Mit jelent ha valaki szélsőséges hívő/vallásos ember?
#10-es,
te most itt idézgetsz a Bibliából mintha az valami szentírás lenne :) de az iszlám vallásúak meg a Koránból ugyanígy idéznek mintha az lenne az egyetlen igazság, a zsidók az Ószövetségből meg a Talmudból meg tudomisénmiből ugyanúgy, a buddhisták meg Buddha állítólagos szavait idézgetik, és ezen belül is mindegyik vallás sok szilánkra törve a saját alfaját (szunnita/síita/wahabbita/szalafista/stb, katolikus/református/anglikán/kálvinista/stb, mahajana/teravada/vadzsrajana/stb) tartja az egyetlen igazságnak, a helyes útnak. És ez csak egy pár vallás a több százból, ezerből ami valaha volt a Földön. Mindegyikbe beleszülettek az emberek, belenevelték, sőt agymosták a gyerekekbe, természetesen azt fogadták el az egyetlen igazságnak mert a szüleiktől jött, reflexszerűen mindent azon a gondolatvilágon belül magyaráznak amibe belecseppentek. A kiábrándult lázadók meg direkt találnak valami mást maguknak, sokszor csak azért hogy bemutassanak a szüleiknek, vagy mert a feleségük/férjük kedvéért áttértek, vagy szimplán az eredeti vallásuktól csak rossz élményeket kaptak.
Ez a nagy kavalkád már épp elég ahhoz hogy bizonyítsa, nincs olyan hogy az egyik kezében van az "igazság" míg a másikéban nem. Egyszerűen az (bocsi, de) evolúciós fejlődésünk része hogy a tudatra ébredésünkkel egyidőben kellett valami közös sztori aminek segítségével meg tudtunk birkózni az ismeretlennel (ami szorongást szül, van akit megbénít), valamint össze tudtunk fogni olyanokkal is akikkel nem állunk vérszerinti rokonságban. Minden bizonyíték arra mutat, hogy a többi emberfaj (neandervölgyi, cro-magnoni, denisoviai, stb) azért halt ki mert ők sokkal gyakorlatiasabbak voltak, nem tudtak ilyen közös fantáziák alapján összefogni, és míg ők max 100-150 fős törzsek szintjén tudtak összefogni, mi akár 10000 főt is simán egy fantázia, egy kitalált "nemzet" ideológia alá tudtunk csoportosítani és együttműködésre bírni. Nagy eséllyel kiírtottuk a többi emberfajt.
Ez persze nem csak vallásban mutatkozik, ez a képesség teszi lehetővé a nacionalizmust, a foci szurkolótábor őrületet, az eszméket és ideológiákat (lásd: kommunizmus), a pártokba tömörülést, de akár divatokat is, sőt a tudomány is hasonló "vallás" valójában mint a régiek, csak sokkal több kijelentése egybevág a valós megfigyeléssel és képes dinamikusabban fejlődni. De ugyanúgy nincs "az igazság" birtokában mint ahogy egyik vallás sem, hiszen végtelenül leegyszerűsített modellekkel, valószínűségekkel, durva megfigyelésekkel, statisztikákkal operál. Még a Hold helyzetét is csak viszonylag nagy hibahatárral tudjuk megjósolni, hiszen nem tudjuk az összes ráható gravitációs forrást (bolygókat, kisbolygókat, aszteroidákat, üstökösöket, más csillagokat, stb) figyelembe venni.
Szóval mindent összevetve ki lehet jelenteni azt, hogy a legnagyobbat az az ember tévedi, amelyik azt gondolja hogy nem téved. :)
Az van a legkevésbé az igazság birtokában, aki azt hiszi hogy az igazság birtokában van.
A végtelen Univerzum végtelen eseményeit a véges pici primitív agyunkkal és végtelenül szűk érzékszerveinkkel lehetetlen felfogni, olyan mintha 10 cm távolságból egy szívószálon keresztül szemlélve próbálnád kitalálni hogy egy 100x100 méter széles arckép festmény kit ábrázol.
