Majd az Úr meg oldja? Folyton ezt mondja sok hívő.
Ha valóban lenne mindenható istenség, aki azt nézegeti, hogy masztrubálsz-e, meg haragszik azokra, akiket úgy teremtett, hogy a saját nemükhöz vonzódjanak, akkor valóban jogos lenne ez a fajta fatalizmus. Mivel nincs ilyen égi szakállas bácsi, így a fatalizmus baromság.
Amúgy a protestantizmusra jellemző, hogy arra buzdít, hogy dolgozz sokat és legyél gazdag, hiszen a gazdagok isten kiválasztottjai, akiknek jár a properitás. Ami persze konkrétan felháborító és nagyon szívesen megpofoznám azt, aki ezt kitalálta valamikor cca 400 éve. Mondjuk azokat a vaskori csávókat is, akik összehazudtak egy vaskos könyvre való hülyeséget egy sivatagi istenről meg egy majdnem ugyanolyan isten fiáról, aki amúgy saját maga.
Ez a fajta fatalizmus egyébként más vallásokban is jelen van, leginkább talán az iszlámban, az inshallah szót gondolom hallottad már.
A "Segíts magadon, az Isten is megsegít." mondás csak arra jó, hogy elhitessék a sok birkával, hogy van Isten, és segít is rajtunk.
Megcsinálsz valamit teljesen egyedül, nagy nehézségek árán, ami ha sikerül ráfogják, hogy Isten műve.
Mikor 1. osztályos voltam egy nehéz tantárgyból kaptam egy 5-öst. Nagymamám első reakciója az volt, hogy "A jóisten megsegített." Pedig nem, hanem pénteken foglalkoztam a többi tantárgyal, és egész szombat-vasárnap azt tanultam...
/4-es vagyok/
Annyi hozzáfűzni valóm van még, hogy lehet nem elsős voltam, hanem kicsivel nagyobb, de a lényeget ezt nem befolyásolja.
#7 a sors azt jelenti, hogy nincs minden az irányításunk alatt, és ilyen soha nem is lesz lehetséges. Vagyis lehet, hogy valaki mindent megtesz valami érdekében, és nem hibázik, mégsem sikerül. Nem vagyunk minden minket erő dologért felelősek.
A "segíts magadon, Isten is megsegít" azt jelenti, hogy ha sikerül helyes szemléletet elsajátítanunk, akkor a minket érő rossz dolgokat is képesek leszünk úgy felfogni, hogy abból építhetünk és növekedhetünk.
"Majd az Úr meg oldja? Folyton ezt mondja sok hívő."
Az Isten megadja a kiutat, de nekünk kell azon kisétálni. Ezt a Biblia szó szerint írja. Hívő létedre nem tudod?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!