Értük miért nem imádkozik a Katolikus Egyház? Többi lent
A katolikusok is imádkoznak értük, nem értem a problémád, sőt liturgikus szövegekben is benne vannak ezek.
13
Szoktam imádkozni minden emberért, de nem értem hogy jön ez most ide. Az Egyháznak kötelessége lenne imádkozni külön ezekért az emberekért, hisz szinte naponta hallunk nyomtalanul eltűnt emberekről, gyerekekről, erőszakról.
"Ok, de hol, hogyan fordul ez elő a liturgikus szövegekben?"
Nagypénteki könyörgésekben például:
Most azért imádkozzunk, kedves testvéreim, a mindenható Istenhez, hogy tisztítsa meg a világot minden tévelytől, a betegséget tartsa távol tőlünk, az éhínséget űzze el, a börtönöket nyissa meg, a bilincseket oldja fel, az utazóknak adjon biztonságot és szerencsés érkezést, a betegeknek gyógyulást, a haldoklóknak pedig örök életet.
Mindenható, örök Isten, szomorúak vigasztalója, bajbajutottak erőssége: jusson el hozzád könyörgésünk, amikor a sokféle bajból hozzád kiáltunk: érezzük mindnyájan boldog örömmel, hogy a megpróbáltatások idején velünk van irgalmas jóságod. Krisztus, a mi Urunk által.
Halottakért meg minden szentmisében nemtől, életkortól és mindentől függetlenül imádkozik az Egyház:
"Többi elhunyt testvérünket pedig, és mindazokat, akik a te kegyelmedben költöztek el ebből a világból, fogadd be jóságosan országodba. Ott majd reményünk szerint, velük együtt mi is dicsőségedben örökre részesülünk,
amikor letörölsz szemünkről minden könnyet, és színről színre látunk téged, Istenünk. Hasonlók leszünk hozzád mindörökre, és szüntelenül dicsőítünk téged"
Vagy:
"Mennyei Atyánk, irgalmazz testvéreinknek, akik Krisztus békéjében hunytak el, és légy irgalmas minden megholthoz, akinek hitét csak te ismerted.
Támaszd fel őket a végső napon."
Vagy bármelyik misekánonban hasonlóképpen.
Misék vannak különböző alkalmakra. Itt van a misekönyv: [link]
A 871. oldalon például a fogságban szenvedőkért bemutatott mise könyörgései olvashatók.
Az egyház emberekből áll. Te is beletartozol. Nem a liturgiát jött Krisztus megmenteni, hanem az embert.
Tehát, ha te imádkozol értük, akkor azt az egyház teszi, mert tagja vagy. Másrészt fura nekem ez a kettős mérce, még ateistától sem szép.
Amúgy pedig nem tudni, hogy egyes mise alatt a világ összes táján éppen mi hangzik el és kiért szól a pap által elmondott ima.
Szerintem csak kötözködni akarsz. És még katolikus sem vagyok...
Ahhoz templomba is kell ám járni, hogy halld ezeket :) Ha pedig ott vagy, nem árt figyelni is.
Én járok katolikus templomba délutánonként és csak a halottakért imádkoznak meg a pápáért és a püspökért. Mondjuk a reformátusoknál a püspökért sem.
Ortodoxban mert oda is járok, mindegyikért imádkoznak akiket mondott a kérdező. Lehet van miseszoveg ahol imádkozni kéne értük de papja válogatja szerintem. Nagyváradon csak halottak, püspök és pápa van. .ég imádkozik a pap hogy egyházad hitét nézd meg a mi büneinket de ez áldozás körül van. Az áldozatai liturgián.
"Az Egyháznak kötelessége lenne imádkozni külön ezekért az emberekért, hisz szinte naponta hallunk nyomtalanul eltűnt emberekről, gyerekekről, erőszakról."
Ha úgy gondolod, hogy az Egyháznak kötelessége volna imádkozni ezekért a szándékokért, valamit úgy látod, hogy kifejezetten ezekre a problémákra, szándékokra nem kielégítő mértékben rezonál és könyörög az Egyház, akkor neked, mint az Egyház részének, ha úgy tetszik kötelességed tenni ezt, ha erre a felismerésre jutottál. Lehet pl. (házi) közösséget alapítani, ami rendszeresen ezekért az emberekért imádkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!