A kersztény felekezetek kapnak valami pénzt a hívek után?
Otthagytam a kereszténységet, és ateista lettem. A hivatalos kilépés nem érdekel, majd törölnek, ha akarnak.
Viszont eszembe jutott, hogy esetleg kapnak a hívek után pénzt. Ha ez igaz, akkor lehet ki kellene onnan iratkozni hivatalosan is, mert nem tetszene, ha utánam vennének fel támogatást.
Ad az állam pénzt az egyházaknak, és az alapján állapítja meg, hogy melyiknek mennyit, hogy hányan küldik oda az adó 1%-ukat. Szóval azt írasd át valami civil szervezetre (az "egyházi" százalékot is lehet bizonyos civil szervezeteknek küldeni). Van hivatalos kilépés is, de az nem befolyásolja az állami támogatást, úgy tudom.
De ettől még bőven ad nekik az állam pénzt, különösen a katolikus egyháznak. Én direkt ezért azt írtam, hogy az evangélikus egyház kapja az 1%-ot (volt ott valami botrány, hogy az egyik lelkészük rádióközvetítésben olyat prédikált, amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy a gyűlöletkampány a migránsok ellen nem éppen keresztényi, ami a kormánynak nem igazán tetszett, és ettől "teljesen függetlenül" kevesebb állami pénzt kapnak).
Ha Magyarországon élsz, akkor nem. Németországban közvetlenül levonják a fizetésedből az egyházi adót oda, ahova tartozol, ezért többen kilépnek, mert nem akarják a levonást.
De itthon nem vonnak le semmit közvetlenül. Az adó 1% dolog úgy működik, hogy a befolyt felajánlások összegét a felajánlók létszámarányában osztja szét az állam az egyházak között, tehát ezért lehet 0 adót is felajánlani. Minél több személy rendelkezik az egyházi adó 1%-ról egy egyháznak, az arányosan annyival kap többet. Tehát ilyen formában kap az emberek után pénzt, de nem a teljes társadalom vonatkozásában vagy népszámlálási adatok alapján, hanem az 1%-ok alapján.
Bővebb infó: [link]
Az adó 1% teljesen önkéntes, nem muszáj rendelkezned róla. Gondolom most sem tetted. Egyházközségi hozzájárulást sem kell fizetned.
Te tévedsz, vagy csak rosszindulatú vagy szimplán. Nincs állami nyilvántartás arról, hogy ki milyen vallású. Nagyjából 10 évente egyszer van népszámlálás, ahol van erre vonatkozó kérdés, de arra is lehet bármit mondani.
Tehát nem kapnak az egyházak hívek létszáma alapján semmit se.
Egy forintot sem adok a vallásnak. Még egy 1%-ot is sajnálok tőle! Nem kevés pénzt hagytam ott abban a hülyeségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!