Milyen bizonyítékok vannak Jézus létezésére? Jézus valóban létezett?
Ez olyan kérdés, mintha azt kérdeznénk hogy a Milka csoki csomagolása hogy készül.
Kit érdekel? A kereszténység lényege az erkölcsi tanulság, nem pedig az hogy létezett-e.
Ha egy árva szó sem lehetett igaz abból ami a bibliában van, akkor sem élnénk másképp az életünket, mert a jóság a fontos, amit elmesél, nem a valódiság.
Az utóbbi 2000 évben már sok ezer, vagy millió ember tudott rákapcsolódni meditáció közben.
Én is megkerestem, amikor erre képes voltam, és láttam, hogy volt.
De még milyen volt.... a mai legbölcsebb ember se érhet még a közelébe se.
Korábbi ismeretem alapján az alábbi linken található cikket meglehetősen reálisnak tartom.
Néhány számomra különösen figyelemre méltó részlet a cikkből:
..."A legfontosabb és legkönnyebben kezelhető források az adott eseménnyel egyidejű dokumentumok. Jézus életéből egy dokumentum szövege maradt fenn: a titulus, vagyis keresztfelirat, amit Pontius Pilatus római helytartó fogalmazott meg a Jézus kivégzéséhez vezető jogi procedúra során, és amit a kereszten helyeztek el, hogy a nyilvánossá tegyék a kivégzés okát. A titulust nagyon sokan olvasták, és a keresztények kollektív emlékezete több változatban is megőrizte szövegét: az összes változat szerint tartalmazta a „zsidók királya” kifejezést. Ebből a dokumentumból több következtetés is levonható:
Jézust római szokások szerint ítélte halálra és végeztette ki egy római helytartó.
A római hatóságok veszélyesnek találták Jézust és mozgalmát.
Jézusnak valószínűleg nagy számú és/vagy aktív követője volt, amikor letartóztatták – ezért volt veszélyes.
A „zsidók királya” kifejezés valószínűleg gúnyos utalás arra, amit számos követője hitt Jézusról. Ez a hit szinte biztosan az volt, hogy Jézus a bibliai próféták által megigért megváltó, a Messiás.
A titulus ugyanakkor arra is utal, hogy a rómaiak trónkövetelőt láttak Jézusban (nem feltétlenül értették a zsidó Messiás-teológiát), és ezt a császár hatalma elleni lázadásnak tekintették. A rendelkezésre álló források alapján nem állapítható meg, hogy Jézus tényleg aktívan szembeszállt-e Judea tartomány római kormányzatával.
...Pilatus feljegyzéseit, ha tényleg léteztek, láthatta még Josephus Flavius (i.sz 93 körül) és Tacitus (i.sz. 115 körül) – mind a ketten megerősítik azt az információt, hogy Jézust Pilatus végeztette ki....
Mi tudunk?
Történeti ténynek tekinthető, hogy Jézus az első század első harmadában élt galileai zsidó vándortanító, gyógyító, és ördögűző volt. Szüleit Máriának és Józsefnek hívták, élete nagy részét Názáretben töltötte, bár később Kapernaumba költözött. Galilea falvaiban és kisebb városaiban tevékenykedett, és nem tisztázott okok miatt viszonylag nagy számú követőre tett szert, akiknek legalább egy része a Messiást látta benne. Amikor Jeruzsálembe zarándokolt, hogy a pászka (peszach) ünnepét a zsidó vallás előírásainak megfelelően megünnepelje, letartóztatták, és Pontius Pilatus római helytartó parancsára keresztre feszítették. Követői egy része Jézus kereszthalálában a bűnök bocsánatához szükséges áldozatot láttak, és ezt a gondolatot követve kezdték el a kereszténység alapvető tanításait kidolgozni."
"több következtetés is levonható"
Például az, hogy ez a titulus NEM maradt fenn.
Az meg, hogy a szóbeszéd miről szólt 400 éven keresztül, amíg leírták... hát... nem perdöntő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!