Erre jön pár ember és azt mondja hogy egy 2000 éve történt esemény, több évtized távlatából leírva, addig is ezerszer elmesélve, pontosan úgy történt ahogy egy olyan könyvben le van írva amit többször is kiválogattak, átírtak stb. Na ne vicceljünk már.
Mindezek mellett szerintem nagyon is jó szolgálatot tettek ezek a sztorik, annak ellenére hogy sok gáz dolgot is eredményeztek (inkvizíció, keresztes háború, bla bla bla), lehet hogy sokkal nagyobb szemétségeket műveltünk volna egymással nélküle. (elég csak megnézni milyen kegyetlenek a csimpánzok egymással ha nem egy csapatból valók)
Szóval tisztelem a vallásokat, értékes szolgálatot tettek, de szerintem már lassan itt az ideje hogy túllépjünk rajtuk. Ez persze nagyon sok vallásosan nevelt ember számára roppant fájdalmas változás lesz, sokszor csak a lazább környezetben nevelkedett gyerekeik lesznek képesek rá (hiszen régen pl egy falu minden tagja is "cinkos" volt ebben a vallásbizniszben, nem lehetett totál kiközösítés nélkül kilépni belőle. Ma már könnyebb, van net, új gondolatok, külső szemszögek, befolyások, stb)
Egy nagy veszélyt látok viszont, sajnos a jó irányban elindult tudomány is kezd olyan beszűkültté válni mint ahogy a vallások, és kezd már rég nem arról szólni mint amiről eredetileg szólt.
A kereszténység is a mindenki szeretetével indult, és micsoda eltorzult biznisz lett belőle idővel. Belerondított a hatalom és az üzlet.
Ugyanez van ma a tudománnyal is sajnos. Elkezdődött a "nekem van igazam és neked nincs", a "közösen, kíváncsian, nyitottan vizsgálódjunk" helyett.
10-es. Ha elolvasod még egyszer amit írtam, akkor csak arra reflektáltam, hogy 6×24 óra.
Az, hogy a Teremtőnél nincs idő egység, egy ilyen gyakorikérdéseknél nem igen tudják értelmezni!
11-es. Ebben igazad van:
Szóval mindent összevetve ki lehet jelenteni azt, hogy a legnagyobbat az az ember tévedi, amelyik azt gondolja hogy nem téved. :)
Az van a legkevésbé az igazság birtokában, aki azt hiszi hogy az igazság birtokában van.
Úgy gondolom, ez terád is érvényes lehet!
De Ha megnézed a Holt tengeri tekercseket, az csak bizonyít valamit:
"Erre jön pár ember és azt mondja hogy egy 2000 éve történt esemény, több évtized távlatából leírva, addig is ezerszer elmesélve, pontosan úgy történt ahogy egy olyan könyvben le van írva amit többször is kiválogattak, átírtak stb. Na ne vicceljünk már."
Az se zavar téged, hogy a több mint 2000 éve írt régészeti leletet összevetve a mai ószövetségi írásokkal tökéletesen egyeznek?
"A [kumráni] Jesája-tekercs megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy a zsidó másolók egy több mint ezeréves időszakon át rendkívül hűen és gondosan adták tovább a bibliai szöveget.”
"(inkvizíció, keresztes háború, bla bla bla)"
Semmi köze nem volt a kereszténységhez, ez Kb olyan mint a mostani kereszténydemokrata pártnak se nincs köze a kereszténységhez.
Úgy is mondhatnám, hogy ha beállok egy garázsba, még nem mondhatom, hogy autó vagyok!
