A középkori és kora újkori keresztény egyház dogmatikussága és inkvizíciója nélkül a különböző természettudományok (fizika, asztronómia, anatómia, stb) gyorsabban fejlődhettek volna?
Mondtam, hogy fingod nincs a dolgokról, csak okoskodsz.
Brunonak meg nem sok köze van a tudományhoz.
Talán a legjobban ebből az agyAment állításodból látszik:
"e mikorra datálnád azt,hogy nyíltan kijelentheted,hogy a föld nem lapos anélkül,hogy itélőszék elé vittek volna?"
Már az ókorban ismert volt, hogy a Föld nem lapos, ezt a középkorban se tagadták, az Egyház se tagadta.
"az Egyház se tagadta."
A Biblia igen, és jó ideig ehhez kellett igazodni.
A Biblia elég jól leírta a Föld felépítését: lapos, lábakon áll egy alapzaton. Alatta, az alapzat fölött víz.
Felül egy búra, oszlopok tartják, a fölött is víz.
Szerintem ez jól érthető.
Szerintem szegény pára nem ért :( Azért mossa össze ezt a sok tudatlanságából fakadó hülyeséget. Ez történik, amikor tanulatlan emberek akarnak okoskodni, mint három pipás barátunk.
"A Biblia elég jól leírta a Föld felépítését: lapos, lábakon áll egy alapzaton. Alatta, az alapzat fölött víz.
Felül egy búra, oszlopok tartják, a fölött is víz.
Szerintem ez jól érthető."
Sacrobosco János (12-13. század !), szerzetes: A Föld gömbölyűségéről (Tractatus de sphaera mundi), Párizsi Egyetem
Könyvét évszázadokig használták Európa egyetemein.
A Google Bookson meg lehet tekinteni a könyvét latinul, tele van egyértelmű ábrákkal.
"A modern természettudomány fejlődésében jelentős szerepe volt az egyháznak."
Persze - de azért is, mert mást nem hagyott hozzáférni.
Szóval kettős szerepe volt.
@28: Galilei, Messier, Mechain egyházi ösztöndíjból kutatott. Itt Magyarországon a jelentősebb egyetemeket (Kalocsa, Gyula) az egyház működtette és bárki számára hozzáférhető volt (mellesleg az országban először itt tanították a heliocentrikus rendszert). Fényi, Hell, Sajnovics művei eljutottak mindenkihez...
Ezzel szemben a felvilágosult, ateista francia forradalom (szó szerint) lefejezte az addig híres francia tudományos életet.
Akkor most hogy is van ez?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!