lenne rávágni, hogy biztosan elfogult vagyok.
Pedig nagyon úgy néz ki, hogy ez valóság. Ez történik ha valaki olyan Írásokra hivatkozik, amik ellentmondanak a saját teológiájának.
Nekem egyébként az a véleményem (és ezt nem én találtam ki), hogy amikor a Korán azt írja, hogy a Bibliát meghamisították, az azért van, mert Mohamed ugyebár arab és arámi keresztényekkel lehetett közvetlen kontaktusban.
Na most, a négy evangéliumot a 4. századig nem fordították le ezekre a nyelvekre, csak a Diatesszaront (Tatianosz evangéliumharmóniája) először arámi, majd arámiról arab nyelvre. Lehetséges, hogy a Korán ezt az átállást a Diatesszaronról a négy evangéliumra tekinti az Evangélium meghamisításának.
A másik dolog, hogy Mohamed közvetlen környezetében eretnek keresztények is voltak. Sok történet a Korában megtalálható apokrif szövegekben. Vélhetően a Mohameddel szomszédosan élő eretnek keresztények hitelesnek tekintettek ezekre a szövegekre (elvégre Róma és Bizánc keze nem ért el Arábiába olyan szinten, hogy rájuk erőltessék a saját kánonjukat). Szerintem az történt, hogy amikor Mohamed felfedezte, hogy a görög és a latin keresztények Szentírása nem egyezik azzal, mint amelyet a vele szomszédságban élő eretnek keresztények fogadtak el, ténylegesen azt hihette, hogy akkor valamelyik csoport megváltoztatta a Bibliát.
És hogy honnan veszem, hogy eretnek keresztények (is) éltek Arábiában? A ghasszánida arab királyság Bizánc kliens állama volt. És még ott is éltek eretnek keresztények. Petra például híres (vagy hírhedt) volt arról, hogy ott eretnekek vannak (és pogányok), és Petra a mai Jordániában van. Akkor képzeljük el, hogy az Arab-félszigeten sem volt más a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!