Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Majd az Úr meg oldja? Folyton...

Majd az Úr meg oldja? Folyton ezt mondja sok hívő.

Figyelt kérdés
Nem értem én is hívő vagyok református. De az élet dolgait nekem kell meg oldani, és feleségemnek....anyagi dolgok mindent. Persze sok hívő mondja bízd az Úrra majd ő meg oldja. Biztos nem fog le szállni és helyetted csinálni. Segíts magadon és az Isten is úgy segít
2020. nov. 22. 09:36
 1/10 anonim ***** válasza:
40%
A mondást jól tudod: Segíts magadon, az Isten is megsegít. A tartalmát viszont szerintem rosszul értelmezed. Azt jelenti, hogy tegyél meg mindent, ami tőled telik a legjobb értelemben és utána bízd Istenre, vagy a Sorsra.
2020. nov. 22. 09:42
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
Az úr nem oldja meg, mert nem létezik. De ha már valaki hisz, joggal várhatja el, hogy az úr csináljon is valamit, mert mi értelme, ha csak úgy van és kész.
2020. nov. 22. 09:44
 3/10 anonim ***** válasza:
74%

Ha valóban lenne mindenható istenség, aki azt nézegeti, hogy masztrubálsz-e, meg haragszik azokra, akiket úgy teremtett, hogy a saját nemükhöz vonzódjanak, akkor valóban jogos lenne ez a fajta fatalizmus. Mivel nincs ilyen égi szakállas bácsi, így a fatalizmus baromság.

Amúgy a protestantizmusra jellemző, hogy arra buzdít, hogy dolgozz sokat és legyél gazdag, hiszen a gazdagok isten kiválasztottjai, akiknek jár a properitás. Ami persze konkrétan felháborító és nagyon szívesen megpofoznám azt, aki ezt kitalálta valamikor cca 400 éve. Mondjuk azokat a vaskori csávókat is, akik összehazudtak egy vaskos könyvre való hülyeséget egy sivatagi istenről meg egy majdnem ugyanolyan isten fiáról, aki amúgy saját maga.

Ez a fajta fatalizmus egyébként más vallásokban is jelen van, leginkább talán az iszlámban, az inshallah szót gondolom hallottad már.

2020. nov. 22. 10:14
 4/10 anonim ***** válasza:
76%

A "Segíts magadon, az Isten is megsegít." mondás csak arra jó, hogy elhitessék a sok birkával, hogy van Isten, és segít is rajtunk.

Megcsinálsz valamit teljesen egyedül, nagy nehézségek árán, ami ha sikerül ráfogják, hogy Isten műve.

Mikor 1. osztályos voltam egy nehéz tantárgyból kaptam egy 5-öst. Nagymamám első reakciója az volt, hogy "A jóisten megsegített." Pedig nem, hanem pénteken foglalkoztam a többi tantárgyal, és egész szombat-vasárnap azt tanultam...

2020. nov. 22. 10:36
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

/4-es vagyok/

Annyi hozzáfűzni valóm van még, hogy lehet nem elsős voltam, hanem kicsivel nagyobb, de a lényeget ezt nem befolyásolja.

2020. nov. 22. 10:38
 6/10 anonim ***** válasza:
12%
Szerény tapasztalatom szerint, ha valaki a kisujját sem mozdítja a célért, abból valóban nem lesz eredmény. Viszont abból sem, hogy görcsösen akarunk, vagy kierőszakoljuk a dolgokat. Valahol középen van az igazság, mint mindenben. De a középút szinte mindenkinek máshol van. Van aki a te középutadat a kisujjából kirázza, míg te vért izzadsz, hogy elérd. Rá kell érezni, hogy mikor kell elengedni és a Sorsra bízni (ha már nem hiszel Istenben). Egy biztos, a túlzott akarás és nyögés megöli az eredményt, de még a vágyat is az eredményhez vezető úton.
2020. nov. 22. 10:44
 7/10 anonim ***** válasza:
63%
@6 Sors sincs. Döntések vannak, amelyeknek következményei vannak. Egyszerű kauzalitás. Semmi szükség ilyen spirituális hülyeségekre egy amúgy is elég varázslatos es izgalmas univerzumban élünk ahhoz, hogy ne kelljen ilyen magyarázatokat gyártanunk.
2020. nov. 22. 10:47
 8/10 anonim ***** válasza:
0%
Pl. valami azt sugallta nekem 1 éve, hogy hagyjam ott a munkahelyem. Így is tettem. Akkor még nem tudtam, hogy jön a koronavírus és ha elkapom, akkor nekem annyi. Most még élek, ki gondolta volna, már lehet régen a föld alatt lennék.
2020. nov. 22. 16:55
 9/10 anonim ***** válasza:
48%

#7 a sors azt jelenti, hogy nincs minden az irányításunk alatt, és ilyen soha nem is lesz lehetséges. Vagyis lehet, hogy valaki mindent megtesz valami érdekében, és nem hibázik, mégsem sikerül. Nem vagyunk minden minket erő dologért felelősek.

A "segíts magadon, Isten is megsegít" azt jelenti, hogy ha sikerül helyes szemléletet elsajátítanunk, akkor a minket érő rossz dolgokat is képesek leszünk úgy felfogni, hogy abból építhetünk és növekedhetünk.

2020. nov. 23. 00:35
 10/10 anonim ***** válasza:

"Majd az Úr meg oldja? Folyton ezt mondja sok hívő."

Az Isten megadja a kiutat, de nekünk kell azon kisétálni. Ezt a Biblia szó szerint írja. Hívő létedre nem tudod?

2020. nov. 25. 14:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!