A teológia tudománya honnan veszi a hittételeket?
pl. Purgatórium van, nincs, milyen, onnan van visszaút vagy nincs stb.
Vagy predesztinácio van, nincs
Isten milyen, van szentháromság vagy nincs, ha van milyen a szentháromság stb.
Rengeteg kérdést szabályoz a teológia, nagyon részletesen..
olyan mintha valami tudományosan bizonyítékok alapján állapítanák ezt meg.
Én a molekuláris biológus vagyok nagyon tudom is hogy egy tudományos tételt hogyan kell bebizonyítani, milyen szigorú eljárások alapján de a teológia ezeket hogyan bizonyítja, honnan szedi, mi alapján?
A Szentírásból, illetve a Szent Hagyományból, ha a Katolikus Egyház teológiájára vagy kíváncsi. Ezek a források.
Módszertanilag viszont ne mint biológus próbáld megérteni, mert más a módszertan. De ugyanígy a filozófiának is más, ott sem mérhető, empirikusan bizonyítható kérdésekről van szó, illetve a bölcsészettudományok egyéb területén sem. A filozófia és így a teológia is pl. a dedukció alapján bizonyít, ez a logikai levezetést jelenti, ennek is megvannak a szabályai, hogy a következtetés hogyan születik meg.
"Ahha akkor a teológia a mese tudománya.."
Így van, ahogy a filozófia, az esztétika és mondjuk az irodalomelmélet és történelemelmélet jó része is.
Sajnálom, hogy a természettudományok és a teljesen más módszereken alapuló humántudományok közötti szakadék áthidalását úgy néz ki, hogy továbbra sem lehet elkezdeni...
Szerintem kevered a teológiát a dogmatikával, amiket írsz, azokat a dogmatika határozza meg. Igaz, hogy a dogmatika a teológia egyik részterülete, de vannak a teológiának olyan részterületei is, amik ugyanolyan egzaktak, és ugyanolyan módszertannal dolgozik, mint mondjuk a történettudomány, az irodalomtudomány vagy filozófia.
A dogmatika meg ugye eltérő a különböző keresztény felekezetekben, szóval leginkább értelmezési hagyománynak tekinthető. A Biblia pedig, amin a dogmatika alapul, egy több ezer évre visszanyúló vallási hagyományt rögzít, ami jó részben a kultúránk, a civilizációnk alapját képezi. Lehet mesének tekinteni, de attól még nem lesz kevesebb jelentősége...
Persze, fel lehet építeni egy sziklaszilárd várat bárhova.
De ha nincs alapja, akkor összeomlik.
A teológia a kinyilatkoztatáson alapszik. A filozófia viszont érint néhány teológiainak látszó kérdést is.
"Én a molekuláris biológus vagyok nagyon tudom is hogy egy tudományos tételt hogyan kell bebizonyítani, milyen szigorú eljárások alapján de a teológia ezeket hogyan bizonyítja, honnan szedi, mi alapján?"
Máshogy bizonyítja be a természettudomány a maga igazságait, máshogy a matematika, máshogy a filozófia / metafizika, és mind e háromtól teljesen különbözik a teológia.
"Én a molekuláris biológus vagyok nagyon tudom is hogy egy tudományos tételt hogyan kell bebizonyítani, milyen szigorú eljárások alapján de a teológia ezeket hogyan bizonyítja, honnan szedi, mi alapján?"
Természettudományos bizonyítási eljárásoknál sokkal nagyobb erejű bizonyítási módszer a logika. A logikát alkalmazzák a szellemi, filozófiai tételekre
"1. Ahha akkor a teológia a mese tudománya.."
Gondolom evolúcióhívő "molekuláris biológus" vagy. Az evolúcióhívők saját maguk építik le a racionális/logikus gondolkodásukat. Mivel a törzsfejlődés természettudományosan és logikailag is tarthatatlan, az ebben hívők kénytelenek paradox gondolkodást kifejleszteni, aminek sajnos ők isszák meg a levét. Na meg mi az ilyen kérdésekkel...
Csak egy példa a logikai igazolásra:
A gondolkodás magas fokú művészete ez a mű.
A matematika foglalkozik tisztán absztrakt objektumokkal. Bizonyítási módjai többnyire a priori jellegűek.
A természettudomány a fizikai valósággal foglalkozik. Bizonyítási módja többnyire a posteriori/empirikus jellegű.
Az arisztotelészi-tomista metafizika a kettő között van: a valóság legáltalánosabb elveiből indul ki, és deduktív módon bizonyít az ellentmondás elve alapján (ld. Edward Feser: The Last Superstition c. könyvét).
Persze, ezt nem szabad összetéveszteni a teológiával. A teológia nem a valóság legáltalánosabb elveiből indul ki, hanem a kinyilatkoztatásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!