A Korán Istentől van?
A szövegkritika számos helyen kimutatta, hogy a Biblia szövegét itt-ott, kisebb-nagyobb mértékben megmásították, véletlenül vagy szándékosan. A Korán ezzek szemben a 7. század óta egy betűt nem változott.
A Biblia Isten csak ihlette, a Korán viszont nincs ihletve, az szó szerint az Isten szava.
"És másnak nincs joga tudni? Csak a te kérdésed 90. oldalán szerepelhet, amit alig páran olvasnak el? Most nem neked válaszoltam, hanem a kérdezőnek. Hogy szánalmas próbálkozás-e azt mindenki döntse el maga."
Azért lett 90 oldal mert nem tudtad megemészteni hogy igazam van, ezért újra és újra visszajöttél, gondoltad hátha kitalálsz valamit amivel meg tudod változtatni a vita menetét, de ugye nem sikerült. Azt állítottad engem akartál meggyőzni, de számomra egyértelmű volt hogy csak magadat akartad meggyőzni.
"A hosszú beszélgetéseink alapján, ezen már nem csodálkozom."
Nem világos mert nincs semmi konkrét állítás részedről. Innen onnan bedobálsz videókat, leírsz egy két dolgot, de mi következik ezekből? Ezzel kapcsolatban a leggyakoribb keresztény hazugság hogy Mohamed próféta életében nem írták le a Korán verseit, amire csak Oszmán Kalifa idején került sor, de mivel ez a próféta után 15-20 évvel később történt, keresztények szerint már biztosan nem emlékeztek pontosan ezért hibásan írták le. Szóval ezt állítod te is? (Megjegyzem keresztény hagyomány szerint az Újszövetség könyveit Jézus halála után 30-40 évvel később írták, le de ők biztosan emlékeztek mindenre :) ) Szóval valójában már Mohamed próféta idején leírták a Korán verseit. Ahogy megérkezett a kinyilatkoztatás, Mohamed próféta lediktálta az írnokainak. A próféta halálát követően az első kalifa összeállíttatta könyv formájában, tehát nem a harmadik kalifa idején történt.
"Amiket Oszmán kb. 20 évvel később beszüntetett. 7 Ahruf volt, amiből 6-ot Oszmán/Uthman megszüntetett és maradt 1 (a Qurayshi Mohamed eredeti nyelvjárása). Elvileg ezért égetette el a többi kézíratott és ezért küldte szét a standard Koránokat, hogy csak egy nyelvjárás maradjon fenn, hogy mindenki ugyan azt a szöveget olvassa, ugyan úgy."
Nem csak ezért. Valószínűleg nem csak kiejtésbeli eltérések voltak hanem hibásan leírt változatok is, ezért egységesítette az első kalifa által összeállított Korán alapján és ezt tekintjük standard Korának, és a ma használt Korán mindenhol meg is egyezik ezzel.
"Kis eltérések vannak közöttük, de vannak eltérések!"
Ezek a kis eltérések az egyes nyelvjárások sajátosságaiból adódnak, nem pedig azért mert a szöveg más. Tehát mindenhol ugyanaz a szöveg, csak néhol másképp olvassák.
"Én azt tudom, hogy nem válaszoltál, csak mindig ugyanezt a sablon szöveget mondod el, mintha ez megmagyarázná, hogy lehet forgalomban a Hafs-on kívül más fajta Korán is és miért van köztük eltérés akár szavakban is. Vagy nem érted mi a Qiraat, vagy nem akarsz róla tudomást venni. Mindegy. Nem neked válaszoltam, hanem a kérdezőnek, mivel mindenkinek joga van tudni, amit írtam és joga van eldönteni, hogy neked ad-e igazat vagy kicsit elgondolkodik ezen az egészen. Semmi hazugságot nem írtam. Ezek tények, amiket könnyen le lehet ellenőrizni. A Qiraatok kialakulásáról muszlimok is tettek már fel videót. Igazából nem titok, egyszerűen csak nem köztudott."
De én nem azt mondom hogy a Qiraat nem létezik hanem azt hogy ez nem jelent eltérő Korán változatokat. Elmagyaráztam neked hogy a leírt szöveg ugyanaz, de az arab nyelvben az ékezetek változtatnak a betű hangzásán és azt is mondtam hogy az arabok ékezetek nélkül is el tudják olvasni szóval ez az ami nyelvjárásonként lehet más. Lehet az egyik nyelvjárásban más ékezetet tesznek hozzá ami megváltoztatja a hangzást, nagy ritkán igeidőt vagy más szót kapunk, de a szó pontos jelentése kiderül a szövegkörnyezetből. Egyszerűbben mondom. El tudod olvasni az ékezetek nélküli magyar szöveget? Simán. Minden magyar anyanyelvű el tudja olvasni. Olyan szavaknál amelyek esetében az ékezetek variálásával más szavakat kapnánk, a szövegkörnyezet egyértelműen elárulja hogy melyik a helyes szó.
"A muszlimok a Biblia megváltoztatásáról beszélnek, a kéziratok közti különbségekről, miközben a Bibliából rengeteg kézirat áll rendelkezésre, épp ezért lehet nyomonkövetni a szöveget, rekonstruálni és egyértelmű, hogy pl. az Újszövetség szövegei nem lettek átírva."
