Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit gondoljak, mit tegyek?

Mit gondoljak, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Generációk óta vallásos család tagja vagyok, csecsemő korom óta római katolikusnak neveltek. Én hittem is, nagyon boldog voltam, szinte kiváltságos helyzetben éreztem magam. Aztán ahogy elkezdtem kamaszodni, jött a sok miért?, hogyan?. Sokat vizsgáltam a kérdést, olvastam kérdeztem, és arra jutottam, hogy nincs Isten, én legalábbis nem tudok hinni benne, úgy mint rég. Még vannak pillanatok, amikor hiszek, de úgy érzem ezek is a hinni akarásom szüleményei, ha elmúlnak kinevetem mgam miattuk, hogy milyen hülye vagyok. Ha bajom van autómatikusan imádkozni kezdek, és még mindig bennem van, hogy mi va ha mégis létezik, ésén majd egyszer bűnhődni fogok érte. Nem segít az sem, hogy a környezetemben mindenki hívő. Azt hiszem most vagyok abba a korszakban amikor közlik a kisgyerekkel, hogy nincs Télapó, hanem aszülők rakják teli a csizmát. Olvasgatom máregy ideje az itteni ateisták írásait, és azok sem szimpatikusak, de lehet, hogy ez csak a belém oltott tanítás miatt van.

Szóval teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mit higgyek, és hogya viselkedjek. Tdna valaki segíteni?

2022. febr. 2. 13:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

hat magadra eroltetni nem tudod a hitet. nekem se ment. en is el akartam hinni, en is szerettem volna ha igaz lenne. de egyszeruen ahogy jottek a miertek es a hogyanok, ugy hullott szet a kartyavar. nem tudnam mar oszinten hinni. csak tettetni tudnam, de azt meg minek?

azota ateistanak tartom magam. en is lattam mar eleg csunya megnyilvanulasokat mas ateistaktol, de ahogy egyetlen hivo nem kepviseli az osszes tobbit, ugy egyetlen atesita sem.

2022. febr. 2. 13:30
 2/13 anonim ***** válasza:
59%
Szerintem teljesen normális hogy ahogy kamaszodsz mindent megkérdőjelezel. Ez a kor sajátossága, mondhatni. Ne aggódj, vissza fogsz találni. Ha van jó hitoktatód, vele is megbeszélheted, nekem anno szó szerint ugyanezt mondta, amit írtam.
2022. febr. 2. 13:43
 3/13 anonim ***** válasza:
83%

Én gyakorló vallásos vagyok, és szerintem a kételyeidért hálát adhatsz. Vagy ráebredsz, hogy Isten létezik, ez esetben a hited szintet lép, a megszokásból a tapasztalásba, vagy úgy döntesz nincs. Ez esetben ledöntöd a hamus hitedet.

(Szerintem létezik.)

2022. febr. 2. 13:47
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Magadnak kell megtalálnod hogy számodra mi hihető, mi elfogadható és mi nem. Csak azért semmiképp se indulj el egy konkrét irányba, mert valaki azt mondja, hogy az a jó. Neki lehet, de nem biztos hogy másoknak is az.
2022. febr. 2. 14:18
 5/13 anonim ***** válasza:
61%

Kedves Kérdező!

A tudomány segíthet abban, hogy úrrá legyünk azon a pánik félelmen, amelyben az emberiség oly sok nemzedék óta él félelemben, és oly sokat szenvedett sok-sok, és nagyon sok éven keresztül, természetesen azért, mert a félrevezetés ösvényén haladt, amit a vallások diktáltak, tűzzel-vassal. Természetesen tudatosan és szó szerint kell ezt értelmezni!!

A tudomány arra tanít minket, s úgy vélem, a szívünk, elménk és döntésképességünk is arra tanít minket, hogy ne keressünk többé képzeletbeli támaszokat, ne találjunk ki mennybéli szövetségeseket, hanem saját erőfeszítéseinkre/elménkre/ tudásunkra támaszkodjunk, és összpontosítsunk azt keresve, hogy mit tehetünk itt a földön azért, hogy ez a világ egy jobb hely legyen számunkra, és embertársaink számára is! Élhetőbb világ legyen, ne pedig olyan primitív hely legyen, amilyenné az egyházak tették az elmúlt évezredekben, az ő szentkönyvük szerint ami semmi konkrétumot/bizonyítékot nem ír egy értelmes ember számára!