13-as: persze hogy rám is igaz, max annyit tudok h nem tudhatok semmit. De más se :)
Teljesen mindegy hogy milyen hűen másoltak, ha már eleve a "szemtanúk" több évtized múlva írták le amit láttak. Mellesleg ők is összebeszélhettek hogy egy közös kitalált sztorit fognak terjeszteni bármilyen indokból (pl akár azért hogy megvédjék Jézust aki valahogy mégis túlélte, de el kellett tűnnie különben másodjára már nem élné túl)
Volt már sokszor is azóta hogy azt hitték valaki meghalt, aztán mégsem, csak annyira lelassult a szívverése hogy halottnak nyilvánították. Ült már fel ember boncasztalon is és ravatalozáson is nem egyszer. Napok múlva...
Persze nem tudhatunk semmit de mégis melyik a valószínűbb sztori? Pláne abból az időből amikor jószerivel semmit nem tudtak bizonyítani, orvostudomány sem volt, és a hiszékeny emberek szinte bármilyen sztorit elhittek? (sőt a netes kommenteket elnézve ez még ma sincs másképp)
Ha ma jönne valaki és azt mondaná ő Isten fia és feltámadott, te hinnél neki? Ha nem, akkor meg 2000 éve miért hittél volna neki?
Ha írok egy "szent könyvet", rámondom hogy isteni sugallatra írtam, sőt fizetek pár embernek hogy ezt valahogy igazolják is másoknak eskü alatt akkor elhiszed? Ha nem, akkor a 2000 éve valakik által írt könyvnek miért hiszel?
A kereszténység hit kérdése is.
Kb egy éve készítettem egy videót, kérlek nézd meg, csak 30perc.
Minden hit kérdése amire nincs bizonyíték. Ez egy kialakult mechanizmusunk: egyszerűen a természet "tette belénk" hogy ne szorongjunk/agyaljunk a végtelenségig azért mert sok ismeretlen, felfoghatatlan dologgal kell együttélnünk.
Ez azon is látszik hogy pl a villámlást/mennydörgést régen az istenek haragjával magyarázták. Nem értették mi az, de ha elhitték hogy az istenek csinálják, akkor nem kell életük végéig kutatni az okát amit egy ősember úgysem talált volna meg. Ráadásul a kontroll illúzióját is kelti: ha jól viselkedek, áldozatot mutatok be, imádkozom, stb. akkor majd nem fog dörögni, az istenek lenyugszanak.
Ez a hit segített minket át azon a hosszú úton amíg eljutottunk az igazi tudáshoz (elektromos kisülés) és ezáltal az igazi kontrollhoz (villámhárító).
A vallás meg semmi más mint a sok kis szanaszét mini-hit, babona, törvényszerűség, szokás, stb összeszedése és rendszerbetétele, sok ellentmondás feloldása.
A kereszténység (és más vallások) is azért kezd egyre kevésbé népszerű lenni, mert a tudományok jobb magyarázatot és nagyobb kontrolt adnak az ismeretlenhez.
Ha a vallások nem újulnak meg (pl a tudomány eredményeit nem illesztik be a rendszerükbe) akkor szükségszerűen el fognak bukni, vagy csak az iskolázatlan, IQbajnok rétegek vallása lesz.
Bocs, elfelejtettem a videó linkjét elküldeni.
https://www.youtube.com/watch?v=7jxoRiA2xFo
Először ezt nézd meg, és utána válaszolok a hozzászólásodhoz.
Meghallgattam. Semmi különös. Én csak azt látom hogy egy tök egyértelmű dolgot egy kisgyerek meséjének metaforájaként ad elő. De minek ez a nehezen érthető gyerekmese amikor feketén-fehéren is el lehet magyarázni egy tudományokon felnőtt embernek is?
Modern, felnőtt módján elmondva szerintem arról beszél, hogy fel kell ismerni hogy nem egy elszigetelt, véges kis egó a valódi önmagunk, hanem az Életnek, vagy ha jobban tetszik, az Univerzumnak szerves darabjai vagyunk, egy nagy Élet-nek nevezhető "test"nek egy aprócska, valójában elválaszthatatlan része vagyunk mint ahogy a sejt az a testnek egy része, sőt csak azokból áll.
