Ha nincs nekem megfelelő vallás a jelenlegiek között, de mégis hinni akarok valamiben, alapíthatok egy új vallást? Hogy kezdjek neki? Komoly a kérdés, komoly válaszokat kérek.
Milyen egyházat akarsz alapítani?
Biblián alapulót?
Akkor lehet én is beszállnék. :)
Egyébként Freya jól írta: nem tudsz igazi vallást alapítani.
A mai vallások többnyire régi dogmákon, könyveken, kinyilatkoztatásokon alapulnak, és ha te nem erre építed őket, nem lesz különösebb hitelességük.
Persze bizonyos szemszögből nézve minden vallás hiteltelen, de ma már ki tud visszamenni az időben, hogy ellenőrizze, valóban élt-e Jézus, Buddha és a többi próféta és vallásalapító, vagy hogy éppen volt-e ok hinni Zeuszban esetleg még korábban a Földanyában.
Persze okok voltak, de valós okok? Igazán megmutatta-e magát valamelyik istenség, tapasztalat avagy kitaláció útján születtek-e meg bizonyos vallások?
A mai hiteket hatalmas mértékben táplálja a hagyomány, és mert nincs olyan általános elmélet, amit valamely vallás ne foglalna magában, többnyire meg is elégednek velük, a mai vallásalapítók, ha nem régi hitre építkeznek, hanem egy merőben új felfogást hirdetnek, nem lesznek népszerűek - mert nem nyújtanak pluszt, csak egy kis rétegnek.
És valóban nincs tökéletes vallás: a kereszténység, a sintoizmus, a wicca, a hinduizmus, a sámánhit mind ugyanolyan értékű és hitelességű egy külső szemlélő szempontjából.
Kérdező, van egy embered! :)
Teljes mértékben azokat az elveket támogatom, amiket te..
Sejtem, mire gondolsz. De az a helyzet, hogy szerintem hibádzik a dolog. Egy vallási közösség tagjai azért járnak össze, tartoznak a közösséghez, mert van bennük valami közös. Ha mindenki magát akarja majd megvalósítani, akkor mindenkinek más lesz a célja. Sőt annak megvalósítása talán ellentétbe kerül azzal ahogy a másik meg akarja valósítani a maga célját.
Egyébként nem mondasz újat. A mai pszichológiának nagyrészt ez az alapja jónéhány évtizede.
Csakhogy a vallások lényege valami feljebbvalóban való hit - és az istenhit nem zárja ki azt, hogy valaki bízzon a saját erejében. Ez nem újszerű elgondolás, sőt, ha már itt tartunk, még a keresztények is megmondták: " Segíts magadon és Isten is megsegít".
Vagyis hogy elsősorban tégy magadért és csak utána imádkozz, de ez minden vallásban így van.
Kedves 17.20-as! De én nem hiszek semmilyen istenben. Az okokat nem szeretném most kifejteni, de hidd el, hogy nem az, hogy "há' ha van isten akkor mé' nem vagyok már gazdag?"
Kedves utolsó! Még nem olvastam végig amit linkeltél, csak gyorsan átfutottam pár részt, de már a legelején elakadtam, amikor azt kezdi el fejtegetni, hogy az emberek mennyire életképtelenek isten/vallás nélkül. És ezt el is hitetik velük. És a végére tényleg azok is lesznek, mint egy marionett-bábu. Az én vallásom (vagy hívjuk akárminek is, ha itt egyesek nem fogadják el, hogy ez is lehet vallás) épp arról szól, hogy ne mástól függj.
Kedves utolsó előtti! Igen, jól mondtad. "...valami feljebbvalóban...az istenhit nem zárja ki, hogy vki bízzon a saját erejében..." De ne az istenen keresztül bízz a saját erődben. Az annyi felesleges gondolat, felesleges erő, felesleges önámítás.
Mára nem kell ezekhez az eszmékhez egy istent párosítani aki figyeli minden lépésed, beleszól minden lépésedbe, és csak "rajta keresztül" viheted végre amit elgondoltál.
Lehet, hogy kicsit bonyolultan írom le amit gondolok, csak nincs olyan sok időm, hogy mindenkinek részletesen válaszoljak.
Kedves 09-05 12:24! Örülök, hogy nem vagyok egyedül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!