Miért csökkennek a hívek és papok száma Európában ennyire?
"Akkor mi különböztet meg minket az állattól?"
Tekintve hogy az ember is egy a sok állatfaj közül, konkrétan semmi.
A római katolikus papok száma azért csökken manapság radikálisan, mert régebben üldözték a homoszexuálisokat, és nagyon sokan közülük a római katolikus papi pályában látták a menekülést: nem kellett magyarázni, miért nem nősülnek meg, miért nincsenek gyermekeik, stb. (Egy francia újságíró több éven át tartó kutatásának eredménye szerint ma a Vatikánvárosban 5 papból 4 homoszexuális.)
Mostanában viszont már kisebb mértékű a homoszexuálisok üldözöttsége, nyíltan parádéznak az Andrássy úton is (Gyurcsánnyal és Karácsonnyal pacsizva), hovatovább pozitív diszkriminációban is van/lesz részük, ez a gay tömegeket már nem a Római Katolikus Egyház klerikális pályái felé irányítja, hanem máshol keresik a boldogságukat. Így a róm.kat papi pálya már nem vonzó, nincs kellő utánpótlás.
Nyilván a papok száma azért csökken, mert csökken a hívők száma is.
A hívők számának csökkenése meg sok összetevős: neveltetés, társadalmi közeg megváltozása, rossz példák, politikai rendszerek (lásd kommunista diktatúrák - itt nálunk is ekkor kezdődött a csökkenés), stb.
"Kommunizmus nem volt se nyugaton se észak amerikában és ott sincs több vallásos mint nálunk."
Tudom. :)) Példának írtam a kommunista diktatúrákat, mint egyfajta összetevőjét a hívek számának csökkenésének, de mint írtam, több ok miatt van ez. :))
Érdekes amúgy, hogy nálunk is főleg a "puha diktatúra" alatt, még csak nem is a Rákosi-terror idején. Tehát a terror eszköze nem a legkeményebb fegyver a hit kiirtására.
Nagyjából tudjuk, mi az a tüdőgyulladás, általában hogyan előzhető meg, mi okozza, hogyan kezelhető.
Nagjából tudjuk, hogy miért rossz a termés és mit tehetünk ellene.
Már nincs feketehimlő, járványos gyermekbénulás, szamárköhögés, kicsi a gyermekhalandóság és tudjuk is, miért (oltások).
Nincs az, hogy jaj, rossz a termés, 5 gyermekből 4 meghalt, a hatodik születésébe az asszony halt bele, biztosan mérges ránk az isten/istenek.
Nagyjából azt is értjük, hogyan keletkezett a világ, az élet, az evolúciót is értjük.
Tehát nem egy nagy, érthetetlen magic a világ, amiben mindenképp kell egy (vagy több) isten, mert máshogy nem magyarázhatóak a dolgok...
A XXI. században de, máshogyan is magyarázhatóak a dolgok. Nagyon is.
Ok, most nemcsak a kereszténységről/keresztyénségől beszéltem, hanem a vallásokról cakkpakk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!