2022. febr. 2. 18:45
 6/13 anonim ***** válasza:
27%

#5 Vallásos illúziók nélkül nem működik a földi taposómalom.

És akármit raksz a vallás helyére, egy öncélú taposómalom lesz mindig a földi lét.

2022. febr. 2. 18:56
 7/13 anonim ***** válasza:
80%

Én másképp gondolom!!

A vallás igazi jelentése, ideológiája véleményem szerint amit tanít tulajdonképpen egy óriási legális, az "emberinek nevezett" társadalmak többsége által elfogadott lázadás. Lázadás a normális, tudatos élet ellen amit nem ért, hogy miért létezik, hogy fejlődött ki spontán, lázadás az ember ellen aki az "állatvilágból" emelkedett ki az evolúció által, lázadás az adott civilizáció ellen amiben él, lázadás minden ellen ami nem transzcendens vagy spirituális, és maximális ellentéte az általa felállított mesevilágnak. Lázadás a tudomány ellen aki/ami mindent eltitkol, mert a rengeteg bizonyíték ellenére mindenkit félre akar vezetni. Lázadás az egyenjogúság ellen. Lázadás a tudás és értelem ellen(ezt megértem!), mert akkor már nem lenne vallás!! Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, tapasztalásban, akaratban és az igazságtól ellentétes ideológiát nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben. Természetesen ezeknek az állítólagos transzcendens erőknek semmi hatása nincs az általunk érzékelt 3D-s világra, de az senkit sem érdekel!! Isten létét nem kell megértenünk. Arra van az egyszerű és primitív dogmatikus szöveg, ami mindenki által ismert érzésekre (szeretet, utálat, egoizmus, félelem,stb.) épít. Az istenhit látszólagos és nagyon hamis védelmet ad az életben: elvégre odafent van egy mindenható/mindentudó, akinek csak meg kell felelni a szabályainak,(ha nem, akkor megnézhetjük magunkat!) és ha itt a földön rossz is az életünk és rosszak vagyunk eredendően, nekünk pontosan erre a rosszra van szükségünk mindenképp. Isten akkor szeret bennünket és jutalmaz, ha sokat imádkozunk hozzá, a mennyben pedig minden szép és jó lesz maximálisan, stb. Vagyis életünk után minden happy lesz, (amiről senki nemtud semmit)!! Tehát alapvető emberi érzésekkel manipulál nagy tömegeket erőszakosan, és nem kell hozzá tudni ergo semmit, még olvasni sem.(ezért szeretik sokan!) Elégséges az állítólagos boldogsághoz egy szabadon választott vallás lehetetlen és ostoba meséiben hinni infantilis módon. Vagyis: -becsapni, nem bizonyított dolgot abszolút igazságként feltüntetni nem csak erkölcstelen, hanem káros is, és nem csak saját magunk számára, hanem mindenki felé egyaránt!

A hit maximálisan táplálja a mérhetetlen emberi egoizmust: az egész világ értünk, csakis értünk van, "értünk hozták létre", az állatok értünk élnek, hogy megegyük, a Nap is értünk kel fel, stb...stb. Kell ennél több? Sokak számára nem! Mivel az igénytelen nagyátlag csak ezt a primitív, "eklatáns" ókori elmaradott agymenésen alapuló ideológiát, és idejét múlt tanítást tudja etalonnak elfogadni, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy egy jobb világban éljen!

2022. febr. 2. 19:20
 8/13 anonim ***** válasza:
38%

És ha eltűnik a vallás, megszűnik az "üres űrben tántorgó világ"? (József Attila)

Én már rég túl vagyok az intézményes vallásosságon. A tudomány sok mindenre jó, de az egzisztenciális lehangoltságra nem tud választ adni néhány pirulán kívül.

2022. febr. 2. 19:37
 9/13 anonim ***** válasza:
23%

Nem tudom ki pontozta le a 8-ast, de tömören megfogalmazta a lényeget.

Mivel írtak itt már eleget, nem szaporítom a szót, hanem a kérdezőnek ajánlom ezt:

[link]

2022. febr. 2. 20:23
 10/13 anonim ***** válasza:
75%
A világ nem tántorog az űrben, mert abszolút nem üres! A világ teszi a dolgát, ahogy kell (mozgás, változás, stb...) Az emberek tántorognak a világban, mert nem találják a helyüket, és ha úgy tennék a dolgukat, mint a világ az űrben akkor fantasztikus életük lenne!!
2022. febr. 2. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!