A maga korában, 2000 évvel ezelőtt a Kereszténység progresszívnek számított?
1-es válaszolónak is:
Attól függ, a fejlődés mely területét érinti.
Mert az Isten által lefektetett alapelvek megtartása, mindig kötelező érvényű volt Isten népe körében. Még akkor is ha az népszerűtlennek, vagy konzervatívnak számítottak. Az ünnepek, hagyományok felvétele, Jézus szavai alapján sem lehetett megalkuvás tárgya. A tiszta imádatban nem lehet felvenni más gyakorlatot, a "fejlődés" cím szó alatt.
A keresztény nem lehet hatalmon Sátán világában, mert Jézus megmondta, hogy mindig is ellenszenvesek lesznek néha, és gyűlölet célpontjai.
Ha az 1-ső válaszoló szavait vesszük, akkor ezzel Jézus szavai alapján, nem történik meg az üldözés, gyűlölet. Már pedig pont emiatt nem lehet sem hatalmi kérdés, sem megalkuvás tárgya a keresztény élet.
Azt hittem ez nyilvánvaló. 2000 éve ott tartott az ember, hogy szemet szemért, fogat fogért, vagy ott, hogy jaj a legyőzötteknek. Ehhez képest amit Jézus tanított az igen is progresszívnek számított.
Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is. Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsóruhádat, engedd át neki a felsőt is. Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és aki kölcsön akar kérni tőled, attól ne fordulj el.” „Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak atyátokfiait köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik-e a pogányok is? Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.” (Máté 5:38-48)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!