Ha a monoteizmus azt jelenti, hogy egyetlen istenben hinni, akkor a kereszteny vallast miert nevezik monoteistanak?
A Biblia Istene, Jézus szerint az egyedüli, igaz és mindenható!
Tehát nagyobb nála! János 17:3. Lukács 4:8.
Isten egyedüli odaadást vár el az imádóitól, mégpedig úgy, ahogyan Ő kéri. Molok, Astóret, Baál, Dágon, Merodák és egyéb istenek, akiket az emberek isteneknek tartottak(tartanak.) Tehát a Teremtő féltékeny volt, ha mást imádtak helyette. Nemlétező, kitalált isteneket. Vagy démonisteneket.
Ézsaiás 43:10 Ti vagytok a tanúim, mondja az ÚR, és szolgáim, akiket kiválasztottam, hogy megismerjetek, és higgyetek nekem, és megértsétek, hogy csak én vagyok. Előttem nem jött létre isten, és utánam sem lesz soha.
"Előttem Isten nem formáltatott, és utánam sem lett egy sem".
Bocsika, de ez biztosan nem, igaz: "hogy Isten féltőn szerető".
Meg a többi is ellentmondásos, ezért írtam, amit írtam.
Az rendben is lenne - csakhogy, ha nem az egész választ kritizálod, akkor talán ne pontozd le!
Akkor csak írd oda, hogy melyik részével mi bajod van.
Merthogy a lényege igaz annak, ami ott van.
Miért írsz hülyeséget?
A 17-es válaszoló viszonylag pontosan írta le a keresztény istenhitet.
Kezdetben volt az ige/logosz. A logosz egy töbrétű kifejezés.
Isten mindenható, alap dogma.
Isten trancendens, alap dogma, és mint világon kívül álló teremtő még definiált dogma is.
Isten szerető szintén dogma, felőlem kritizálható.
Isten mindent tudó, az előzőekből következik.
A mindenhol ott van meg a tökéletes állapot filozófiai következménye.
Amit írok nem hülyeség.
" Az Úrnak van több isteni attribútuma."
Kell, hogy legyen, különben miért neveznék Istennek?
Mik is ezek?
(a) " Ide tartozik pl. az, hogy Isten mindenható,..." (dogma)
(b) " ide tartozik a mindenütt jelenlét. ..."
(c) " ide tartozik a mindentudás,... "
(d) " ide tartozik, hogy Isten féltőn szerető,..." (dogma)
(e) " ide tartozik, hogy Isten transzcendens,..." (dogma)
(f) " és ide tartozik a Logosz,..."
(g) " és Ide tartozik Isten Lelke."
Mi a probléma azzal amit az imént felsoroltatok, mint Isten attribútumai?
1, Mindent tudóként (c) előre látta az eredendő bűnt, és annak ellenére, hogy mindenhatóként(a) megakadályozhatta volna, mégsem tette, pedig éltőn szerető (d).
2, Jóllehet féltőn szerető, más estekben sem a bűnök megelőzését választja (mindenhatóként nyilván képes lenne rá), hanem csupán utólag büntet (de akkor már mindenhatóként akár a természeti törvények figyelmen kívül hagyásával is).
Pl. özönvíz, Szodoma és Gomora, Egyiptomi tíz csapás
4, Nem védi meg az ártatlanokat, ami a segítségnyújtás elmulasztása (hiszen tudja mi fog történni, és mindenhatóként akár meg is akadályozhatná).
Pl Ábel halála. !Nem Káin szabad akaratának csorbításával...!!!
5, Ha"Isten féltőn szerető" akkor miért számol be a Biblia Isten által közvetve vagy közvetlenül megölt 2 270 365 emberről?
(ebben nincs benne az özönvízbe belefulladt, Szodoma és Gomora városában halálra égett emberek, vagy az egyiptomi tíz csapásban megölt ártatlan újszülöttek száma.
Sem az Ádám és Éva utódaira kiszabott kollektív büntetés miatt elhunytak, azaz MINDEN ember aki valaha is élt.
Részletes lista a Bibliában számszerűsített esetekről itt:
---
Röviden példának ennyi, de még rengeteg dolog van amire nem kívántom most kitérni, mert akkor még oldalakra terjedne ki a felsorolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!