Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan vannak a bibliai...

Honnan vannak a bibliai istenben ilyen indulatok?

Figyelt kérdés

"Elsöprök, mindent elsöprök a föld színéről! – így szól az ÚR. Elsöprök embert és állatot, elsöpröm az ég madarait és a tenger halait, mindent, ami bűnre csábít, a bűnösökkel együtt, kiirtom az embert a föld színéről! – így szól az ÚR... Rémületbe ejtem az embereket, botorkálnak, mint a vakok, mert vétkeztek az ÚR ellen. Kiömlik a vérük, mintha por lenne, és a belük, mint a szemét. Sem ezüstjük, sem aranyuk nem mentheti meg őket az ÚR haragjának napján, amikor felindulásának tüzében elpusztítja az egész földet. Bizony, egyszer csak véget vet a föld összes lakójának!" (Zof 1,2-3; 17-18)

Hihetetlen indulat, düh van ebben az istenben, amikor a Jelenések könyve 4. fejezetéből tudjuk, hogy micsoda gazdagságban, pompában él, mindene megvan.

Mi történik ezzel az istennel?

2022. febr. 20. 14:36
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:

Istennek miért fontos amúgy, hogy az emberek bele is kiömöljön?

És mi baja van az ég madaraival, a tenger halaival?

2022. febr. 20. 14:39
 2/21 anonim ***** válasza:
54%
biztosan csúfolták kiskorában
2022. febr. 20. 14:43
 3/21 anonim ***** válasza:
A "Zof" nálad melyik könyv?
2022. febr. 20. 14:45
 4/21 A kérdező kommentje:

Zof:

[link]

2022. febr. 20. 14:46
 5/21 anonim ***** válasza:
Megvan. Sofoniás.
2022. febr. 20. 14:46
 6/21 anonim ***** válasza:
24%

Na olvasd tovább!

Isten csak azokat írtja-irtotta ki, akik más (hamis isteneket imádtak.

Tudni kell, hogy Izrael mindig eltért az Ő imádatától.

Egy férj elvárja az odaadó hűséget nem? Ő mindig hű volt a jelképes "feleségéhez". Sok gusztustalan imádati formát gyakoroltak, de a leggyűlöletesebb ez:

Az egyedüli igaz, és mindenható Isten ezt mondta Jeremiásnak:

Jeremiás 7:31

Fölépítették a Tófet magaslatait, amely a Hinnom fiának völgyében van, hogy elégessék fiaikat és lányaikat, amit nem parancsoltam, és ami soha fel sem ötlött a szívemben.

Jeremiás 32:35

35 Ezenkívül felépítették Baál magaslatait a Hinnom fiának völgyében, hogy fiaikat és lányaikat elégessék Moloknak, amit nem parancsoltam nekik. Soha fel sem ötlött a szívemben, hogy ilyen utálatosságot cselekedjenek, és így bűnbe vigyék Júdát.

Ha lenne, ilyen nép, vagy népek manapság, vajon mi lenne a közvélemény?

2022. febr. 20. 15:01
 7/21 A kérdező kommentje:

A 18. versben azt mondja, hogy a Föld összes lakosának véget vet.

Egyébként, ha meg a házasságot hoztad példának, akkor JHVH úgy viselkedett az Izraellel való kapcsolatában mint egy fanatikus férj. Világos volt, hogy a "csaj" nem szereti, már rég dobni kellett volna. Mondjuk a görög népért, amely sokkal intelligensebb volt, mint Izrael.

Bibliai szemszögből a görögökél nem volt jelen semmilyen isten, de ettől függetlenül sokat elértek. Volt egy Szókratészuk, aki gondolkodni tanította az embereket. Volt egy Arisztotelészük, amely tudományos érveket hozott fel a Föld gömb alakja mellett, és Nagy Sándor mestere volt. Volt egy Hippokratészuk, aki az orvostudomány atyaja volt, és több kiváló gondolkodó volt náluk. Erős nép is volt, mert a hatalmas Óperzsa Birodalom nem tudta őket beolvasztani. JHVH sokkal többre ment volna a görögökkel, tanítható nép volt. Szemben Izraellel, aki egy buta nép volt, mert mindig majmolt más, primitív népeket.

2022. febr. 20. 15:13
 8/21 A kérdező kommentje:
A Jer, 7-31-et meg nem igazán értem. Erre egy bizonyos szempontból maga JHVH adott példát, hiszen ő gyilkoltatott le gyerekeket, a zsidókkal. Vagy a pogány gyerekeket le lehetett ölni, de a zsidó gyerekeket nem?
2022. febr. 20. 15:17
 9/21 anonim ***** válasza:
25%

"a "csaj" nem szereti, már rég dobni kellett volna"

Azért ez sokat elmond rólad, hogy házasságra, emberi párkapcsolatokra úgy tekintesz, mint valami használt koszos, megint ruhára, amit csak úgy dobni kell.

2022. febr. 20. 15:23
 10/21 A kérdező kommentje:

Nem rólam mondd ez el valamit, hanem az keresztény gondolkodásról.

Izrael hányszor is csalta meg a férjét? Normális esetben a házasság véget ér akkor, ha az egyik fél hűtlen. A bizalom összetört, meg egyébként is saját magát alázza meg az, aki az után megy, aki nagy ívben tesz rá. Nekem úgy tűnik, hogy Izraelnek nem kellett JHVH, nem ő erőltette ezt az egészet. Ő meg ezek után megy Izrael után? Ráadásul egy ilyen primitív nép után... Ez kb. olyan, mintha egy bankigazgatónak lenne egy műveletlen felesége, aki folyamatosan mással kavar. Aztán az igazgató maga rángatná ki a portás fiú ágyából, akivel tetten érte.

Nem, én ezt nem tudom komolyan venni. Ismertem is egy olyan nőt, aki szar házasságban van, a kereszténység miatt.

2022. febr. 20. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!