Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A középkorban miért az egyházi...

A középkorban miért az egyházi személyek voltak az értelmiségi réteg?

Figyelt kérdés

Azt olvastam, hogy szerzetesek tanítottak az akkoriban egyetemen.

Arról is tudok, hogy egyházi személyek foglalkoztak tudományos dolgokkal.

De miért pont ők voltak akkoriban az okosok?

2022. jan. 23. 12:40
 1/8 anonim ***** válasza:
14%
Mert más okosokra nem tartott igényt a társadalom, nem tudott volna miből megélni egy tudós.Csak az egyház rendelkezett busás jövedelmekkel.
2022. jan. 23. 12:48
 2/8 anonim válasza:
76%
Akkoriban csak a szerzetesek tudtak írni és olvasni ezért is másolták a kódexeket. Akkoriban az számított értelmiséginek aki tudott írni és olvasni.
2022. jan. 23. 12:55
 3/8 anonim ***** válasza:
96%

Természetesen volt nagyon sok világi értelmiségi is, de az biztos, hogy a papok tanultabbak voltak, mint az átlag. Akkoriban az államot nem különösebben érdekelte az oktatás, pláne nem a közoktatás, az Egyházat viszont igen, ezért iskolákat, egyetemeket alapított, ahol egyaránt tanulhattak az egyházi személyek és a világiak is.

Nagyon sok tudós volt például pap vagy szerzetes.

Ezért is nem igaz, amikor az Egyházat tudományellenességgel vádolják, mert pont a tudományt vitte előre.

2022. jan. 23. 13:30
 4/8 anonim ***** válasza:
Az egyháziaknak szüksége volt az írástudásra, a többi embernek nem. Így az tanult meg írni-olvasni, aki egyházi pályára ment. És ha azt megtanulhatták, már tanulhattak mást is. Igaz, kevésbé a falusi papok, inkább a szerzetesek, akik együtt laktak, egy közösségben.
2022. jan. 23. 14:51
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
A nemesség is tudott írni. Meg persze a polgárok egy része is.
2022. jan. 23. 20:41
 6/8 anonim ***** válasza:
89%

Sőt a parasztok és jobbágyok jelentős része is tudott írni és olvasni, csak épp nem latinul. De maradt fenn jópár lelet, ahol földművesek üzentgettek egymásnak, például fakéregre írva (13. század)

[link]

Pl. Borisztól Natashának:

Amint ez a levél megérkezik, küldj valakit lovon, mert itt elég sok munka van. És küldj inget. Ott felejtettem az inget.

2022. jan. 23. 21:55
 7/8 anonim ***** válasza:
26%

Megnéztem egy envangelikus szentaldozást.......előtte a pap azt mondta hogy keresztényellenes világ jön és külföldön szedik le a kereszteket, adják össze a leszbiket, bontják a templomokat meg a notre dane se katedrális lesz már hanem lehet kocsma. Csak azért nem írom ki a pap nevét mert akkor a magamat is ki kéne mert maximálisan igazat adok neki. És azt is mondta hogy eljön az idő mikor az embernek hitvallonak kell lenni. És nem az emberek aberrált politikai döntése meg akarata után kell menni hanem Isten patancda után mert Iszen felvállalja aki őt felvalalja. Csak azért nem írom ki a pap nevét mert én is osztom a véleményét. Semmi másért. Én meg egyértelműbben is prédikáltam volna. Azt is mondtam volna hogy a földönkívüliek meg a mitológiai istenek a sátán Jenei és az emberek a bibliai dolgokat tudománnyal akarják alátámasztani és ha nincs bizonyíték nem hiszik és ez is sátáni cselvetés. Mert Isten azért nem hagyott bizonyítékot hogy higgyjünk. Meg kérdezte a pap hogy ki állna készen hitvallonak lenni mert jön olyan idő is rövidesen. De nem felelt rá senki csak úgy kérdezte

Mondjuk az evangelikusok beszélt hogy a mai időkben annak kell megmaradni mivel evangélikus pap de szerintem csak más keresztényekre is vonatkozik ez mert külföldön nem az evangelikusokat érintik ezek a dolgok. És az ortodox pap is mondta egyszer hogy a muzulmánok megvették külföldön egy templomot és kocsmát csináltak belőle ahol sátáni szeszes italokat meg drogot árulnak. És elsirtam magam, mind akkor mind most amit az év. Pap mondott. Romániába csak az ortodox egyház van ami tart minket, itt még az állam az egyházzal eggyütt van és mindent nem engednek. De miesz ha Theodosie érsek vagy Dániel pátriárka meghal és olyan jön a helyükbe aki nem lesz olyan ortodox és már mi is külföld sorsára kerülünk.....ha az ortodixokat mellőzni fogják akkor ott már református se lesz sokáig. Ezért lenne jó ha egyházi vezetőség lenne mint a középkorban. De itt már úgy lesz ahogy az evan pap mondta hogy még ha megmondod az igazat téged vesznek elo. Igaza van. Ez is egy Csele a Satannak hogy ugye isten azt mondta hogy ne itelj és akkor nem szabad a leszbiket a honokosokat elítélni hanem hagyni meg a keresztet hordani nehogy az ateistakat megsertsük meg stb és közbe a szinfaak mögött a bűn kiviragzasa van. Jézus szóba állt a bűnösöknek de nem helyeselte a bűnöket hanem azt mondta eredj és ne vétkezz hogy rosszabbul ne menjen sorod. Az emberek nem látják a sátán cselvetését.

2022. jan. 24. 08:52
 8/8 anonim ***** válasza:

Egyrészt nem igaz azért az, hogy a középkorban csak a papság tudott írni-olvasni. Sokan mások is tudtak, csak nem latinul. És az sem igaz, hogy csak a papság volt művelt, mert a nemesség jelentős része is az volt.

Akiket egyébként valóban egyházi személyek tanítottak. A szerzetesek mentették át az ókor számos forrását is, szóval ez olyan hagyomány is, hogy ők foglalkoztak a másolással, majd emiatt az oktatással is. Hülyeség az egyházat tudományellenességgel vádolni.

2022. jan. 24. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!