Ugyanúgy, ahogy ha egy sejtünk egy különálló lényként azonosítja magát, akkor egyrészt önző módon fog viselkedni, a környezete kárára (nem felismerve hogy azzal végsősoron magának is fog ártani, mert az őt is éltető test ellen vét), és mellesleg az ilyen sejteket szoktuk pl rákos sejteknek nevezni, ugyanúgy ha egy ember nem a nagy egész Élet/Bioszféra/Univerzum/Isten stb részeként azonosítja/látja/érzi magát, hanem egy független, elválasztott darabnak akkor az Élet ellen fog tenni ("bűnös lesz"), és ezáltal maga ellen is. ("Isten lesújt rá"= kb az Élet-test majd lesújt rá mint amikor a rákos daganatot megpróbáljuk kioperálni amikor már veszélyeztet.)
Ezenkívül saját maga is szenvedni fog, mert aki egy véges kis különálló lényként azonosítja magát, a halálhoz közeledve a semmivé válás élményét kell megtapasztalnia ami borzasztó érzés és kb a pokollal lehet egyenlő. Ellentben, ha a Nagy Egész darabjaként látja magát, akkor nem érzi a halálakor majd azt hogy a semmibe vész, hiszen ő valójában maga a Nagy Egyetlen Hatalmas Végtelen "test", hiszen belőle van, és mivel ez a "test" túléli a kis porszem emberi testet, nem érzi majd hogy őmaga meghalna. Nem tud meghalni, ha nem a testével azonosítja már magát. Ez az "örök élet", a halhatatlanság, az "Isten országába való belépés", az Egyetlen Hatalmas Test-be való "belépés", ami persze egy felismerés, mivel nem kell ahhoz sehova se menni. Ha ilyen "belépett" azaz valóságot felismert állapotban hal meg az ember, akkor vélhetően boldogan hal meg, amit lehet a menyországba való belépésnek is tekinteni.
Az "Isten szeret téged" az ugyanolyan ahogy a sejtjeidet szereted, hiszen nélkülük nem is létezhetnél. Persze egy-egy sejt pusztulása semmi számodra, de mégis csak rajtuk keresztül tudsz élni igazán. És ez a hülye duma amit egyesek mondanak hogy "ha van szerető Isten, akkor nem lenne ennyi szörnyűség a világban" az azért hülyeség mert a test-sejt analógiát folytatva, attól hogy pl focizás közben elesel, felhorzsolod a lábadat, azzal kb. "természeti katasztrófát" okozol a sejtjeidnek, millió és millió sejt hal "tragikus halált" a horzsolás által, de attól még nem leszel kegyetlen vagy érzéketlen, ugyanúgy szereted a sejtjeidet, és ellátod a sebeidet hogy több sejtednek ne legyen baja.
Az hogy "bűnösnek születünk" pedig annyi hogy úgy születünk, hogy nem vagyunk tudatában ennek az alapigazságnak, ennek a felismeréséhez az életünk során el kell jutnunk erőfeszítések és realizálások által. Amíg nem jutunk el oda, addig olyanok vagyunk mint az önző kisgyerekek akik észre sem veszik hogy mekkora fájdalmakat okoznak szerető szüleiknek. Azok persze amennyire csak képesek, csendben tűrik, mert szeretik gyereküket, mert jót akarnak neki. Aztán ha még 40 évesen is rajtuk lóg, akkor talán már nem lesznek olyan kedvesek és akár erőszakkal is próbálják majd őket továbblépésre bírni :D
Ha meg végre felismerted ezt, (azaz "beléptél Isten országába") akkor már örömmel végzed a mindennapi teendőidet, hiszen már egy nagy egész szerves részeként látod magad, ráadásul paradox módon a Nagy Egész részeként is, és a Nagy Egészként is tudod magad látni egyszerre. Onnantól nem érzed magad elszigeteltnek, magányosnak, értelmetlennek, üresnek, szeretetlennek, értéktelennek, hiszen ha egyedül vagy, se vagy egyedül. Onnantól a többi embert is ugyanúgy szereted "mint tenmagadat", mivel ők is "sejttársak" ugyanabban a testben. Önzetlenül tudsz segíteni nekik, hiszen azzal ugyanannak a testnek segítesz aminek te is része vagy.
stb stb stb
Még lehetne ezt évekig magyarázni.