Miért hazudozol? Tény hogy az az Újszövetség szövegei át lettek írva. Hozzátettek, elvettek belőle átírtak részeket stb. Ezt már a keresztény vallástudósok is elismerik. Egyes újszövetségi részekről lehet is tudni konkrétan hogy későbbi betoldás. Másik kérdésnél beszéltük is a konkrét példát ami Jézus állítólagos utolsó szava a kereszten ami a görög szövegben: Istenem miért hagytál el engem. A szír szövegben viszont már másképp szerepel ugyanez.
"Így jönnek ki azok az irdatlan számok, amiket különbségként szoktak hozni. De, egyiknek sincs teológiai jelentősége, még a viszonylag nagyobb eltéréseknek sem."
Hogy ne lenne teológiai jelentősége? Már csak ennél az egy fenti példánál is van teológiai jelentősége. Van aki 750 ezer eltérést számolt össze az újszövetségi kéziratok között. Ennyit nem elintézni azzal hogy másolási hiba meg névelő elhagyás vagy szórend csere.
"Egy-két mondat van, ami valószínűleg betoldás, de igazából lényegtelen, hogy benne van-e vagy sem."
Mi van? :) Elismered hogy betoldások vannak a Bibliában, és szerinted ez lényegtelen? Ha van benne egy kettő, honnan tudod hogy nincs több?
"A Biblia nem úgy Isten szava, mint a Korán, hogy Isten diktálta és a mennyei táblákon öröktől fogva létezik. Isten szava szigorúan véve Jézus. A Biblia egy ihletett mű, amit emberek jegyeztek le és másoltak, lehetnek benne kisebb hibák."
Igen ez a keresztények kedvenc magyarázata. Azt mondják, hinned kell a Bibliában mert a Isten szava, mikor mutatom a hibákat, akkor jön az hogy emberek írták ezért lehetnek benne hibák. Az ihletettség alatt is kb minden keresztény más ért és mást magyaráz bele. Ez amolyan ködösítés keresztényeknél. Ha kisebb hibák vannak a Bibliában, akkor nagyobb hibák is lehetnek. Honnan tudjam hogy amit éppen olvasok a Bibliából az nem hibás? Ezért mondom hogy a Biblia hitelessége tárgyi szempontból nulla.
"Akkor újra kell értelmezni mindent. Persze ez eleve bizonyíthatatlan, hiszen nincs a kezünkben egy darab sem az eredeti Uthman/Oszmán Koránokból, amivel össze lehetne hasonlítani a mai Koránokat."
Kettő is van. Az egyik Isztambulban a másik Üzbegisztánban. Ezekről eltérő cikket lehet olvasni hogy 7. vagy 8. századból valók, mindenesetre megegyeznek a mai Koránnal. A legrégebbi Korán kézirat Birmingham Quran manuscript néven vált ismerté és a kormeghatározás szerint akár Mohamed próféta életében is íródhatott és persze megegyezik a mai Koránnal.
Szintén bizonyíték hogy a síiták is ugyanazt a Koránt olvassák. Pedig a síiták nagyon hamar, nem sokkal Mohamed próféta halála után külön váltak és polgárágborús helyzet alakult ki a szunniták és a síiták között. Ugye a síiták nem fogadták el a szunnita kalifákat, de még a síiták sem állítják hogy a szunniták megváltoztatták a Koránt. Ha lett volna bármilyen véletlen vagy szándékos változtatás akkor a síiták biztosan észreveszik. Meg mindenki észre vette volna. Eleve az első négy kalifa esetében a szándékosság kizárható. Ők az első muszlimok közül valók akik meggyőződésből lettek muszlimok és Mohamed próféta rokonai, barátai. A véletlen hiba is kizárható hiszen akár az első kalifa alatt akár a harmadik kalifa alatt egy bizottság végezte el a munkát Zayd bin Thabit vezetésével aki Mohamed próféta írnoka volt és fejből tudta az egész Koránt. Tehát nincs indíték, sem lehetőség a szándékos vagy véletlen hamisításra.
31-es! Ugye nem gondoltad, hogy újrakezdem veled a vitát? Megmondtam, hogy befejeztem, semmi értelme nincs más kérdés alatt ugyan onnan folytatni, sőt elölről kezdeni. Épp eleget írtam már neked. Ha valakit érdekel, megnézheti milyen válaszok születtek a másik kérdés kapcsán. (Egy teljesen egyértelműen téves felvetés kapcsán, amit a kérdező nem volt hajlandó belátni. Máig nem tudom eldönteni, hogy direkt vagy valami miatt tényleg nem értette amit írtak neki?) https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
A Korán Istentől származásával kapcsolatban külön ajánlom a 774. választ a 78. oldalon, amit szintén én írtam. Azután mindenki gondolkodjon el rajta, hogy vajon mit keres egy valószínűleg a gnosztikusoktól eredő tanítás a Koránban...
"Azért lett 90 oldal mert nem tudtad megemészteni hogy igazam van" Akit érdekel az igazság, az olvassa el azt a keservesen hosszú eszmecserét, amibe valahol a 40. oldal környékén, többek között én is beszálltam és döntsön mindenki maga. Talán nem adtam mindig a legmegfelelőbb válaszokat, de legalább próbálkoztam és próbáltam nem sértő lenni.
Nem tervezek a téma kapcsán tovább válaszolni. Úgyhogy mindenkinek minden jót kívánok! Boldog Új Évet! :)
rövid válasz a kérdésre: a Korán nem Istentől származik!
Boldog Új Évet minden fórumozónak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!