Szerintem félrevezető Jézust meg apostolokat meg tudomisénmit idehozni, mert a modern ember számára ezek szerintem inkább félrevezetők mint segítők. Ott a nagy csapda benne hogy szó szerint értelmezi az ember és akkor tényleg csak egy visszaböfögött mese lesz, nem egy saját magának megtapasztalt élmény.
"Szerintem félrevezető Jézust meg apostolokat meg tudomisénmit idehozni, mert a modern ember számára ezek szerintem inkább félrevezetők mint segítők."
Mit jelent, hogy modern?
Istentelent? Ateista?
Azt tudod, hogy egy zuhanó repülőn egy ateista sincs?
Ha nem látod meg a teremtett dolgokon keresztül a teremtőt, akkor...
Nézzük meg más oldalról!
Még a 70-es években DR Moody írt egy könyvet az élet az élet után.
tudom többen mondják, hogy a halálután megtapasztalásoknak az agy sok mindent tud produkálni.
Most fordítottak le egy új könyvet a múlt héten lett a youtubra felrakva.
https://www.youtube.com/watch?v=W5qgCAFl9Uk
A 49. percnél egy vak lány megtapasztalását mutatják be.
Soha nem volt álma hallgasd meg mit tapasztalt. a 49. perctől hallgasd.
Szkeptikus orvosok, és a halál utáni élet 2. fejezet.
Az egész le is tölthető itt.
14 óra hangos könyv.
A modern ember nekem azt jelenti, hogy bizonyítékokat is figyelembe vesz, képes fejlődni, képes saját gondolatokat formálni és nem elégszik meg azzal hogy valaki megmondja neki mit higgyen, hogyan gondolkozzon, nem hisz babonákban, nem követ dogmákat, főleg saját élménye alapján formálja hiteit, és ha egy hite vagy feltételezése tévesnek bizonyul, képes a valósághoz igazítani azt, stb. Az hogy ateista vagy nem, az ettől független. Ez a legtöbb ember számára amúgy is eldönthetetlen kérdés.
Mellesleg én nem tartom magam ateistának, márcsak azért sem mert nem bizonyítható hogy nem létezik Isten, ugyanúgy ahogy az sem hogy létezik. Ezenkívül számomra teljesen elfogadható, hogy egy nálunk nagyobb lényben "veszünk részt", egy olyanban amit nem tudunk közvetlenül megtapasztalni ahogy a sejt se tudja megtapasztalni közvetlenül a testet. Ezt a nagyobb lényt felfoghatjuk Istennek aki érzékel minket, szeret, stb, hiszen a része vagyunk.
De ez nem zárja ki azt hogy az az Isten ugyanúgy halandó mint mi (csak esetleg évmilliókban mérhető a kora), hogy lehet több hozzá hasonló vagy nem hasonló Isten, sőt ők is egy náluk még nagyobb Istennek részei is lehetnek et cetera ad infinitum.
Amúgy hatalmas viharban ültem már repülőn úgy hogy egy kb tíz másodpercig zuhant és mindenki felkiáltott. Nem lettem "hívő" akkor sem. Sőt akkor tényleg ateista voltam még. Jött a stressz de aztán
hirtelen a nyugalom is hogy jön a végtelen semmi. Szóval hidd el, a halál árnyékában sem szükségszerű hogy az ember istenhívő legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!